FOTO: Younák je cirkus zo zbojníckych chodníčkov

Leto prináša vždy aj viac pohybu a zábavy. To všetko ponúka aj predstavenie nového cirkusu (v zmysle žánru) Younák v Stars auditoriu v Bratislave v pondelok 12. júna o pol ôsmej večer. Šapito bude za bývalým obchodným centrom Polus (Vivo). Ide o slovenský cirkus, ktorý má podobu divadelného predstavenia a často vystupuje aj v zahraničí.

08.06.2023 14:00
YOUNAK Foto:
Younák príde do Bratislavy v pondelok 12. júna.
debata

Projekt Younák pracuje modernými spôsobmi, má už svoju históriu, ale doma ho málo poznáme. Vystihuje skutočnosť, že dnes sa všetko mení, aj cirkusové umenie. Súbory sa špecializujú, programy sú náročnejšie, ľudské výkony mimoriadne. Aj cirkus Younák ponúka premyslené predstavenie plné humoru a prekvapení.

Je to vlastne príbeh z dejín, a to zo slovenského vidieka a zo zbojníckych chodníčkov. V súbore však účinkujú aj zahraniční umelci, sólisti zo Španielska, z Rakúska, Litvy a Estónska. Cirkus však reprezentuje predovšetkým slovenskú kultúru, a to najmä formou folklóru. V predstavení ide o históriu, ale – ako to v správnom cirkuse má byť – všetko je postavené na hlavu.

+3

Takže – bude to veselé a bude to v pohybe! Spoznáme aj rázovitú dedinku Jánošíkovo, účinkovať bude aj medveď, ale trocha iný, než býval v cirkuse v minulosti. V dnešných dobách, keď sa ľudia snažia správať k zvieratám férovejšie, vynechávajú ich aj z cirkusových predstavení. Ich úlohu preberajú klauni, akrobati, herci, tanečníci. Robí to aj tento cirkus, ktorý navyše kombinuje folklór, pohybové divadlo (aj s prvkami commedie dell'arte) a tradičné klaunské umenie. Svoje miesto majú tiež masky.

Younak Čítajte viac Legenda o Jánošíkovi trocha inak! Younak sa vracia k divákom

V predstavení, ktoré by sa mohlo volať aj Junácka pasovačka, sa odvíja príbeh ľudového hrdinu, inšpirovaný povesťou o slávnom zbojníkovi. Cieľom cirkusovej šou však nie je vytvoriť faktografické svedectvo o konkrétnom živote legendárnej postavy, ale vyvolávať a stelesňovať emócie, ktoré sa s ním spájajú.

Túto inscenáciu milujú diváci, ale získala si aj priazeň odborníkov: Cenu Stana Radiča ako Objav roka tejto šou udelili na Festivale humoru a satiry Kremnické gagy. Tvorcovia boli ocenení aj v Česku, kde dostali Cenu kritického umeleckého časopisu Svět divadla. Autorom námetu projektu je Pavol Kelley, réžiu má Adrian Schvarzstein, hudbu vytvorili Pavol Hubinák a Pavol Bartovič, kostýmy navrhla Dana Kleinert, scénografom je Peter Janků a choreografom Stanislav Marišler.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #cirkus #Younák