Slovenskí rebeli z Komárna pripravujú Milenku

Presne o mesiac uvedie úspešný súbor z Komárna už piaty folklórny muzikál. Tentokrát pod názvom Milenka.

23.03.2023 12:00
Slovenskí rebeli Foto:
Snímka z predstavenia.
debata

Súbor vznikol pred jedenástimi rokmi a mal pôvodne dvanásť členov. Dnes viac ako 50 -členný súbor účinkuje nie len doma v Komárne, či na doskách RND v Bratislave, ale aj v zahraničí.

Nové dielo, ktoré má podtitul „Život našich predkov“, bude zobrazovať najvýznamnejšie rituály a tradície v živote našich predkov. Od ochranných zvykov počas pôrodov, cez prijatie dieťaťa do rodiny, svadobné obyčaje, ale aj každodenné starosti.

Prostredie, v ktorom sa bude odohrávať dej, je mimoriadne nezvyčajné – očistec. A dielo je veľmi zaujímavým pohľadom do mysle ovplyvňovanej kresťanstvom, ale aj pohanskými rituálmi.

Ide o druhé dielo z trilógie Bosorka, Milenka a Prespánka. Rebeli sa na tieto tri ženské fenomény pozerajú sebevlastným spôsobom a humorom. Aj minulý rok uvedené a úspešné dielo Bosorka bolo inšpirované skutočným príbehom ženy, ktorej sa podarilo zachrániť pred upálením na hranici.

Podľa historických prameňov sa z pomedzi desiatok tisíc upálených žien tak podarilo len piatim. Bosorky skutočne upaľovali aj v Komárne, o čom vám budú rozprávať sprievodcovia ak navštívite naše najjužnejšie mesto. Rebeli stoja aj za projektom Legendy Komárna, kde turistov sprevádzajú historickým mestom a popritom rozprávajú príbehy.

Súbor a ostatné aktivity v Dome Matice slovenskej minulý rok ohlásil koniec svojej činnosti pre nezvládnuteľné ceny energií, to však vyvolalo spontánnu zbierku, vďaka ktorej je činnosť minimálne do začiatku novej vykurovacej sezóny zachránená. I keď systémové riešenie sa ešte nenašlo, súboristi v činnosti naďalej pokračujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #Komárno #muzikál #Slovenskí rebeli