Kultový Gulliver prichádza ako divadlo a film v jednom

Posledná premiéra 49. sezóny v Divadle Jána Palárika v Trnave bude dnes, 20. mája patriť adaptácii kultového diela Jonathana Swifta. Subjekt: Gulliver v réžii Gejzu Dezorza prináša na javisko inovatívne divadelno-filmové spracovanie formou „live puppet cinema“. Priamo pred očami divákov sa bude odohrávať bábkovo-činoherné predstavenie a zároveň natáčať bábkový veľkofilm.

20.05.2023 11:00
guliver Foto:
Swiftovo dielo spracovali formou „live puppet cinema“.
debata

Príbehy Liliputánov a obrov z Gulliverovho príbehu sú známe už stovky rokov deťom po celom svete. Román Gulliverove cesty však nie je rozprávkou pre deti, ale veľkolepou dobrodružnou cestou po mnohých fantastických krajinách.

„Posledný titul tejto sezóny venujeme teenagerom. Treba povedať, že tohto diváka je najťažšie zaujať, takže vytvoriť inscenáciu pre teenagerov bola dosť náročná výzva. Chceli sme, aby návšteva tejto inscenácie nebola pre žiakov len „fajnovo odpadnutá hodina“, ale aby sa skrze jedinečný zážitok dokázali nadchnúť pre divadlo a snáď i pre literatúru. Zvolili sme si cestu totálneho experimentu. Forma live puppet cinema je na Slovensku stále neprebádaná. Preto bolo celkom odvážne pustiť sa do nej, dokonca nie v bábkovom, ale v činohernom divadle. Som ale úprimne presvedčená, že výsledok stojí za to a je to jeden obrovský „wow efekt“. Filmová technológia, skvelý groteskný príbeh, veľa swiftovskej irónie, fantastický Martin Hronský ako Gulliver a fascinujúca mágia filmového nakrúcania, ktorá odhaľuje priamo pred našimi očami všetky svoje tajomstvá – to je podľa mňa celkom vzrušujúca cesta,“ povedala Lucia Mihálová, umelecká šéfka DJP.

Záber z predstavenia Subjekt: Gulliver v réžii... Foto: Divadlo Jána Palárika v Trnave
guliver Záber z predstavenia Subjekt: Gulliver v réžii Gejzu Dezorza.

Unikátne spracovanie Swiftovho diela formou „live puppet cinema“ kombinuje výrazové prostriedky filmu, činoherného divadla a bábkového divadla, čím vytvára na javisku nevšedný film, ktorý sa odohráva na plátne pred divákmi. Herci sa tak ocitnú aj v úlohe kameramanov a technikov a divákom ponúknu pohľad priamo do kuchyne natáčania nevšedného filmu.

bonvivan Čítajte viac Bonviván je hra inšpirovaná životom legendárneho Františka Krištofa Veselého

„Legendárna kniha Jonathana Swifta je povinnou literatúrou pre všetkých tvorcov, ktorí sa venujú tvorbe pre deti a mládež. Je to veľmi náročná literatúra a bohato štruktúrovaná predloha. Je to jedna z tých kníh, o ktorej si každý myslí, že ju pozná, no málokto ju skutočne prečítal. Ponuku vedenia Divadla Jána Palárika spracovať Swiftov fiktívny mystifikačný cestopis som prijal s veľkým nadšením. Toto nadšenie sa ale čoskoro premenilo na náročnú tvorivú púť už pri písaní inscenačného scenára, pri ktorom sme so spoluautorkou Valeriou Schulczovou aj dostatočne potrápili, aby sme našli vhodný kľúč, ktorým bolo potrebné príbeh doslova odomknúť,“ povedal režisér Gejza Dezorz.

Predstavenie má premmiéru dnes, 20. mája. Foto: Divadlo Jána Palárika v Trnave
guliver Predstavenie má premmiéru dnes, 20. mája.

„Vyselektovať z množstva motívov tie najzaujímavejšie a zároveň najdramatickejšie momenty a dôležité myšlienky bolo autorsky veľmi náročné. Toto live cinema dobrodružstvo sme ale všetci prijali a dobrovoľne sme sa vydali na púť po neprebádaných cestičkách aj keď síce iba s veľmi jednoduchou mapou v rukách. No o to odvážnejšie sme vykročili do prázdnoty pred nami. Je až mrazivé ako už pred mnohými storočiami pán Swift dokázal tak neúprosne ironicky a trefne nazerať na ľudstvo. Náš Subjekt: Gulliver je nevšedná inscenácia. Je to dynamická dobrodružná bábkovočinoherná inscenácia, ktorú rozprávame cez optiku troch kamier a tvoríme akýsi javiskový film tu a teraz. Je to veľké dobrodružstvo a akčná putovačka. Na javisku sme sa snažili vytvoriť akúsi mapu k sebe samému. Na tejto ceste hľadania v moriach a pralesoch rôznych fantaskných krajín Swiftovho literárneho sveta sme sa hádam nestratili.

divadlo gunagu HORUCI JUH  foto c Ctibor Bachraty 02 Čítajte viac Recenzia: Ako sa darí marihuane v skleníku na slovenskom horúcom juhu? Dozviete sa v Divadle GUnaGU

Veľká vďaka a obdiv patrí aj herečkám a hercom divadla, ktorí boli nesmierne odvážni a tak mohla naša loď priplávať do prístavu bezpečne, bez vzbury na palube a bez straty na životoch,“ dodal Gejza Dezorz. V úlohe Lemuela Gullivera sa predstaví Martin Hronský. V ďalších úlohách hrajú: Tomáš Vravník, Dana Droppová, Silvia Soldanová, Martin Kochan, Miroslav Beňuš, Martin Križan a Tomáš Mosný. Autormi adaptácie sú Valeria Schulczová a Gejza Dezorz. Bábky a objekty navrhla Katarína Caková, scénu a kostýmy Lucia Šedivá. Výrobu zabezpečili dielne DJP pod vedením Zuzany Havranovej. Hudbu do inscenácie zložil Martin Hasák. Asistentkou réžie je Zuzana Hurová a dramaturgičkou Lucia Mihálová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gejza Dezorz #Divadlo Jána Palárika v Trnave