Po udalostiach na Zámockej mladí hromadne volali na linku pomoci. Keď ide o život, divadlo aj s odborníkmi odhaľuje skutočné dopady šikanovania

Je mladá, múdra, má vyspelé názory, lenže je iná. Je Rómka, ktorú si pred rokmi adoptovali "bieli" rodičia, umelci s nadhľadom, a predsa uviaznutí v spleti dní. Majú ju radi, ale to nestačí. V dnešných časoch lásku odmeriava čas. Čas a pozornosť, ktorú sme ochotní a schopní venovať svojim najbližším. Nová divadelná hra s názvom Spleť s témou šikanovania, ktorú prináša Divadelné centrum, onedlho obíde celé Slovensko a má čo povedať nielen deťom, ale aj pedagógom a rodičom.

02.03.2023 06:00
divadelne centrum hra spleť Foto:
Hlavná predstaviteľka Henrieta Virágová ako študentka Veronika.
debata (2)
Slová, ktoré v tejto inscenácii padnú, sú skutočné, prekopírované z ozajstnej komunikácie, z ozajstných príbehov dneška

Nie si sám

Hlavná hrdinka Veronika, ktorú bravúrne stvárňuje Henrieta Virágová, navonok žije bežným životom svojich rovesníkov. Chodí do školy, pripravuje si referáty, komunikuje s rodičmi aj so spolužiakmi – na čete, pretože nájsť si skutočných priateľov je problém.

V hre pre mladých Spleť ide mladým o život

Hra Spleť ide až na hranu, kde sa hrá o život - ako aj v skutočnom živote. Pozrite si snímky z predstavenia.

Fotogaléria
Je mladá, múdra, má vyspelé názory, lenže je...
Neistá študentka Veronika, ktorú spolužiaci na...
+5Dvoch učiteľov s protikladným prístupom hrajú...

Na čete sa dozvie, čo by si nikto z nás nechcel o sebe nikdy prečítať. Slová, ktoré v tejto inscenácii padnú, sú skutočné, prekopírované z ozajstnej komunikácie, z ozajstných príbehov dneška. A rovnako ozajstná je aj reakcia mladého zraniteľného dievčaťa, ktoré je na všetko samo. Režisér Ján Šimko si tému nevybral náhodou.

"Je to veľmi dôležitá téma pre mladých ľudí, ktorí žijú z veľkej časti dňa na internete alebo s médiami. Chceli sme ukázať na problémy, ktoré sú s tým spojené, ako je kyberšikana. Keď sa niečo také stane, sú z toho zaskočení, väčšinou nevedia, ako s tým naložiť a nechávajú si to pre seba.

Mladá Rómka Veronika (Henrieta Virágová)... Foto: Braňo Konečný
divadelne centrum hra Spleť Mladá Rómka Veronika (Henrieta Virágová) pocíti, že zničiť niekoho cez sociálne siete je ľahké. Stačí zverejniť dačo osobné, súkromné a pár šťavnatých komentárov. hra Spleť ide až na hranu, kde sa hrá o život - ako v skutočnom živote.

Práve inscenácie, ktoré ukazujú, že takéto veci prežívajú aj iní, pomáhajú rozprávať sa o tom, zdieľať traumatickú skúsenosť, aby s ňou neboli sami. Sám som takých príbehov počul veľmi veľa dostal som sa do kontaktu s ľuďmi, ktorí šikanovanie zažili. Preto som chcel poskladať inscenáciu, ktorá môže otvoriť debaty, otvoriť ľudí zdieľať svoje zážitky, aby sa eliminovalo riziko, že sa to skončí zle," vyznáva sa režisér a autor inscenácie.

Jeho hra naozaj ide až na hranu, kde sa hrá o život – ako aj v skutočnom živote. Zničiť kohokoľvek je dnes také ľahké. Stačí zverejniť dačo súkromné, osobné, pridať pár klikov. „Čo by si od nej čakal?! Nikto ťa nemá rád! Radšej zmizni!“

Divadelné centrum na príprave inscenácie spolupracovalo s odborníkmi, psychológmi z centra IPčko, ktorí poskytujú mladým ľuďom bezplatnú a anonymnú poradňu nonstop, 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Pretože vedia, aké je to dôležité.

Po Zámockej na linkách pomoci stúpol počet telefonátov až o 80 percent. Mladí ľudia potrebovali hovoriť o tom, prečo dospelí nevidia, že prežívajú strach

Hra Spleť je určená pre stredoškolákov, no nebudú ju hrať priamo v školách, pretože práve škola často nie je pre deti bezpečným miestom, kde ich vypočujú, pochopia, prijmú. Napokon, zaznie to aj v samotnej inscenácii, v reakcii vedenia školy na očividný prípad šikanovania, ktorý riaditeľka zametá pod koberec so slovami: „V našej škole sa žiadne šikanovanie nevyskytuje!“

Tvorcovia tým nechcú ublížiť progresívnym pedagógom, no, žiaľ, zo skúseností odborníkov sú takéto reakcie častejšie než tie správne, nápomocné. Kto z nás vie, aký strach cítili deti po udalostiach na Zámockej?

