Metropolitná opera musí Netrebkovej zaplatiť vysoké odškodné

Ruská sopranistka Anna Netrebko si polepší o viac ako 200-tisíc dolárov za predstavenia, ktoré ani neodspievala. Riaditeľ Metropolitnej opery v New Yorku (MET) Peter Gelb sa totiž rozhodol prerušiť spoluprácu s umelcami, ktorí podporujú ruského prezidenta Vladimira Putina. Po tom, ako Netrebko odmietla odsúdiť Putinovu inváziu na Ukrajine, jej MET zrušila 13 predstavení. Medzi operami, v ktorých mala sopranistka účinkovať, je Don Carlo, Sila osudu a Andrea Chénier.

21.03.2023 08:00
ruská sopranistka Anna Netrebková Foto: ,
Operná speváčka Anna Netrebko.
debata

MET argumentovala tým, že Netrebko odmietla splniť požiadavku, aby odsúdila Putina. Podľa opery tým porušila doložku etického kódexu. Rozhodcom v spore bol Howard C. Edelman, podľa ktorého nebola jej podpora Putina pochybením, ktoré by samo osebe mohlo byť žalovateľné.

Preto rozhodol, že Metropolitná opera musí umelkyni zaplatiť 200-tisíc dolárov. „Pre MET je umeleckou stratou, že tu nespieva. Ale nie je možné, aby MET ani väčšina jej publika tolerovala Netrebkovej prítomnosť,“ uviedol Gelb.

Anna Netrebko bola dlhoročnou zástankyňou Putina, v roku 2012 podporila jeho prezidentskú kampaň a o dva roky neskôr ju vyfotili v Donecku so separatistickou vlajkou. Svoje prvotné rozhodnutie, ktoré negatívne ovplyvnilo jej kariéru, prehodnotila až neskôr, konflikt odsúdila a od Putina sa dištancovala. Edelman napriek tomu speváčku potrestal pokutou vo výške takmer 30-tisíc dolárov za jej nevhodné výroky týkajúce sa invázie.

Netrebko Čítajte viac Netrebková žaluje Metropolitnú operu. Žiada 350-tisíc dolárov

MET sa len nedávno rozhodla vyhodiť aj Netrebkovej manžela, tenoristu Yusifa Eyvazova, ktorý mal účinkovať v opere Tosca. Nahradí ho Matthew Polenzani. Podľa Gelba sú dôvodom Eyvazovove kontroverzné výroky týkajúce sa odchodu sopranistky Angel Blue z opery Aida v Arene di Verona. Nahnevali ju totiž fotografie Anny Netrebkovej a iných umelcov, ktorí tam vystupovali s čiernym mejkapom.

Okrem toho nechcel Gelb Eyvazovovou prítomnosťou uraziť ukrajinskú sopranistku Liudmylu Monastyrsku, ktorá v Tosce účinkuje. MET uviedla, že Eyvazov dostane odškodné.

Netrebko zrušila svoje koncerty v Rusku, napriek tomu sa však neodvážila akýmkoľvek spôsobom kritizovať ruského prezidenta. Okrem toho jej na poslednú chvíľu zrušili koncert v Taiwane, a to práve pre jej napojenie na Putina. Diváci ju však môžu vidieť v Miláne, kde sa objaví hneď v niekoľkých operách, ďalej vo Viedni či v Salzburgu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Anna Netrebko #Vladimir Putin #Metropolitná opera v New Yorku