Nová inscenácia Pressburger Fight Club: Keď sa z ulíc stal krvavý ring

Bratislava, niekdajší Pressburg, bývalo mesto mnohých kultúr a náboženstiev, mesto plné kaviarní, tančiarní aj športových klubov. Keď sa však vo svete schyľuje k vojne, zmení sa aj nálada v meste a udalosti, ktoré poznačia životy mnohých obyvateľov, naberajú rýchly spád. Z niekdajších susedov sa pod vplyvom fašistickej ideológie stávajú nepriatelia, detské hry na dvore vystrieda boj o život. Ulice sa menia na krvavý ring a bojovať musí aj Imrich Lichtenbeld, známy športovec, ktorý sa neskôr stal tvorcom nového umenia sebaobrany krav maga. Jeho posledné roky v Prešporku po nástupe fašizmu približuje divadelná inscenácia Pressburger Fight Club v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava.

28.03.2023 06:00
Pressburger Fight Club Foto:
Richard Autner a Annamária Janeková.
debata

Keď ťa bijú, bráň sa!

Hra Pressburger Fight Club je inšpirovaná životom Imricha Lichtenfelda (Richard Autner) a prenesie divákov do atmosféry konca 30. rokov v hlavnom meste vojnového Slovenského štátu. Scéna nenechá nikoho na pochybách, že po vyhlásení autonómie (1938) moc v štáte preberá Hlinkova slovenská ľudová strana. Nad mestom vládne všadeprítomná symbolika krížov na trojvrší aj tých hákových, ulicami prechádzajú tí istí ľudia, čo včera, a predsa sú zrazu iní.

Jedni sa cítia pánmi ako člen Hlinkovej gardy a arizátor Jozef Ďurica (Juraj Hrčka), z druhých sa stávajú vo vlastnom meste cudzinci, ponížení, neželaní. Hoci symbolov v tejto hre nájdeme veľa, azda najsilnejším je čítanie mien arizátorov a arizovaných podnikov.

Richard Autner v inscenácii Pressburger Fight...
Annamária Janeková a Juraj Hrčka.
+6Kamil Mikulčík a Miroslav Noga.

Zákony nového štátu rozdelili obyvateľov mesta na rovnoprávnych a menejcenných, množia sa útoky na Židov, ich obchody aj na bratislavskú synagógu. Všetky tieto udalosti v hre zodpovedajú historickým faktom, ako ich popisuje aj kniha Petra Chorváta Lichtenfeld – jedno meno, dva osudy. Nikto nečaká, že sa Židia budú brániť, majú len ticho trpieť.

Ale povedzte to mladým športovcom so zmyslom pre férový zápas! Imrich „Imi“ Lichtenfeld a jeho priateľ David „Dufi“ Unreich (Ladislav Bédi), ktorí vyhrávali v boxerských a zápasníckych turnajoch, chcú svoju komunitu chrániť. V telocvični preto učia svojich židovských susedov sebaobranu.

Annamária Janeková Čítajte viac Herečka Annamária Janeková: Aj nepríjemné veci musíme hovoriť nahlas

Keď v pouličnom strete zbijú niekoľko nacionalistických výtržníkov, nová moc chce Židov exemplárne potrestať. Nepomôžu ani konexie Imiho otca Samuela (Miroslav Noga), ktorého kedysi rešpektovali ako skúseného policajného detektíva a inšpektora. Svojho syna viedol k športu a sám bol majstrom džiju-džicu, no vidí, že manévrovací priestor je čoraz menší.

Bývalí priatelia ako policajný inšpektor Sitár(Kamil Mikulčík) ho už nechcú poznať, k ľuďom sa dostávajú informácie o chystaných deportáciách a mnohí Židia utekajú do zahraničia. Opúšťajú svoju niekdajšiu vlasť, ktorá ich odvrhla ako neželané deti. Situáciu v hre skomplikuje Imiho láska k Eve (Annamária Jankeková).

Imi Lichtenfeld napokon pod tlakom okolností púšťa svoje mesto na riečnom parníku Pentcho, na ktorom sa v skutočnosti dostal až do Stredozemného mora. Jeho ďalšie osudy už hra nezachytáva, no domov sa už nikdy nevrátil. Vďaka skúsenostiam z pouličného boja vymyslel v Izraeli systém sebaobrany krav maga (v preklade boj zblízka), ktorý mu vyslúžil popularitu po celom svete, dodnes ho používajú ozbrojenú zložky mnohých krajín a učia sa ho aj civilisti. Svojmu mestu a židovskej komunite zanechal dôležitýn odkaz: keď ťa bijú, bráň sa!

Aby sa história neopakovala

Autor inscenácie Agda Bavi Pain o svojej hre povedal: "Pressburger Fight Club je poctou všetkým neznámym hrdinom, na prvý pohľad malým postavám, ktoré vo víre naoko neovplyvniteľných dejín dokazujú nemalé veci. A tiež pripomenutím, že za slobodu sa musí človek pobiť a vlastne ani niet žiadneho mieru bez boja, najmä ak mier sľubujú tí, čo si ho vynucujú zbraňami a krviprelievaním.“ Inscenácia sa preto končí celkom aktuálne.

"Pressburger Fight Club je prvou inscenáciou z línie hier písaných priamo pre DPOH o významných Bratislavčanoch či Prešporákoch. Imi Lichtenfeld bol židovský chlapec a bol v tomto meste rovnako doma ako chlapci maďarskí, nemeckí, slovenskí či českí. Ale nástup fašizmu, nacizmu, ľudáctva, rasizmu, vojny a zbabelosti všetko zmenil… História sa vraj zvykne opakovať,“ hovorí Valeria Schulczová, riaditeľka Divadla Pavla Országha Hviezdoslava.

"Aj dnes sa medzi nami nájde mnoho ľudí, ktorým porozumenie, tolerancia či akceptácia inakosti otvára vo vrecku neviditeľný nôž nenávisti,“ dodáva režisér inscenácie Gejza Dezorz.

Lichtenfeld Čítajte viac Kto naučil Jamesa Bonda bojovať zblízka? Bratislavčan Lichtenfeld

Imrich Lichtenfeld aj jeho priateľ David Unreich boli v 30. rokoch vynikajúci športovci, ktorých osudy zmenila vojna. Kto by sa chcel o ich živote dozvedieť viac, musí pátrať ďalej. V inscenácii Pressburger Fight Club viac než o dejovú líniu ide o atmosféru desivej doby, ktorá napokon nie je až taká vzdialená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava #DPOH