Konformista: Ako vie malý človek pohnúť dejinami

Mladomanžel Marcello je „sladký chlapec“ a lojálny štátny úradník. Jeho žena Giulia pôsobí ako naivná husička, ktorej jedinou životnou túžbou je stať sa manželkou a matkou. Obaja však ukrývajú svoje temné tajomstvá, ktoré predurčili, kým sú. A tak vlastne nič nie tak, ako sa na začiatku zdá. Nová inscenácia Konformista na javisko Slovenského národného divadla prináša príbeh podľa románu Alberta Moraviu plný ľudskej drámy aj prekvapivých zvratov v čase nastupujúceho talianskeho fašizmu.

16.04.2023 06:00
Konformista Foto:
Juraj Loj ako Marcello.
debata

Svadobná cesta v čiernej košeli

Hlavný hrdina Marcello Clerici (Juraj Loj) je úradníkom v štátnych službách vo fašistickom Taliansku, no pre Duceho robí veľkú nadprácu. Jeho dušu poznačilo detstvo v nefunkčnej rodine s bláznivým a despotickým otcom aj silný traumatický zážitok. Tomuto chlapcovi pôsobila radosť iba krutosť – smrť a zabíjanie. So svojimi pocitmi však zostával sám. Roky bolo jeho najväčšou túžbou „byť ako ostatní“, „byť normálny“.

Až keď sa normou v štáte stala rovnaká krutosť a temnota, akú skrýval v duši, pocítil šancu a vedel byť vďačný. Prečo sa rozhodol slúžiť fašizmu? Na otázku svojho niekdajšieho profesora má jasnú odpoveď. „Dáva mi pocit slobody. Fašizmus prijme každého, kto chce byť pre režim užitočný. Prijme ho a nemoralizuje. Udavač môže byť udavačom, vrah vrahom. Ak slúžia režimu.“

Juraj Loj ako Marcello a Ľuboš Kostelný ako...
Martina Huba ako Quadri.
+10Dušan Jamrich ako Marcellov otec, Michal...

Giulia (Anežka Petrová) je obeť, v detstve zažila sexuálne zneužívanie, za ktoré cítila vinu a hanbu, bola však aj obeťou v područí svojej matky a neskôr nadradeného manžela. Svojej túžbe byť milovaná obetuje hocičo, aj vlastnú identitu. Na rodinné tajomstvá je zvyknutá.

Marcello a Giulia sa vyberú na svadobnú cestu z upätého Talianska do uvoľneného aj trocha dekadentného Paríža 30. rokov. Ona si chce užiť trocha krásy, on má v meste tajné poslanie. Protipólom ich manželstva je otvorený vzťah profesora Quadriho (Martin Huba) a jeho ženy Liny (Rebeka Poláková).

Obaja sú presvedčení demokrati s liberálnym zmýšľaním, prístupní aj rôznym formám lásky. Nechýba im odvaha žiť podľa svojho presvedčenia a za toto svoje právo bojovať, aj za iných.

Mužom v pozadí je Orlando (Ľuboš Kostelný), ktorý reprezentuje moc a jej zradné nástrahy. Hoci obe matky (Ingrid Timková a Henrieta Mičkovicová) aj chorý Marcellov otec (Dušan Jamrich) v predstavení slúžia len na dokreslenie charakteru hlavných hrdinov, každá z týchto postáv má svoj vlastný príbeh a žiadna z nich nie je jednoduchá.

Upútavku na inscenáciu Konformista.

Marcellove spomienky na detstvo sledujeme na filmovom plátne v pozadí, scéna sa mení raz na meštiacku jedáleň, na nemocničnú aj hotelovú izbu či penzión pre pánov a parížsku tančiareň. Na javisku sa v košatom rozprávaní s množstvom postáv odvíjajú osudy hrdinov, ktorí v násilnej dobe hľadajú svoje miesto pod slnkom.

Odhaľujú svoje tajomstvá a prekvapujú, dej je plný zvratov a skvelé herecké výkony pridávajú na dynamike inak dlhému trojhodinovému predstaveniu. Prekvapivý je i záver, ktorý režisér upravil inak, než znie vo filme či v románovej predlohe. Na obraze hlavného hrdinu Marcella to však nič nemení, už jeho autor Alberto Moravia ho videl ako „poľutovaniahodnú postavu, zvedenú na scestie dobou“.

Miesto na slnku vykúpené krvou

Režisér Roman Polák, ktorý je zároveň autorom divadelnej adaptácie, má pocit, že keď pred dvoma rokmi začali hru tvoriť, predbehol realitu: „Dnes do ruskej armády verbujú vrahov, aby ako hrdinovia bojovali proti Ukrajincom, ktorí chcú žiť slobodne.“

Konformista je preňho záverom divadelnej trilógie, ktorú v SND vytvoril po inscenáciách Ruské denníky a Scény zo života režiséra (Ingmara Bergmana). Po Moraviovom Konformistovi siahol preto, že naňho silno zapôsobil románom inšpirovaný film, ktorý videl ešte ako gymnazista.

Martin Huba  Quadri Konformista SND Čítajte viac Muž by nemal voliť medzi pravdou a chlebom. Martin Huba o novej hre v SND

Pre Národné divadlo je to ďalšia z inscenácií, ktoré osviežia historickú pamäť. „Dnes tu máme štyri roky deštruovania demokracie, a to sa dialo aj pred nástupom fašizmu. Ak demokracia nefunguje, nie je schopná vytvoriť občanom systém práva a spravodlivosti, národ si zvolí totalitu,“ varuje režisér. Historické súvislosti priblíži divákom aj obsažný divadelný bulletin, ktorý pripomína mechanizmus rodiacej sa totality aj životné osudy známeho spisovateľa, autora románovej predlohy.

Podľa Martina Hubu, predstaviteľa profesora Quadriho, sú outsideri vďační, ak si spolu s mocou konečne môžu vážiť sami seba. No dať priestor ľuďom, ktorí prostredníctvom moci hľadajú úctu k sebe, to je hriech. V divadelnej predlohe dáva kňaz rozhrešenie aj vrahovi, stačí, ak nebrojí proti režimu.

Richard Stanke Čítajte viac Richard Stanke: Zapredal som sa len slobode

Konformista nie je iba hra o fašizme. Je to hra o hlbokých ľudských ranách, ktoré dostávame aj rozdávame, o vine a treste, o ľudskej potrebe niekam patriť, ľúbiť a byť milovaný, prijatý. O tom, ako aj malý človek môže pohnúť dejinami, ak je dostatočne lojálny k moci.

Marcello si našiel svoje miesto za cenu krvi, ktorú má na rukách. Jeho žena za cenu, že zatvára oči pred realitou, aby si žila v šťastnej bubline. Profesor Quadri a jeho žena za cenu nebezpečenstva smrti. Vždy to niečo stojí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #divadlo #Alberto Moravia #Konformista