Štyria herci zvládnu masaker v SND

V Modrom salóne SND pribudla nová inscenácia mapujúca biele miesta histórie. Pod trochu tajuplným názvom Budete mať luft! sa skrýva rekonštrukcia tragických udalostí, ktoré sa stali v noci z 1. na 2. októbra 1928. Vtedy sa skupina občanov obce Pobedim pri Piešťanoch počas hodovej zábavy rozhodla zaútočiť na neďalekú rómsku osadu. Výsledkom pogromu boli zničené domácnosti, množstvo zranených a šesť obetí, medzi nimi aj šesťročné dieťa.

01.04.2023 08:00
Richard Stanke, Barbora Andrešičová, Peter... Foto:
Richard Stanke, Barbora Andrešičová a Peter Ondrejička v inscenácii Budete mať luft! v SND, ktorá rozpráva o skutočnom pogrome na Rómov v obci Pobedim z októbra 1928.
debata (3)

Nič vymyslené

Pomerne neznámej témy sa ujal tím okolo režiséra Pavla Viechu a dramaturga Martina Krča. Spomínaná dvojica prišla s konceptom a so scenárom, scénu a kostýmy navrhla Emília Rigová, hudbu zložil Andrej Majerčík a pod pohybovou spoluprácou sú podpísaní Libuša Čižmárik Bachratá a Maroš Čižmárik. V hre účinkuje kvarteto hercov – Richard Stanke, Monika Hilmerová, Barbora Andrešičová a Peter Ondrejička, z ktorých každý postupne stvárňuje viacero mužských i ženských postáv.

Pogrom na Rómov v Pobedime na doskách SND

Pozrite si snímky z inscenácie Budete mať luft! v Modrom salóne SND

Fotogaléria
Barbora Andrešičová a Richard Stanke v...
Richard Stanke a Monika Hilmerová v inscenácii...
+5Richard Stanke, Barbora Andrešičová a Peter...

Hoci autorský projekt sa odohráva v pomerne malom priestore s jednoduchou, no funkčnou scénou, pôsobí ako veľká, zaľudnená inscenácia. Za chrbtom hercov je biela stena, ktorá raz pôsobí ako dedinský dom, inokedy ako krčma alebo výsluchová miestnosť. V závere hry z nej umývajú krvavé stopy po masakre. Divákovi sa až nechce veriť, že nejde o klasický scenár, ale o autentické citáty z dokumentov.

Viecha s Krčom totiž počas prípravy inscenácie išli do Štátneho archívu v Bytči, kde si naštudovali skutočné svedectvá – výpovede aktérov a svedkov pogromu, ako aj články z dobovej tlače. Tvorcov treba pochváliť, že po celý čas divákovi pomáhajú vyznať sa v situácii – keď herci odriekajú pasáže rôznych dejateľov, ale aj miestnych farárov či starostov okolitých obcí, zároveň sa úryvky z nich spolu s menami premietajú na bielu stenu.

Video

Povedomé vety

Prečo vôbec tvorcovia siahli po téme zabudnutého masakru Rómov spred 95 rokov? Mladý dramaturg Martin Krč na tlačovke povedal, že prípad sám osebe je veľmi znepokojujúci a mnohé výroky, ktoré v inscenácii zaznievajú, sú aj dnešným ľuďom povedomé. Podobné vety totiž môžeme počuť aj dnes a tolerujeme ich. Aj režisér Pavol Viecha v bulletine priznáva, že o masakre predtým nepočul a počas tvorivého procesu zistil, že nie je sám. Dokonca niektorí zo súčasných obyvateľov Pobedimu sa o ňom dopočuli až z novinových článkov, v dedine sa o ňom nikdy nerozprávalo.

„Zdalo sa mi to fascinujúce – niečo sa stane a všetci sa kolektívne rozhodnú o tom mlčať a bránia svoje tajomstvo aj napriek dôkazom,“ objasňuje režisér.

Téma nedávno zaujala aj spisovateľa Marka Vadasa, ktorý o pogrome v Pobedime napísal knihu Šesť cudzincov a dostal sa s ňou aj do desiatky finalistov súťaže Anasoft litera. Viecha s Krčom si jeho knihu prečítali, no archívne materiály sa im zdali dramatickejšie. Napriek temnej téme a desivo ľahostajným výpovediam obvinených, ktorí všetci svoju účasť na čine popierali, inscenácia nepôsobí ťaživo a ubíjajúco.

Prispieva k tomu aj hudobná a pohybová zložka – všetci herci sú na záver hry v krojoch, tancujú a spievajú, čo čiastočne pôsobí v kombinácii s ich nevinnými úsmevmi ironicky, ale zároveň aj očisťujúco. Andrej Majerčík použil kombináciu scénickej hudby a ľudových piesní. Na tlačovke povedal, že si požičal platne od rodičov a napočúval si piesne o Rómoch. Práve v nich sú tiež obsiahnuté názory na Rómov a odrážajú postoje voči nim.

Video

Vizuálna umelkyňa Emília Rigová prezradila: „Uvedomovala som si, že téma vzbudí aj nevôľu a prinesie kritický dialóg. Najväčšia výzva bola spracovať, že v inscenácii nehrajú Rómovia, ale svoj význam má práve to, že Róma tu nevidíme ani nepočujeme.“

Monika Hilmerová ju doplnila, že každú rolu v divadle prežíva aj cez seba a že svoje účinkovanie v hre Budete mať luft! berie ako pomník Rómom a ospravedlnenie za to, čo sa im stalo. Keďže téma je neustále aktuálna a hra zrejme vzbudí ohlas, sami herci dúfajú, že ju budú hrať dlho. SND plánuje po predstaveniach diskusie s rôznymi odborníkmi, napríklad s popredným slovenským etnológom – romistom Arne Mannom a občianskou aktivistkou Lýdiou Šuchovou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #SND #Monika Hilmerová #Richard Stanke #Barbora Andrešičová #Budete mať luft! #Peter Ondrejička