Sporný výber nového šéfa SND. Mená sú známe, otázky zostávajú

Mená kandidátov na nového šéfa Slovenského národného divadla sú konečne známe. Ministerstvo kultúry včera - po mesiacoch čakania - zverejnilo, že do tretieho, záverečného, kola verejného vypočutia postúpil Boris Ažaltovič, Norbert Baxa, Miloslav Oswald a bývalý generálny riaditeľ SND Matej Drlička, ktorého ešte v októbri minulého roka odvolala šéfka rezortu Natália Milanová (OĽaNO). Všetkých štyroch si jej poradný orgán naposledy vypočuje v utorok 7. marca.

02.03.2023 05:00
SND Nova budova SND Foto:
Verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla bude 7. marca 2023.
debata (7)

Štyria kandidáti prešli neverejným druhým kolom, ktoré sa konalo 21. februára, a teraz budú mať príležitosť predstaviť svoje plány s divadlom verejnosti.

„Každý uchádzač bude mať k dispozícii maximálne 80 minút, z toho na prezentáciu svojho projektu najviac 20 minút a po pol hodine na otázky poradného orgánu a verejnosti,“ priblížil tlačový odbor rezortu.

Na verejnom vypočutí v priestoroch dvorany ministerstva sa môžu zúčastniť aj občania, no komentovať ho alebo klásť otázky budú môcť len prostredníctvom sprístupnenej elektronickej aplikácie. Podujatie bude možné sledovať tiež na YouTube kanáli rezortu či na jeho facebookovom profile.

Fogašová Jolana Čítajte viac Sopranistka Jolana Fogašová o napätej situácii v Opere SND

Kto bude vyberať

Projekty a profily jednotlivých uchádzačov si možno už teraz pozrieť na internetovom portáli ministerstva. Poradný orgán, ktorý bude posudzovať kandidátov, má sedem členov.

Štyroch z nich vymenovala Milanová – Radoslava Ragača ako zástupcu rezortu (bude aj predsedom komisie), Katarínu Kaszasovú (externú odborníčku v oblasti manažmentu), Józsefa Czajlika (externého znalca na riadenie verejnej správy) a na návrh osobného úradu ministerstva aj personálnu poradkyňu Dianu Čekmeovú.

drlička Čítajte viac Odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička má silnú medzinárodnú podporu

Zvyšných troch zástupcov ministerka vymenovala na návrh z externého prostredia. Ako jeden – kolektívny – člen v poradnom orgáne budú vystupovať nominanti zamestnancov SND: zbormajsterka a dirigentka opery Zuzana Kadlčíková, vedúci technickej prevádzky opery Patrik Pačes, člen činohry Tomáš Maštalír a sólistka baletu Silvia Najdená.

Ďalšími členmi sú Jiří Nekvasil, dramaturg, režisér a bývalý šéf Národného divadla v Prahe, a bývalý riaditeľ Slovenskej filharmónie Marian Lapšanský.

„Po skončení verejného vypočutia bude poradný orgán hlasovať o uchádzačoch, ktorých nebude odporúčať ministerke ako vhodných kandidátov na obsadenie pozície generálneho riaditeľa SND. Mená úspešných uchádzačov, ktorí prešli tretím kolom, predložia ministerke, ktorá následne vyberie vhodného uchádzača,“ vysvetlilo ďalší postup ministerstvo.

Juraj Peter Čítajte viac Operný sólista Juraj Peter o odvolaní Drličku: Podarilo sa nám odseknúť hydre hlavu

Otázka morálky

Výber nového šéfa SND od začiatku vyvoláva pochybnosti a špekulácie, či je férový a transparentný. Zvláštne je už to, že kým v roku 2020 rezort nového riaditeľa svojej „erbovej inštitúcie“ hľadal prostredníctvom výberového konania, teraz sa to deje tzv. verejným vypočutím.

Ministerstvo navyše dlhý čas odmietalo prezradiť mená uchádzačov, čo síce mohlo byť v súlade s predpismi, no nevzbudzovalo to dôveru v spravodlivosť celého procesu.

Slovenské národné divadlo Čítajte viac Operní sólisti, ktorých Drlička vyhodil zo SND, sa chcú súdiť

Otázky vyvoláva i opätovná kandidatúra Drličku. Toho Milanová odvolala po tom, čo vlani na medzinárodnej konferencii organizácie Opera Europe v Budapešti povedal, že „politici, nanešťastie, ešte dýchajú“.

Drlička následne ponúkol rezignáciu, ale keď ju ministerka prijala a k 1. novembru 2022 ho odvolala, vyhlásil, že ide o „šikanu štátu“. Politikov obvinil, že ho prenasledujú. Silnú podporu mu vyjadrila veľká časť zamestnancov divadla, najmä herci, zatiaľ čo operní sólisti jeho odvolanie privítali.

Práve oni opakovane upozornili, že ak Drlička z postu odstúpil pre morálne zlyhanie, dôvod jeho odchodu nepominul, preto je podľa nich zarážajúce, že opäť kandiduje.

Ministerstvo už v novembri minulého roka vyzvali, aby do podmienok výberu nového šéfa SND zaradilo aj morálnu bezúhonnosť uchádzača. Sú totiž presvedčení, že na čele kultúrnej inštitúcie by mal stáť nielen odborník, ale aj človek s čistým morálnym štítom.

Matej Drlička, Matej Drlicka, Čítajte viac Šéf SND urazil poslancov i národných umelcov. Milanovej už ponúkol demisiu

Konflikt záujmov nezistili

V liste, ktorý sólisti a niektorí zamestnanci SND s podporou odborárov nedávno zaslali Milanovej, napadli tiež zloženie poradného orgánu. Podľa nich sú jeho členmi aj ľudia blízki Drličkovi. Konkrétne má ísť napríklad o Maštalíra, ktorý Drličku dlhodobo podporuje a na proteste proti jeho odvolaniu v októbri minulého roka ministerku vyzval, aby jeho odvolanie prehodnotila.

Autori listu kritizujú i vymenovanie Najdenej, pretože za Drličku v komisii hlasovala už pred troma rokmi a podpísala petíciu na jeho podporu. V poradnom orgáne im prekážajú aj Kadlčíková, Lapšanský či Nekvasil, ktorý dnes vedie Národné divadlo moravskosliezske. Aj on sa totiž pred pár mesiacmi postavil za Drličku.

Opera Čert a Káča, Katarína Flórová, Jitka Sapara Fischerová Čítajte viac Bolo sólistov SND naozaj priveľa alebo Drlička zavádzal?

"Považujeme tieto kroky za nedemokratické… Považujeme účasť uvedených osôb za konflikt záujmov v prospech jedného kandidáta, a tým je M. Drlička,“ uviedli v liste.

Ako však pred pár dňami informovali Hospodárske noviny, rezort kultúry s odvolaním sa na závery „etického poradcu“ spomenuté výhrady odmietol.

Matej Drlička Čítajte viac Po Drličkovi potopa? So šéfom SND možno odíde až 25 vedúcich pracovníkov

"V prípade pána Maštalíra a pani Najdenej etický poradca po prešetrení zhodnotil, že nenachádza žiadne skutočnosti zakladajúce vysoké alebo neprekonateľné riziko konfliktu záujmov, a teda ani dôvody, ktoré by členovi poradného orgánu bránili v členstve v poradnom orgáne,“ zhodnotila podľa HN koordinátorka procesu verejného vypočutia.

„Etický poradca nezistil u členov poradného orgánu, ktorých preveroval, žiadny konflikt uvedeného charakteru,“ znela jednoznačná odpoveď z ministerstva.

Kto sa uchádza o post šéfa SND?

Boris Ažaltovič

Boris Ažaltovič Foto: MK SR
boris azaltovic Boris Ažaltovič
  • Výkonný riaditeľ spoločnosti Foundation, s. r. o., ktorej náplňou je vývoj softvéru
  • Spolumajiteľ a managing partner spoločnosti Gesamtkunstwerk, s. r. o., ktorá organizuje kultúrne podujatia, koncerty klasickej hudby a medzinárodné operné koprodukcie
  • Člen dvoch správnych a dvoch dozorných rád
  • Absolvent Bratislavskej vysokej školy práva
  • V minulosti pôsobil na ministerstvách spravodlivosti, vnútra i práce
  • Autor článkov a recenzií o kultúre

Norbert Baxa

Norbert Baxa Foto: MK SR
norbert baxa Norbert Baxa
  • Dirigent a vysokoškolský pedagóg
  • Od roku 2015 šéfdirigent orchestra Divadla J. K. Tyla v Plzni
  • Má dlhoročnú skúsenosť s riadením opery a tvorbou medzinárodných koprodukcií, univerzitných projektov a operných produkcií
  • Od roku 2018 docent pre odbor hudobných umení na AMU v Prahe
  • Absolvent bratislavského konzervatória a AMU v Prahe

Matej Drlička

Matej Drlička, nový generálny riaditeľ SND. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Matej Drlička, Matej Drlicka, Matej Drlička, nový generálny riaditeľ SND.
  • V rokoch 2021 – 2022 bol generálnym riaditeľom SND
  • Odvolaný z funkcie k 1. 11. 2022 pre svoje sporné vyhlásenia
  • 10 rokov pôsobil ako konateľ firmy Viva Musica! agency, ktorá pripravovala veľké kultúrne podujatia
  • Zakladateľ a riaditeľ festivalu Viva Musica! (2005 – 2020)
  • Krátko bol aj riaditeľom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu
  • Absolvent bratislavského konzervatória a VŠMU v Bratislave
  • Hráč na klarinete, študoval i v zahraničí

Miloslav Oswald

Miloslav Oswald Foto: MK SR
miloslav oswald Miloslav Oswald
  • Pedagóg a dirigent
  • Do júna 2022 umelecký šéf súboru opery a operety Moravského divadla v Olomouci
  • Spolupracoval s viacerými orchestrami doma i v zahraničí
  • Absolvent konzervatórií v Bratislave a Topoľčanoch
  • Študoval dirigovanie a operný spev
  • Ukončil VŠMU v Bratislave, kde si spravil doktorát

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Slovenské národné divadlo #Ministerstvo kultúry #Matej Drlička #nový generálny riaditeľ SND