Tajná polícia vo svetle reflektorov

Ako prvý použil v divadle laser, vymyslel svetelnú stenu aj špeciálne svetlá, ktoré sa na celom svete volajú Svoboda. Svetoznámy český scénograf Josef Svoboda spolupracoval s hviezdami ako Laurence Olivier či Friedrich Dürrenmatt. O národnom umelcovi, nositeľovi Radu práce aj francúzskom rytierovi kultúry nakrútil dokument Divadlo Svoboda režisér Jakub Svoboda. O svojom dedovi prezradil aj to, že velikán svetovej scénografie roky vedome spolupracoval so Štátnou bezpečnosťou.

26.09.2012 16:00
41 paralelne zivoty 4X Autorské predstavenie... Foto:
Autorské predstavenie rumunskej režisérky Gianina Carbunariu X milimetrov z Y kilometrov.
debata

Securitate, Stasi aj Ústav pamäti národa
Dokument Divadlo Svoboda, ktorý vyvolal nemálo otázok, otvoril na Divadelnej Nitre tvorivé fórum Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície. Medzinárodný projekt vyhlásil festival minulý rok, tento rok už predstavili divadelníci z Rumunska, Maďarska, Nemecka, Českej republiky a Slovenska prvé kontúry divadelných produkcií. A odkryli aj zdroje, odkiaľ čerpali. Napríklad z materiálov rumunskej Securitate, nemeckej Stasi či slovenského Ústavu pamäti národa, ale aj zo spomienok ľudí, ktorí zažili perzekúcie tajných služieb, alebo z rozprávania tých, čo ich sledovali a prenasledovali.

"Tvorcovia prišli s projektmi, ktoré sa rôznia jednak formou a jednak materiálom, ktorý budú spracovávať. Vo finále budeme o rok vidieť produkcie, ktoré idú od dokumentárneho divadla nemeckého režiséra Clemensa Bechtela až po operu Aleša Březinu, ktorá bude spracúvať príbeh Číhoštského zázraku,“ povedal kurátor projektu Ján Šimko.

Skladateľ Aleš Březina, autor opery Zítra se bude aneb Hra na proces, vychádza zo skutočnej udalosti. Pri kázni miestneho farára v dedine Číhosť na prelome rokov 1949 až 1950 veriaci v kostole videli, ako sa na hlavnom oltári niekoľkokrát pohol vysoký kríž. Keď sa to isté stalo ešte raz, začala sa o "zázrak“ zaujímať nielen cirkev, ale aj Štátna bezpečnosť. Kňaz vyšetrovanie metódy eštebákov neprežil.

Divadlo na divadle
Skutočné obete tajnej polície aj reálnych agentov Stasi chce postaviť na javisko nemecký režisér Clemens Bechtel z Drážďan. Dôraz kladie na autenticitu, uvedomuje si totiž, že ani obete, ani prenasledovatelia nebudú žiť večne.

Mladá rumunská režisérka Gianina Carbuariu, ktorá na Divadelnú Nitru priviezla autorské predstavenie X milimetrov z Y kilometrov, sa rozhodla zistiť čo najviac o udalostiach v Brašove z roku 1987. Pozadie vzbury robotníkov a študentov, ktorú vtedy Ceausescu dal krvavo potlačiť, bude témou jej divadelnej produkcie.

Osudy psychiatričky, ktorá sa po prepuknutí paranoidnej schizofrénie stala psychiatrickou pacientkou, vytiahol na svetlo sveta Daniel D. Kovácz z maďarského súboru Szputnyik Shipping. Žena, ktorú sledovala tajná polícia aj psychiatri ako svoju pacientku, zas sledovala svojho osobného lekára a robila si veľmi podrobné záznamy. Tie isté situácie očami troch pozorovateľov vytvoria základnú os príbehu maďarskej inscenácie.

Ľubo Burgr, Dušan Vicen a Divadlo SkRAT sa rozhodli pre divadlo na divadle. Vychádzať budú z osobnej skúsenosti jedného zo svojich hercov s praktikami ŠtB. Spracujú aj viacero prípadov z archívov Ústavu pamäti národa a to všetko budú konfrontovať s osobnými skúsenosťami hercov a ďalších tvorcov predstavenia.

O morálnej zodpovednosti
"Paralelné životy nie sú výskumom historikov. Ide o umelecké stvárnenie materiálu, ktorý je autentický, reálny. Chceme, aby všetky inscenácie projektu otvorili otázky týkajúce sa témy tajnej polície. Chceme, aby vyvolali verejnú diskusiu o morálnej zodpovednosti toho, čo sa v minulosti odohralo,“ dodala dramaturgička medzinárodného projektu Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície Martina Vannayová.

Výsledkom tvorivého spracovania témy 20. storočie očami tajnej polície bude šesť divadelných produkcií, ktoré v premiére uvedie Divadelná Nitra o rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba