Nahliadnite za oponu Štátnej opery, spoznajte jej históriu

Nahliadnuť do zákulisia Štátnej opery v Banskej Bystrici, spoznať jej históriu a aj to, ako vzniká nové predstavenie, budú môcť všetci jej diváci a fanúšikovia v nedeľu (26. februára) od 14. do 16. h v rámci Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu. Vstup je bezplatný.

25.02.2023 17:00
Štátna opera v Banskej Bystrici Foto:
Štátna opera v Banskej Bystrici ukáže návštevníkom dianie za kulisami a priblíži svoju históriu.
debata

O odborný výklad sa postarajú jej zamestnanci, dramaturgička Alžbeta Lukáčová, vedúca kostýmovej výroby Renáta Kuchárová, sólista opery Ivan Zvarík a sólisti baletu Beata Gaálová a Matej Huťka. Záujemcom ukážu tiež Kabaret La Comedy, priestor pre každého, kto má rád divadlo, umenie a zábavu.

Budova, v ktorej banskobystrická opera sídli, vznikla v rokoch 1927 až 1929. Vďaka ojedinelému architektonickému riešeniu vyhlásili stavbu za národnú kultúrnu pamiatku. Súbor má stálych sólistov, zbor, orchester a baletnú zložku. Prvým otváracím titulom divadla bola v roku 1960 operná dráma českého skladateľa Josefa Bohuslava Foerstera s názvom Eva.

„Dramaturgické smerovanie sa uberalo k inscenovaniu významných operných titulov. Tento trend pretrváva dodnes. Za posledné desaťročie sa zvýšila umelecká úroveň súboru. Svedčí o tom aj jeho účasť na viacerých domácich či zahraničných podujatiach,“ priblížila opera.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Banská Bystrica #Štátna opera Banská Bystrica