Matej Drlička sa vracia do funkcie generálneho riaditeľa SND. Chce pokračovať v reformách

Staronovým riaditeľom Slovenského národného divadla bude od 1. mája Matej Drlička. Stručná, dvojvetová správa o jeho vymenovaní prišla z ministerstva kultúry presne na 30. deň od ukončenia verejného vypočutia (čo bol posledný možný termín) po 16. hodine. Píše sa v nej: „Ministerka kultúry Natália Milanová po zohľadnení odporúčania poradného orgánu vymenuje Mateja Drličku do funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla ku dňu 1. 5. 2023.

17.04.2023 16:34 , aktualizované: 18:32
Matej Drlička, Matej Drlicka, Foto: ,
Matej Drlička, staronový generálny riaditeľ SND.
debata (27)

Verejné vypočutie štyroch kandidátov, ktorými boli Boris Ažaltovič, Norbert Baxa, Matej Drlička a Miloslav Oswald, sa konalo 7. marca. Desať dní potom ministerstvo informovalo o tom, že poradný orgán na pozíciu generálneho riaditeľa SND odporučil iba Mateja Drličku. Na rozdiel od výberového konania v roku 2020, keď prvýkrát vyhral Drlička, neuviedlo žiadne bližšie dôvody svojho rozhodnutia.

Medzitým sa konali dve zasadnutia parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Ani na jednom z nich sa ministerka kultúry Natália Milanová nezúčastnila, ani ich nekomentovala. Operní sólisti, ktorí od Drličku na jar minulého roka dostali výpoveď, prišli s právnym stanoviskom advokátskej kancelárie Garant partner legal s.r.o., podľa ktorého bol proces verejného vypočutia v rozpore so zákonom.

Slovenské národné divadlo Čítajte viac Zápas o SND vrcholí. Na ťahu je Milanová

Z neho vychádza, že ministerka môže riaditeľa SND vymenovať len na základe výberového konania alebo priamym oslovením, nie verejným vypočutím. Právnici zároveň upozornili, že ak ho nezákonne vymenujú, jeho činnosť v tejto pozícii bude nezákonná. Milanová tým riskuje, že jej rozhodnutie napadnú na súde. Sama však argumentuje vlastnou právnou analýzou od advokátskej kancelárie Paul.Q, podľa ktorej bol jej postup v súlade so zákonom.

Matej Drlička na čele SND skončil v novembri minulého roka pre svoje výroky na medzinárodnej konferencii v Budapešti, kde povedal, že „politici, nanešťastie, ešte dýchajú“. Keď sa jeho slová dostali na verejnosť, ospravedlnil sa a šéfke rezortu ponúkol rezignáciu, no len čo ju prijala, začal protestovať a politikov obvinil zo šikanovania. Podporu našiel u značnej časti zamestnancov, ale Milanovú neobmäkčil.

Juraj Peter Čítajte viac Operný sólista Juraj Peter: Návrat Drličku by mal vplyv na Milanovej politickú budúcnosť

Keď ministerstvo kultúry pred rokom prešetrovalo sťažnosť ohľadom prepustenia operných sólistov, skonštatovalo, že spôsob, akým to Drlička spravil, možno považovať za „etické pochybenie“. Medzi požiadavkami na uchádzačov je aj „etické správanie a zásadný postoj v tejto oblasti za každých okolností“. To bola ďalšia vec, na ktorú upozorňovali operní sólisti.

Riadením divadla je odvtedy dočasne poverený vedúci oddelenia umenia a umeleckých inštitúcií na ministerstve kultúry Jozef Švolík.

Matej Drlička dnešné rozhodnutie ministerky komentoval slovami: „Príjemne ma prekvapilo rozhodnutie pani ministerky. Bol som pripravený na všetky alternatívy, aj na to, že vyberie iného z protikandidátov, aj na to, že nevymenuje nikoho. Teším sa nielen kvôli sebe, ale aj preto, že spolu so mnou v novembri odišlo viac ako 20 ľudí z SND, nielen riaditelia, ale aj nižšie pozície, ktoré neboli až také viditeľné. A títo ľudia celé tie mesiace čakali, ako dopadne výberové konanie. Čakal som teda nielen ja, ale veľká skupina ľudí, ktorým na divadle záleží a chcú sa vrátiť. Pre mňa to nebola len osobná, niekoľkomesačná cesta. Okrem nespokojných je v divadle aj veľa ľudí spokojných s týmto rozhodnutím. Vnímam to teda pomerne emotívne, samozrejme, že sa teším. Verím, že tá prestávka nebola príliš dlhá, aby sme mohli relatívne kontinuálne pokračovať v začatých reformách.“

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Slovenské národné divadlo #Matej Drlička