V Londýne uvedú na výročie invázie kabaret, ktorý vznikal v bunkri v Kyjeve

"Skutočný vojnový kabaret", ktorý sčasti vznikal v kyjevskom bunkri, bude v piatok a sobotu uvedený v Londýne pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie. Cieľom je zdôrazniť vytrvalosť a húževnatosť ukrajinských umelcov v čase vojny, informuje TASR podľa agentúr DPA a PA Media.

22.02.2023 18:00
Hooligan Art Community Foto:
Z predstavenia Hooligan Art Community.
debata (1)

Predstavenie nezávislej divadelnej skupiny Hooligan Art Community v sebe spája hudbu, poéziu a tanec a hralo a už napríklad v grófstve Cornwall, aj v nemeckých mestách Berlín a Lipsko. Zoskupenie vzniklo v roku 2019 v Kyjeve, no po vypuknutí ruskej ofenzívy sa rozdelilo.

Bunker Cabaret - Trailer

Dvaja z členov vzhľadom na vojnové zákony nesmeli opustiť Ukrajinu a preto v jednom z bunkrov v Kyjeve počas raketových útokov ruských síl natáčali krátke filmy, v ktorých spievali a hrali rôzne skeče. Tieto zábery poslali zvyšku skupiny žijúcej v tom čase v Nemecku, aby mali pocit, že sú stále spolu. Vlani koncom augusta sa všetci stretli v Británii.

Rusi mínometmi strieľajú na ukrajinské jednotky... Foto: SITA/AP, Russian Defense Ministry Press Service
rusko ukrajina vojna mínomet Rusi mínometmi strieľajú na ukrajinské jednotky na nezistenom mieste. 17.2.2023

„Keď sme zistili, že by sme mohli vďaka ministerstvu kultúry dostať povolenie pre mužských členov našej skupiny vycestovať z Ukrajiny, vedeli sme, že musíme všetku tú prácu, ktorú tam spravili, dať na javisko a vytvoriť okolo toho predstavenie,“ povedal režisér zoskupenia Peter Cant pre agentúru PA. Motiváciou hercov je aj za extrémnych okolností šíriť svedectvo o vojne a vyjadriť krízu, v ktorej sa ako umelci v čase vojny nachádzajú.

spevácky zbor z Charkova Čítajte viac V nedeľu zaznie v Bratislave Koncert pre Ukrajinu s ukrajinskými hudobníkmi
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina