Krištáľové krídlo: Kategóriu Divadlo a audiovizuálne umenie ovládli ženy

Vrcholoví manažéri z oblasti médií, športu, hospodárstva, vedy i medicíny opäť zasadli do odborných porôt Krištáľového krídla, aby vybrali nominovaných na ocenenie na základe návrhov zaslaných od širokej verejnosti.

16.02.2023 15:00
film PIARGY plagat Foto:
Plagát k filmu Piargy s hlavnou predstaviteľkou Judit Pecháček (Bárdos).
debata

„Svoje hlasy dávajú písomne, zalepia do obálok, pričom všetko zaznamenáva kamera. Výsledky ich hlasovania sú vyhodnotené a odtajnené až počas slávnostného galavečera,“ približuje organizátor proces, ktorý vyvrcholil zverejnením 28 nominovaných osobností v desiatich kategóriách. Kategóriu Divadlo a audiovizuálne umenie ovládli ženy. Mená laureátov 26. ročníka sa verejnosť dozvie na slávnostnom udeľovaní cien 4. marca.

Krištáľové krídlo predstavuje osobnosti, ktoré majú na svojom pracovnom konte významné úspechy, aj v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie. Tento rok ju ovládli ženy. Nominovanou je divadelná a filmová herečka Judit Pecháček (Bárdos), ktorá v roku 2022 zaujala vo filme Piargy.

Trailer k filmu Piargy.

Nomináciu získala Katarína Kerekesová, režisérka detského animovaného seriálu Mimi a Líza, ktorá vlani uviedla do kín celovečerný animovaný film Websterovci vo filme. Treťou nominovanou je divadelná a filmová, scénická a kostýmová výtvarníčka Alexandra Grusková.

„Spolupracuje s poprednými filmovými i divadelnými režisérmi doma aj v zahraničí, je držiteľkou viacerých ocenení a rok 2022 bol pre ňu výnimočne tvorivý, spolupracovala napríklad s Národným divadlom v Brne, Theatre de Caen vo Francúzsku a tiež na filme Juraja Lehotského Plastic Symphony,“ pripomínajú organizátori Krištáľového krídla.

Súčasťou prípravy na slávnostné vyhlasovanie laureátov sú aj v tomto roku stretnutia s nominovanými osobnosťami, na ktorých im výkonná riaditeľka Katarína Srkala odovzdáva nominačné dekréty. „Túto etapu považujeme za dôležitú súčasť každého ročníka Krištáľového krídla, pretože už samotná nominácia je ocenením úspechov a vyjadrením úcty,“ poznamenala.

Trailer k snímke Websterovci vo filme.

Kto z 28 nominovaných v desiatich kategóriách si odnesie prestížnu sošku, bude známe 4. marca. V rámci galavečera udelí veľká porota aj dve mimoriadne ceny. Všetky nominácie sú dostupné na kristalovekri­dlo.sk.

Krištáľové krídlo sa udeľuje od roku 1997 významným osobnostiam Slovenska, ktoré dosiahli vo svojom odvetví mimoriadny úspech alebo podali výnimočný výkon. Hlavnou myšlienkou ocenenia je objavovanie výnimočných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia úctu. Za štvrťstoročie svojej existencie ocenilo 239 osobností, po skončení aktuálneho ročníka k nim pribudne ďalších 12.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Krištáľové krídlo