Divadlo dnes má aj šibeničný humor. Nová dráma/New Drama ponúkne hry o vojne na Ukrajine aj smrti Jozefa Chovanca či ekokatastrofe

Práve dnes štartuje 19. ročník festivalu Nová dráma/New Drama, ktorá fanúšikom divadla dáva možnosť pozrieť si v Bratislave za šesť dní to najlepšie a najprogresívnejšie zo súčasnej dramatiky.

15.05.2023 07:00
Špina, Anežka Petrová, Ondrej Kovaľ, Nová dráma Foto:
Anežka Petrová a Ondrej Kovaľ v inscenácii Špina.
debata

Ako povedala jeho riaditeľka Vladislava Fekete, súťažný festival tento rok potrvá do soboty 20. mája a predstaví desať inscenácií. Keďže prehliadka je určená nielen domácemu, ale aj zahraničnému publiku, všetky inscenácie sú uvádzané s anglickými titulkami.

Súťažnú desiatku spomedzi vyše 70 inscenácií vybrala dramaturgická rada a program hodnotí porota zložená zo zahraničných odborníkov. Tento rok sú v nej turecká divadelná kritička Handan Salta, švajčiarsky dramatik s českými koreňmi Igor Bauersima a novozvolený spolupredseda prestížneho francúzskeho divadelného festivalu Avignon OFF Harold David.

Video

Policajná brutalita na scéne

Tesne pred dnešným slávnostným otvorením festivalu v nedeľu v SND uviedli hru Špina maďarského autora Bélu Pintéra v réžii Jána Luterána. Dnes o štvrtej je v kultúrnom centre P*AKT na Pionierskej 17 na programe tanečné dielo matter v réžii Martina Hodoňa. Už o devätnástej v SND odohrajú divadelníci zo Slovenského komorného divadla v Martine hru Iocasté. Ako povedal člen dramaturgickej rady Novej drámy Jakub Mudrák, Iocasté je súčasný text režiséra Lukáša Brutovského, ktorý spracúva antický mýtus s odkazom na súčasnosť a kritiku toxickej maskulinity. Upozornil aj na výnimočné výtvarné spracovanie Juraja Poliaka.

Nová Dráma festival divadelný ústav Čítajte viac Zuzana Kronerová: Stačí mi aj 50 divákov, keď mi rozumejú
Anežka Petrová a Ondrej Kovaľ v inscenácii Špina. Foto: Robert Tappert
Špina, Anežka Petrová, Ondrej Kovaľ, Nová dráma Anežka Petrová a Ondrej Kovaľ v inscenácii Špina.

Ďalším mimoriadnym predstavením bude dielo nazvané Otočte kone! s podtitulom Smrť Jozefa Chovanca. „Je to text, ktorý spracúva medializovaný prípad policajnej brutality a vraždy Jozefa Chovanca na letisku v Bruseli. Dielo, ktoré vzniklo v spolupráci ŠD Košice a Tabačkou Kulturfabrik, možno vidieť v utorok 16. mája v design factory Jarovce,“ povedal Jakub Mudrák. V utorok o 19. hodine si možno v divadle Astorka Korzo '90 pozrieť aj výbornú inscenáciu Juraja Nvotu Nevesta podľa predlohy Ladislava Grosmana.

Inscenácia Otočte kone! podtitulom Smrť Jozefa... Foto: Joseph Marcinsky
otocte kone Inscenácia Otočte kone! podtitulom Smrť Jozefa Chovanca.

Ukrajinský suvenír

Tento rok sa festival Nová dráma v sekcii Focus zameria na Ukrajinu: „Chceli sme zviditeľniť tvorbu kolegov, ktorí sa ocitli v neľahkej situácii. Okrem stredajšej prednášky o ukrajinskej dráme v Štúdiu 12 uvedieme na rovnakom mieste v sobotu 20. mája aj exilovú performanciu Oleny Lysenko nazvanú Mačka ako suvenír pre Bratislavu,“ povedal Jakub Mudrák. V stredu o 19. hodine pre zmenu na Novej scéne uvedú komédiu Perplex opäť v réžii Jána Luterána, ktorý prvýkrát spolupracoval so zvolenským Divadlom J. G. Tajovského. Ako názov napovedá, pôjde o zmätky v divadle, zárukou úspechu by mali byť mená ako Alena Pajtinková či Ladislav Cmorej, ktorý mal na starosti pohybovú spoluprácu.

Komédia Perplex. Foto: archív festivalu Nová dráma
perplex Komédia Perplex.

Vo štvrtok o 16. v Divadle Petra Mankoveckého uvedú hru Nikdy Navždy nemeckého dramatika Falka Richtera v réžii Mariána Amslera. Zaoberá sa osamelosťou a hľadaním vlastnej identity. O 19. v SND zahrajú inscenáciu Valerie Schulczovej a kolektívu s lakonickým názvom 24, ktorý odkazuje na 24. február 2022, keď Rusko napadlo Ukrajinu.

Video

V piatok 19. mája o 17. hodine v Divadle Stoka na Karpatskej 2 uvedú dielo s tajomným názvom Endokanabinoid v réžii Blaha Uhlára. Inscenácia plná čierneho humoru je vraj inšpirovaná obrazom Hieronyma Boscha Záhrada pozemských rozkoší. O dve hodiny neskôr v A4 – Priestore súčasnej kultúry si možno pozrieť tvorbu Divadla Pôtoň, ktoré sa venuje zabudnutým a tabuizovaným témam. Predstavenie režisérky Ivety Ditte Jurčovej Terra Apathy čerpá z príbehu obce Horné Opatovce, ktorá po výstavbe hlinikárne v Žiari nad Hronom čelila ekologickej katastrofe. V roku 1969 bola uznesením vlády Československej socialistickej republiky zlikvidovaná a vymazaná z mapy.

Inscenácia divadla Stoka Endokanabinoid Foto: Natália Zajačiková
Stoka, Endokanabinoid Inscenácia divadla Stoka Endokanabinoid

Dlhé roky je čestnou riaditeľkou festivalu Nová dráma/New Drama herečka Zuzana Kronerová, ktorá povedala: „V súčasnej dobe si už nevystačíme s klasickým repertoárom od Shakespeara či Moliera, musíme inscenovať texty súčasných autorov. Sme konfrontovaní s absurdnými udalosťami, Putinovou agresiou, ekologickými katastrofami, často funguje šibeničný humor. Preto je potrebný festival Nová dráma.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Zuzana Kronerová #Nová dráma #Nová dráma/New Drama