Vojna nemá tvár a presvedčí nás o tom divadlo

Vojna nemá jednu tvár, má ich milióny. Tváre obetí i tváre nepriateľov. Vojakov, vojnových zločincov, utečencov, detí, sirôt, matiek, otcov, lekárov. Má milión podôb a len jednu nádej. Že raz skončí. DPOH uvedie inscenácie, ktoré spracovávajú tému narastajúceho fašizmu na Slovensku v období druhej svetovej vojny, ale sú rovnako aktuálne aj dnes. Súčasťou divadelného festivalu budú dramaturgické úvody pred predstaveniami a po nich diskusie s tvorcami inscenácií. Festival Vojna nemá tvár sa v DPOH uskutoční 7. a 8. mája.

03.05.2023 12:00
Pressburger Fight Club Foto:
Annamária Janeková a Juraj Hrčka v predstavení Pressburger Fight Club.
debata

Festival začne 7. mája o 19. h výpravnou bábkovou drámou o láske a vojne s prvkami live puppet cinema, DUKLA, údolie smrti. Príbeh rómskeho mladíka a nemeckého vojaka, ktorý sa odohráva na pozadí historických udalostí v horthyovských Košiciach a počas krvavých bojov o Dukliansky priesmyk, predstavuje nerovný milenecký vzťah mužov stojacich nielen na dvoch opačných barikádach, ale aj koncoch spoločenského rebríčka.

Dramaturgický úvod pred predstavením o 18. h pre divákov pripraví režisér inscenácie Gejza Dezorz. Po predstavení budú diskutovať, Gejza Dezorz a účinkujúci Martin Hasák a Peter Kadlečík.

Pressburger Fight Club Čítajte viac Nová inscenácia Pressburger Fight Club: Keď sa z ulíc stal krvavý ring

DPOH uvedie 8. mája o 19. h inscenáciu Pressburger Fight Club zo života Imricha Lichtenfelda, legendárneho zakladateľa obranného systému Krav Maga, o jeho milovanom Prešporku a časoch, keď sa život zmenil na boj o prežitie a ulice na krvavý ring. Po vyhlásení autonómie na jeseň 1938 vrcholí na Slovensku silná vlna antisemitských nálad. Židov nemá kto chrániť, musia sa spoľahnúť sami na seba. Dvaja priatelia, Imrich „Imi“ Lichtenfeld a David „Dufi“ Unreich, úspešní športovci a obdivovaní zápasníci, sa pokúsia o nemožné – brániť mierumilovnú a pasívnu menšinu proti presile fašistickej luzy.

Dramaturgický úvod o 18. h pripravia dramaturgovia inscenácie, Valeria Schulczová a Ján Šimko, diskusie po predstavení sa zúčastnia účinkujúci, Annamária Janeková a Peter Kadlečík. Úvody a diskusie festivalu bude moderovať riaditeľka DPOH Valeria Schulczová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava