Na najväčšej svetovej prehliadke scénografie Pražské Quadriennale sa predstaví aj Slovensko

Divadelný ústav sa opäť zúčastňuje na prestížnej výstave scénografie a divadelného priestoru Pražské Quadriennale, ktoré je najväčšou svetovou prehliadkou scénografie, performance designu a divadelného priestoru. Každé štyri roky sa výstava zameriava na inovatívne prístupy v tvorbe popredných umelcov z viac než 50 krajín. Pražské Quadriennale 2023 sa uskutoční od 8. júna do 18. júna v Holešovickej tržnici.

01.06.2023 12:00
Pražské Quadrienanale 2023 Divadelný ústav Foto:
Slovenský deň na svetovej prehliadke scénografie a divadelného priestoru Pražské Quadriennale sa uskutoční 8. júna.
debata

Vzácne, unikátne, jedinečné

Pätnásty ročník Pražského Quadriennale sa mení na performatívny festival, ktorý sa nesie v téme RARE. Ide v nej najmä o ľudský kontakt, o priame a skutočné stretnutie tvárou v tvár, ktoré je vzácne, unikátne a jedinečné. Práve na tejto ľudskej, osobnej, jednoduchej, zraniteľnej, intímnej úrovni sa rodí umenie.

Pražské Quadriennale 2023 chce vytvoriť priestor na zdieľanie unikátneho umenia, jedinečných a osobitých scénografií prameniacich z inšpirácie materiálmi, originálnymi umeleckými postupmi a inováciami, ktoré sú ovplyvnené prostredím, lokalitou a géniom loci, v ktorom vznikajú.

V súčasnej situácii plnej neistoty a obrovských zmien Pražské Quadriennale vyzvalo divadelných umelcov, aby sa pomocou svojej jedinečnej kreativity podelili o svoje predstavy o postpandemickom svete, divadle, kultúre a o ďalšej vízii budúcnosti. Vďaka tomu to bude unikátny okamih, v ktorom sa naplno využije predstavivosť a tvorivé schopnosti vytvárať prostredie, ktoré prinesie nový život nielen na Pražské Quadriennale, ale bude aj rezonovať aj v budúcnosti.

elektricky anjel, Karolína Bujnáková Čítajte viac Scéna odráža drsnú realitu aj ilúziu

Slovenský pavilón

Divadelný ústav sa zúčastňuje na hlavnej výstave krajín a regiónov s expozíciou s názvom Domov je teplo, ktorú vytvorili Doxa architekti, Michal Machciník a Divadlo Na Peróne. Návštevníkom slovenského pavilónu budú prezentovať objekt meniaci sa v čase a priestore. Hlavným objektom expozície je hmota, v ktorej sa rozprestiera bezčasovosť. Život v nej si hľadajú subjekty, ktoré sa menia, hýbu, približujú k sebe, resp. sa od seba vzďaľujú.

Hlavnou témou Slovenského pavilónu je otázka hľadania domova a transformácie primárnej hmoty.

úmrtie, sviečka, pohreb Čítajte viac Zomrel popredný slovenský scénograf Ján Zavarský

Autormi pavilónu sú DOXA architekti s. r. o. – Ing. arch. Tomáš Boroš, ArtD.; Ing. arch. Pavel Bakajsa; Ing. arch. Ondrej Jurčo; Ing. arch. Maroš Mitro a sochár Mgr. art. Michal Machciník ArtD.

Aleš Votava Čítajte viac Scénograf Aleš Votava by mal 50 rokov

Performanciu Divadelný ústav zveril Divadlu Na Peróne podľa konceptu a dramaturgie Petra Kočiša. Choreografia, réžia a zvuková nahrávka bude pod palcom Jany Wernerovej a kostýmy má na starosti Dáša Krištofovičová. Zaznejú básne Jakuba Groch z cyklu Turgenev. V programe účinkujú: Janka Balková, Zuzana Gibarti-Dancáková, Katarína Hudačková, Peter Kočiš, Jakub Muranský, Zuzana Smetáčková, Stanislava Spišiaková, Anna Suráková, Jana Wernerová . Výrobcoma expozície je INDIVIDUMdesign.

Slovenský pavilón bude umiestnený v Holešovickej tržnici na adrese Bubenské nábřeží 306, Praha 7, v Hale č. 13, v časti s číslom 10. Slávnostné otvorenie Pražského Quadriennale 2023 sa uskutoční 7. 6. o 18.00 hod., keď si návštevníci budú môcť pozrieť výstavu krajín a regiónov v halách č. 11, 13 a 17. Zároveň bude pod šírim nebom sprístupnená aj Študentská výstava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadelný ústav