Hodnotiaca komisia odporučila na šéfa SND len Mateja Drličku

Bývalého riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku, ktorého v októbri minulého roka odvolala z funkcie ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO), už možno delí len krok od úspešného návratu. Poradný orgán dal totiž po skončení tzv. verejného vypočutia zelenú práve jemu. Ako jediného zo štyroch uchádzačov ho odporučil Milanovej, ktorá má teraz 30 dní na to, aby rozhodla, či Drličku vymenuje.

17.03.2023 13:52
drlička Foto: ,
Vráti sa do SND jeho bývalý riaditeľ Matej Drlička?
debata (7)

„Poradný orgán jednohlasne neodporučil nasledovných kandidátov: Norbert Baxa, Miloslav Oswald, Boris Ažaltovič,“ uvádza sa v zápisnici z verejného vypočutia, ktorú v piatok zverejnili na internetovej stránke ministerstva. Ako z nej ďalej vyplýva, poradný orgán na pozíciu generálneho riaditeľa SND jednohlasne odporučil iba Drličku.

Ten pritom na čele tejto inštitúcie skončil pred necelými piatimi mesiacmi pre svoje výroky na medzinárodnej konferencii v Budapešti, kde povedal, že „politici, nanešťastie, ešte dýchajú“.

sólisti SND Čítajte viac Šaráda v divadle

Keď sa jeho slová dostali na verejnosť, ospravedlnil sa a šéfke rezortu ponúkol rezignáciu, no len čo ju prijala, začal protestovať a politikov obvinil zo šikanovania. Podporu našiel v značnej časti zamestnancov, ale Milanovú neobmäkčil.

Riadením divadla je odvtedy dočasne poverený vedúci oddelenia umenia a umeleckých inštitúcií na ministerstve kultúry Jozef Švolík. Na rozdiel od roku 2020, keď rezort nového generálneho riaditeľa SND (Drličku) vybral prostredníctvom výberového konania, si Milanová tentoraz zvolila iný spôsob – verejné vypočutie.

Pri ňom nemá hlavné slovo výberová komisia, ale samotná ministerka, pretože závery poradného orgánu, ktorý uchádzačov „vypočúval“, majú len odporúčací charakter. Sedem členov poradného orgánu vymenovala Milanová – buď sama, alebo na návrh z interného a externého prostredia, no s ich rozhodnutím sa môže i nemusí stotožniť.

Slovenské národné divadlo Čítajte viac Zápas o SND vrcholí. Na ťahu je Milanová

Podľa smernice, ktorou sa riadi proces verejného vypočutia, má teraz 30 dní na to, aby zverejnila, ako bude ďalej postupovať. „Po obdržaní výsledkov od poradného orgánu som požiadala jeho predsedu o podrobnejšie zdôvodnenie a vysvetlenie. Na jeho základe spravím finálne rozhodnutie,“ vyhlásila v piatok ministerka.

Oznámenie o zverejnení verejného vypočutia vyšlo na webstránke rezortu 9. novembra minulého roka. Záujem o pozíciu generálneho riaditeľa SND prejavili štyria kandidáti: Norbert Baxa, vysokoškolský pedagóg a šéfdirigent orchestra Divadla J. K. Tyla v Plzni, Boris Ažaltovič, ktorý v minulosti pracoval na ministerstvách spravodlivosti, vnútra i práce a je spolumajiteľom firmy organizujúcej kultúrne podujatia, Miloslav Oswald, pedagóg a dirigent, donedávna umelecký šéf súboru opery a operety v Moravskom divadle v Olomouci, a Drlička.

SND Nova budova SND Čítajte viac Sporný výber nového šéfa SND. Mená sú známe, otázky zostávajú

Potrebné podklady mali kandidáti zaslať do 5. decembra 2022. Všetci štyria (ich mená sa však verejnosť dozvedela až začiatkom marca) najprv absolvovali prvé kolo – „hĺbkový pohovor“ s personálnou poradkyňou, ktorá vytvorila ich osobné profily, 16. februára sa začalo druhé kolo, v rámci ktorého si poradný orgán – zatiaľ neverejne – vypočul uchádzačov, a 7. marca sa konalo posledné, tretie kolo. To už mohla sledovať aj verejnosť, ľudia dokonca kandidátom zaslali množstvo otázok.

Proces verejného vypočutia sprevádzali pochybnosti, či je výber nového šéfa SND transparentný a spravodlivý. Objavili sa totiž informácie, že viacerí ľudia v poradnom orgáne majú blízko k Drličkovi, čo by mohlo zvyšovať jeho šance na znovuzvolenie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Slovenské národné divadlo #Ministerstvo kultúry #Matej Drlička #divadlá #Natália Milanová