Milan Sládek vystavuje svoje obrazy, otvoril festival pantomímy

Svetoznámy mím Milan Sládek otvoril v utorok 18. apríla v Bratislave výstavu svojich výtvarných diel a festival komorných pantomimických predstavení. Podujatie pri príležitosti umelcových 85. narodenín sa koná v Galérii Umelka.

19.04.2023 14:00
Milan Sládek výstava vernisáž BAX Foto: ,
Svetoznámy mím Milan Sládek (na snímke) pri príležitosti svojich 85. narodenín otvoril v Bratislave výstavu svojich výtvarných diel a festival komorných pantomimických predstave v Galérii Umelka v Bratislave.
debata

Jubilujúci Sládek výstavou poukazuje na to, že pantomimické umenie je zároveň aj výtvarné umenie. „Pri štylizácii, ktorú robím, keď hľadám gestický alebo mimický výraz, aj poloha, pozícia tela a jeho kompozícia hrá veľkú úlohu. Moji kolegovia hovorili, že maľujem stále iba seba samého, je to možno tým, že vychádzam zo svojej vlastnej fyzickej skúsenosti,“ povedal pre TASR Sládek k výtvarnej tvorbe, ktorá vzniká počas divadelnej práce.

Výstavu tvoria obrazy, ale aj masky a kostýmy. V jednej z miestností Umelky si návštevníci môžu pozrieť i bábky z Figarovej svadby, predstavenia, ktoré Sládek pôvodne vytvoril pre operný súbor v kórejskom Soule. „Potom som to ponúkol národnému divadlu, tridsaťkrát sme hrali Figarovu svadbu v tejto verzii v národnom divadle s veľkým úspechom,“ spomína autor, mím a režisér, ktorý Mozartovu operu Figarova svadba prezentoval v SND rečou bábok začiatkom 90. rokov.

milan sladek Čítajte viac Milan Sládek hodí svoj archív asi do Dunaja. Oslavuje 85 rokov

„Vystavujeme diela od roku 1993 až do roku 2023, máme tu dielo, ktoré vzniklo pred tromi týždňami v spolupráci s Lukom Brasem priamo v Kolíne nad Rýnom na predstavení Antigona, je to monumentálne dielo,“ uviedla pre TASR kurátorka výstavy, historička umenia Dagmar Kudoláni Srnenská.

Jeden z obrazov, ktorý maľoval mím Milan Sládek Foto: archív Milana Sládka
Milan Sládek obraz Jeden z obrazov, ktorý maľoval mím Milan Sládek

Milan Sládek sa na festivale v Bratislave predstaví počas piatich večerov v komorných predstaveniach z ostatných rokov. V programe figuruje inscenácia Život a smrť kráľa Leara, Shakespearovu hru pre svetoznámeho míma prepísal nemecký divadelný režisér Hansgünther Heyme. „Dokonca ma donútil hovoriť po nemecky, z toho mám vždy hrôzu, takže predstavenie bude v nemčine, ale treba ho ukázať, pretože je veľmi odvážne a iné,“ poznamenal Sládek, ktorý divákom ponúkne aj kreáciu s názvom Magic Four. Jedno predstavenie zahrajú na festivale aj umelcovi bývalí žiaci a nasledovníci, pripravená je i hudobno-výtvarno-pohybová performancia či komentovaná prehliadka výstavy. Podujatie organizujú občianske združenie LECA a umelecká agentúra LECA production.

Festival potrvá do 2. mája, výstavu si môžu návštevníci Galérie Umelka pozrieť do 14. mája.

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Sládek #Galéria Umelka