Bábkové divadlo len pre deti? Mýtus!

Teatrálie, čiže pouličné atrakcie a vystúpenia desiatich divadelných kompánií z Poľska, Česka a Slovenska, oživili v piatok popoludní banskobystrické námestia. Labutie jazero v podaní hercov na chodúľoch, minikabaret o erotických dobrodružstvách bábok i čarovný flašinet upozorňovali divákov aj okoloidúcich, že sa začína 18. ročník medzinárodného festivalu Bábkárska Bystrica - Dvojitý impulz. V šesťdňovom programe prehliadky súčasného bábkového divadla sa predstaví 22 divadiel a divadelných skupín z desiatich krajín, ktoré odohrajú 30 produkcií.

29.09.2012 13:00
47 babkarska bystrica Inscenáciou Horoviztovej... Foto:
Inscenáciou Horoviztovej hry Lebensraum sa na festivale Bábkárska Bystrica predstaví Divadlo loutek Ostrava.
debata

„Nie je zaužívané, aby bábkové divadlá hrávali pre dospelých. Súborov, ktoré sa na to špecializujú, je menej v Európe aj mimo nej. Ťažší bol preto výber do Druhého impulzu, v ktorom predstavíme 6 inscenácií pre dospelých,“ povedala riaditeľka festivalu aj banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí Iveta Škripková.

Sobotný a nedeľný festivalový program patrí deťom. Keďže záujemcov o účasť na Bábkárskej Bystrici bolo veľa, kľúčom k výberu inscenácií do sekcie Impuls pre deti bolo okrem kvality aj zameranie na inscenácie pre deti do troch rokov. Najmenším divákom patrí dnešné Batolárium, ktoré je vyhradené deťom od 10 mesiacov do troch rokov.

„Je to tvorivá improvizácia o objektoch, balónikoch, všetkom, čo je okrúhle, čo môže dieťa vidieť a vlastne sa hrá s pojmami, významami a asociáciami. Ide o divadelné impulzy pre deti od najnižšieho veku. Batolárium je mimoriadne podnetné nielen pre deti, ale aj rodičov, ktorí spolupracujú,“ vysvetlila riaditeľka festivalu. Zámerne vybrala do Prvého impulzu pre deti ďalšie podobné inscenácie. Poznanské divadlo ATOFRI uvedie inscenáciu Pan Satie – vytvorené v papieri, maďarská Yvette Bozsik Company Štyri ročné obdobia a Le Fil rouge téatre zo Štrasburgu inscenáciu Pobozkať mesiac.

„Veľmi atraktívne je predstavenie Bez zeme pražského súboru Décalages, pretože spája bábkové divadlo s akrobaciou vo vzduchu. Je to nový druh cirkusu. V Druhom impulze, pre dospelých, mám dvoch favoritov: poľskú inscenáciu Turandot, ktorá získala veľa ocenení v Edinburghu, a inscenáciu Horovitzovej hry Lebensraum ostravského Divadla loutek,“ pokračovala Iveta Škripková.

Najmenším ponúkajú bábkové divadlá zväčša rozprávky a veselé príbehy so šťastným koncom. Ako im však možno divadelnými prostriedkami povedať niečo o chorobách, smrti či predčasnom tehotenstve? Tabu v tvorbe pre deti je témou konferencie, ktorá v pondelok uzavrie Prvý impulz. Druhá konferencia je venovaná téme Režisérske osobnosti v bábkovom divadle pre dospelých.

Novinkou 18. ročníka Bábkárskej Bystrice je FK – Zóna pre tínedžerov a tínedžerky. „Pripravili sme pre nich špeciálny program, v ktorom sú koncerty, filmy a videokronika. Ponúkneme im bábkové filmy, pretože sa o nich málo vie a ich tvorcovia sú vynikajúci,“ dodala riaditeľka festivalu.

Udelením cien sa festival súčasného bábkového divadla v stredu večer skončí. Pred posledným gongom zaznie koncert kapely 100 múch s herečkami hostiteľného divadla, spojený s krstom prvého CD štúdia Twiga pri Bábkovom divadle na Rázcestí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba