Zápas o SND vrcholí. Na ťahu je Milanová

Hádanka, kto bude novým šéfom Slovenského národného divadla, sa blíži k rozuzleniu. Štyria kandidáti, ktorí sa o funkciu uchádzajú, včera absolvovali posledné, tretie kolo verejného vypočutia. Norbert Baxa, Boris Ažaltovič, Miloslav Oswald a bývalý generálny riaditeľ SND Matej Drlička predstavili svoje plány s divadlom, no odpovedali aj na otázky poradného orgánu a verejnosti.

08.03.2023 06:00
debata
Verejné vypočutie kandidátov na post... Foto: TASR, Martin Baumann
Verejné vypočutie kandidátov na post šéfa SND Verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa SND sa konalo v utorok vo dvorane ministerstva kultúry v Bratislave. Začalo sa o 13.30 a skončilo sa o 19.50 h.

Práve poradný orgán v tomto procese nahrádza výberovú komisiu. Jeho sedem členov vymenovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) – buď sama, alebo na základe návrhov z interného a externého prostredia. Na ich rozhodnutí teraz bude, koho z uchádzačov šéfke rezortu nakoniec odporučia. Milanová má potom 30 dní na to, aby vybrala nového riaditeľa SND.

Liaheň talentov

Ako prvý z kandidátov sa prezentoval Baxa, vysokoškolský pedagóg a šéfdirigent orchestra Divadla J. K. Tyla v Plzni. Upozornil, že kontrola v divadle zistila nedodržiavanie zákonov a právnych predpisov. Stav v SND by dal preto preveriť auditom.

Norbert Baxa Foto: MK SR
norbert baxa Norbert Baxa

Uviedol i mená ľudí, ktorých si vybral na posty riaditeľov jednotlivých súborov. Činohru by zveril divadelnému režisérovi Mariánovi Amslerovi, operu jej súčasnej sólistke Jolane Fogašovej a balet by aj naďalej viedla Nina Poláková. Presadzuje tiež, aby súbory mali väčšiu autonómiu.

Háklivou témou pri vypočutí všetkých uchádzačov bola podľa očakávaní Opera SND. Keď bol totiž šéfom divadla Drlička, počet operných sólistov vlani znížil z 26 na 13, čo vyvolalo protesty prepustených spevákov a napätie v celej inštitúcii.

SND Nova budova SND Čítajte viac Sporný výber nového šéfa SND. Mená sú známe, otázky zostávajú

Baxa pripomenul, že Opera SND kedysi produkovala sólistov svetového formátu, lebo bola liahňou talentov. „Toto sa musí vrátiť,“ zdôraznil.

Chcel by zvýšiť počet operných predstavení (v súčasnosti je ich asi 80 ročne) a nevylúčil prehodnotenie niektorých výpovedí operných sólistov. Ich počet by závisel od hracieho plánu.

Vyslovil sa tiež za to, aby sa zvýšil počet baletných predstavení, a chcel by, aby do SND prichádzalo viac návštevníkov z iných miest. To by sa podľa neho dalo zabezpečiť organizovaním zájazdov, na čo by sa snažil získať dotácie od samospráv.

Barytonista Ján Ďurčo Čítajte viac Barytonista Ján Ďurčo vysvetľuje, prečo vznikol problém v Opere SND. Prečo sa im nepáči Drličkova koncepcia divadla?

Menej komercie

Podľa Ažaltoviča, ktorý na vypočutí vystúpil ako druhý, nemá byť SND produkčným domom, ale erbovou kultúrnou inštitúciou. Poukázal na to, že sa v poslednom čase prihliada najmä na finančnú stránku a náročnejšie predstavenia ustupujú komerčným dielam.

Boris Ažaltovič Foto: MK SR
boris azaltovic Boris Ažaltovič

Podľa neho by dramaturgia mala byť vyvážená. „Musí obsahovať diela pre konzervatívnejšieho diváka aj moderné režijné prístupy,“ upozornil s tým, že SND by malo prinášať aj tabuizované spoločenské témy.

Na rozdiel od ostatných uchádzačov Ažaltovič nemá prax s vedením divadla, jeho súborov či orchestra. Nemá ani umelecké vzdelanie. Za sebou má skôr bohaté skúsenosti v politike, pôsobil na ministerstvách spravodlivosti, vnútra i práce. Je však spolumajiteľom spoločnosti, ktorá organizuje kultúrne podujatia.

Tomáš Juhás Čítajte viac Tenorista Tomáš Juhás: Keby niekto ochorel, Svätopluk by sa nekonal

Aj on kritizoval nízky počet predstavení opery a baletu. Priznal, že by rozšíril počet sólistov, a čo sa týka riaditeľov umeleckých súborov, hľadal by ich prostredníctvom výberových konaní.

Vraciame sa…

Tretím kandidátom v poradí bol Drlička. Na čelo SND nastúpil už pred dvoma rokmi, začal v ňom realizovať ozdravný plán, no vo funkcii predčasne skončil.

Matej Drlička Foto: TASR
drlička Matej Drlička

V októbri minulého roka ho Milanová odvolala po tom, čo sa na medzinárodnej konferencii v Budapešti preriekol, že „politici, nanešťastie, ešte dýchajú“.

Drlička ponúkol rezignáciu, ale keď ju ministerka prijala, obvinil politikov, že ho šikanujú. Členovia činohry Milanovú dokonca vyzvali, aby rozhodnutie prehodnotila. V rámci SND to spôsobilo rozkol, keďže operní sólisti Drličkovo odvolanie privítali.

To, že znova kandiduje, vyvolalo ďalšie protesty z ich strany. Sú presvedčení, že dôvody jeho odvolania stále trvajú, pretože ide o etický problém. Ministerstvo podľa nich nemalo dovoliť, aby sa Drlička dostal medzi uchádzačov.

Matej Drlička, Matej Drlicka, Čítajte viac Šéf SND urazil poslancov i národných umelcov. Milanovej už ponúkol demisiu

Na verejnom vypočutí ťažil z toho, že ako bývalý riaditeľ SND dôverne pozná pomery, ekonomické výsledky či ďalšie údaje, ktoré iným kandidátom chýbali.

Pôsobil sebavedome a kuriózne bolo, že sa viackrát vyjadril tak, akoby o jeho návrate do divadla bolo už rozhodnuté. „Vraciame sa do inštitúcie, ktorú poznáme,“ povedal napríklad bez toho, aby použil podmieňovací spôsob.

terezia kruzliakova Čítajte viac Mezzosopranistka Terézia Kružliaková: Nech prichádzajú reformy, ale také, čo opere prospejú

Prepustenie sólistov nepokladá za chybu, ale pripustil, že to zle odkomunikovali. Chcel by pokračovať v tom, čo v divadle začal. Vybral si už aj tím vedúcich pracovníkov, medzi ktorými boli jeho bývalí kolegovia, ale aj nové tváre.

Oživenie opery

Ako posledný dostal priestor Oswald, pedagóg a dirigent, ktorý bol do júna minulého roka umeleckým šéfom súboru opery a operety v Moravskom divadle v Olomouci.

Miloslav Oswald Foto: MK SR
miloslav oswald Miloslav Oswald

Podobne ako Ažaltovič, ani on si nevybral ľudí, ktorí by po jeho prípadnom nástupe obsadili vedúce miesta v SND, lebo tieto pozície by chcel obsadiť výberovým konaním. Výhradu, že je to alibizmus, odmietol.

„Výberové konanie je najtransparen­tnejšia cesta k výberu riaditeľov,“ vysvetlil. Nové vedenie by mohlo nastúpiť do začiatku budúcej sezóny, dovtedy by súbory viedli dočasne poverení riaditelia.

Ohľadom situácie v opere bol Oswald kritický. Ako pripomenul, mohla by hrať až šesť predstavení týždenne, no namiesto toho ich hrá šesť za mesiac. Šéfdirigent je vraj často neprítomný a primalý počet predstavení má za následok ich znižujúcu sa kvalitu, umelecká úroveň upadá. Na to, aby sa opäť zdvihla, treba podľa neho viac predstavení, a teda i viac stálych zamestnancov.

Opera Čert a Káča, Katarína Flórová, Jitka Sapara Fischerová Čítajte viac Bolo sólistov SND naozaj priveľa alebo Drlička zavádzal?

„Určite je nutné prehodnotiť výpovede operných sólistov. Som presvedčený, že nie všetci, čo ich dostali, boli za zenitom,“ zdôvodnil Oswald s tým, že opera by ich potrebovala minimálne 20. Na predstavenia opery a baletu by sa snažil prilákať viac návštevníkov z cudziny, predovšetkým z Maďarska a Rakúska, kde by ich ponuku aj propagoval.

Väčšmi by tiež využíval historickú budovu SND. Podľa inšpektorátu práce sa v nej totiž nemôžu pripravovať len divadelné predstavenia (s použitím techniky), ale menšie kultúrne podujatia, ako napríklad koncerty, by sa robiť mohli.

Juraj Peter Čítajte viac Operný sólista Juraj Peter: Návrat Drličku by mal vplyv na Milanovej politickú budúcnosť

Z(ne)výhodnený

Otázky, ktoré kandidátom kládol poradný orgán a verejnosť, sa zvyčajne týkali rovnakých tém: priority, plánované zmeny, financovanie SND, návštevnosť, možné riziká, problémy v opere či rekonštrukcia historickej budovy SND.

Proces verejného vypočutia pritom sprevádzajú pochybnosti, či je výber nového riaditeľa transparentný a spravodlivý. Ministerstvo totiž len pred týždňom zverejnilo mená štyroch kandidátov. Okrem toho sa objavili informácie, že viacerí ľudia v poradnom orgáne majú blízko k Drličkovi, čo by mohlo zvyšovať jeho šance na znovuzvolenie.

Pohľad na poradný orgán. Vzadu jeho predseda... Foto: TASR, Martin Baumann
Verejné vypočutie kandidátov na šéfa SND, Radoslav Ragač Pohľad na poradný orgán. Vzadu jeho predseda Radoslav Ragač, ktorý zastupoval rezort kultúry.

Viacerí uchádzači potvrdili, že sa pre kampaň spojenú s výberom nového riaditeľa SND cítia znevýhodnení. Celkovému dojmu neprospel ani fakt, že dvaja najvážnejší konkurenti Mateja Drličku – Baxa a Oswald – nedostali včas výročnú správu o činnosti SND za uplynulý rok. Hoci si ju pýtali už vo februári, rezort kultúry im ju poskytol až v pondelok, takže si ju nestihli naštudovať.

Ľudovít Ludha Čítajte viac Ľudovít Ludha spieval aj pre kráľovnú Žofiu. Zo SND ho však vyhodili

Nemohli sa tak oboznámiť s údajmi, ktoré Drlička, naopak, poznal. „Výročná správa by bola veľkou pomocou. Nielen pre mňa, ale pre všetkých troch kandidátov, ktorí neboli súčasťou SND,“ zhodnotil Oswald. Na rovnaký problém sa posťažoval i Baxa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #divadlo #Slovenské národné divadlo #Ministerstvo kultúry #Matej Drlička #kultúrna politika