„Po Zámockej na našich linkách pomoci stúpol počet telefonátov až o 80 percent. Mladí ľudia potrebovali hovoriť o tom, prečo dospelí nevidia, že prežívajú strach, že sa cítia v reálnom ohrození. Začali spochybňovať svoje priateľstvá, svoje skupiny, svoje triedy, mali pocit, že sú na všetko sami a nikomu nemôžu veriť. Riaditelia škôl nechceli niesť zodpovednosť za to, keď sa niečo také stane aj u nich, no nemali žiadne "zázračné riešenie“," hovorí Marek Madro za IPčko.

Ako dodáva, vo veku 15–16 rokov človek ešte nevie objektívne vyhodnotiť skutočné riziko, je veľmi emocionálny a zraniteľný. No ak má pocit, že ho nikto nechráni, chce to urobiť sám, hoci nevie ako. Strach a úzkosť sa šíria rýchlo a môžu vyvolať aj nebezpečné a patologické reakcie, vrátane sebapoškodzovania, sebadeštrukcie či ohrozenia okolia.

divadelne centrum hra Spleť Čítajte viac Som Rómka, kamarátky som si kupovala, priznáva mladá herečka Henrieta Virágová

Každý môže byť Kubo

V inscenácii Spleť sa na scéne striedajú činoherne odohrané scény s videodokrútkami, vstupmi z četu a virtuálneho prostredia. Keď postavy strácajú kontrolu nad technológiami, realitou a vlastným životom, médium získava kontrolu nad nimi. Z jedných sa stávajú agresori, z iných obete. Pozoruhodným momentom inscenácie je paralela z histórie, so známou postavou slovenskej drámy – Kubom od Jozefa Hollého, ktorého predstavuje ako obeť šikanovania.

Spleť je autorská inscenácia o tom, aké dôležité je byť vypočutý, o mladých ľuďoch z generácie, ktorá patrí medzi najosamelejšie v histórii

Hoci témou hry Spleť je šikanovanie kvôli rasizmu, príčinou šikanovania môže byť inakosť akéhokoľvek druhu. „Šikanovanie a inakosť jednoznačne súvisia, môžete byť napríklad príliš šikovní alebo až príliš dobrí (alebo aj naopak), už ste iní a môžete byť šikanovaní. Vždy to tu bolo, no sociálne siete vniesli do šikanovania rozmer anonymity a oveľa menšiu schopnosť sebaregulácie. O to viac o tom treba hovoriť,“ dodáva psychológ.

PUNK ROCK  L.Pi A  ta  V.Plevu    k  M.Dr  nov     D.Hartl  foto Dalibor Krupka Čítajte viac Punk rock v divadle je tvrdý. Mladí sú nadšení

Divadelná Veronika si v reakcii na svoju inakosť a samotu na sociálnych sieťach vytvorí virtuálny profil Bianky, svojho krajšieho a odvážnejšieho alter ega. No ani to ju neuchráni. Po medializácii prípadu šikanovania v Miloslavove Veronika vidí, že aj jej život sa podobá životu obete zo správ. Dokáže sa z toho všetkého vymotať?

V inscenácii Spleť sa na scéne striedajú... Foto: Braňo Konečný
divadelne centrum h Spleťra V inscenácii Spleť sa na scéne striedajú činoherne odohrané scény s videodokrútkami, vstupmi z chatu a virtuálneho prostredia. Komunikácia z četu pritom odráža skutočné repliky na sociálnych sieťach.

Spleť je autorská inscenácia o tom, aké dôležité je byť vypočutý, o mladých ľuďoch z generácie, ktorá patrí medzi najosamelejšie v histórii. Po každom predstavení sa uskutoční aj diskusia s tvorcami a odborníkmi o témach inscenácie a nástrojoch v on-line a off-line priestore, ktoré môžu mladým ľuďom pomôcť nájsť cestu von. Najbližšia repríza v petržalskom Zrkadlovom háji je plánovaná na 17. apríla, potom sa inscenácia dostane k mladým divákom vo viacerých mestách po celom Slovensku.

Elektricky anjel  V.Plevcik  P.Dubayova  M.Candrak Čítajte viac Elektrický anjel na Novej scéne zabíja

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #šikanovanie #divadelné centrum #kyberšikanovanie #divadlo proti šikanovaniu