Bonviván je hra inšpirovaná životom legendárneho Františka Krištofa Veselého

Divadlo Nová scéna (DNS) v Bratislave uvedie 5. mája premiéru autorského muzikálu Bonviván. Inšpirovaný je životom legendy slovenskej populárnej hudby a zábavného divadla Františka Krištofa Veselého. Inscenácia v réžii Martina Kákoša sa vracia k počiatkom a vzniku Novej scény. Pod libreto sa podpísal Jozef Lenhart, scénu navrhol Pavol Andraško a kostýmy Ľudmila Várossová. V titulnej úlohe sa predstaví Dárius Koči.

04.05.2023 12:00
bonvivan Foto: ,
Na snímke zľava riaditeľka Divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová, režisér Martin Kákoš, dramaturg Svetozár Sprušanský, dirigent Ľubomír Dolný, herci Ján Greššo a Dárius Koči, herečka Karin Olasová a choreograf Jaroslav Moravčík počas tlačovej konferencie k premiére muzikálu Bonviván v Divadle Nová scéna.
debata

„Nápad urobiť inscenáciu o živote F. K. Veselého v muzikálovom šate vznikla už pred 12 – 13 rokmi,“ povedal pre TASR Kákoš. Robiť Krištofa Veselého na Novej scéne je podľa neho logickým vyústením. Umelec, ktorý bol v 30. a 50. rokoch minulého storočia ozajstnou divadelnou, speváckou a filmovou hviezdou, divadlo spoluzakladal a prežil tam dlhé obdobie plodného života.

Kákoš upozorňuje, že Bonviván nie je životopisná hra a Krištof Veselý, ktorý si získal srdcia Maďarov, Slovákov i Čechov, bol len inšpiráciou. „Zobrali sme ho ako model umelca, ktorého prioritou bolo v divadelnom umení zabávať. Nechcel nikdy meniť dejiny, nevstupoval do veľkých politických súbojov, nikdy nechápal divadlo ako apelatívne. Zmyslom jeho života bolo ľudí zabaviť,“ vysvetľuje a pripúšťa, že v príbehu sú aj veci domyslené, možno aj také, ktoré sa neudiali. „Umenie a divadlo nikdy nemôže byť kópiou alebo slúžkou histórie,“ podčiarkuje režisér.

Pesničky preslávené Krištofom Veselým vyberali... Foto: Divadlo Nová scéna
bonvivan Pesničky preslávené Krištofom Veselým vyberali tvorcovia muzikálu z vyše 250 nahrávok

Bonvivána v mladom veku stvárňuje Dárius Koči, v staršom veku hosťujúci Ján Greššo. V ďalších úlohách sa predstavia Karin Olasová, vo viacerých menších postavách Karol Čálik, Peter Makranský, Lucia Vráblicová, Pavol Plevčík, Monika Drgáňová, Marcel Ochránek, Juraj Ďurdiak, Martin Kaprálik a iní.

Inscenácia ponúka silný príbeh, vtipné aj prekvapivé momenty v deji. Divákov môžu osloviť retro svieže interpretácie piesní z repertoáru Františka Krištofa Veselého v sprievode živého 12-členného orchestra. Rovnako dobové kostýmy vo veľkorysej dekorácii, elegancia a noblesa.

Inscenácia ponúka silný príbeh, vtipné aj... Foto: Divadlo Nová scéna
bonvivan Inscenácia ponúka silný príbeh, vtipné aj prekvapivé momenty v deji.

Pesničky preslávené Krištofom Veselým vyberali tvorcovia muzikálu z vyše 250 nahrávok, ktoré sa po umelcovi zachovali. „Hľadali sme tie, ktoré výrazne korešpondujú s dejovou líniou príbehu, na druhej strane sme mali zámer, aby v inscenácii odzneli najväčšie hity, ktoré si ľudia pamätajú,“ poznamenal Kákoš. V muzikáli si našli miesto evergreeny ako Pieseň o rodnej zemi, Skôr než odídeš, So slzami v očiach či Ja som optimista. „Na vytvorenie dobovej atmosféry používame aj skladby, ktoré nie sú výlučne z repertoáru Františka Krištofa Veselého,“ uzavrel režisér.

Olga Belesova vyucovanie Dony Margerity Čítajte viac Oľga Belešová ako učiteľka Dona Margarita vás postaví do pozoru

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Nová scéna #František Krištof Veselý