Príbeh Esmeraldy i Quasimoda ožije v košickom balete

Príbeh slávneho románu Victora Huga Zvonár u Matky Božej ožije v piatok na javisku Baletu Štátneho divadla v Košiciach. Prvá baletná verzia vznikla roku 1965 vo Francúzsku, podpísali sa pod ňu choreograf Roland Petit a skladateľ Maurice Jarre. Choreografom a režisérom košického predstavenia je Ján Ďurovčík, hudbu skomponoval Henrich Leško.

26.10.2012 16:00
37 zvonar u matky bozej Predstavenie Zvonár u... Foto:
Predstavenie Zvonár u Matky Božej uvádza Balet Štátneho divadla Košice.
debata

„Náš Zvonár u Matky Božej bude iný. Iný je už hudbou, ktorá je pôvodná, a iný je aj dobou vzniku. Iný je aj tým, že je šitý na mieru. Ale iný bude hlavne v tom, že ja sa vždy snažím robiť divadlo. Musí to byť kus, ktorý takpovediac páchne divadlom, musí byť zrozumiteľný pre diváka a musí ho zahriať,“ uviedol režisér a choreograf Ján Ďurovčík.

Na pozadí tyranie, intríg a mravného úpadku Paríža sa odohráva emotívny príbeh cigánky Esmeraldy a zvonára Quasimoda. Aj kňaza Frolla či veliteľa vojakov Phoebusa. Košickej inscenácii Zvonára u Matky Božej dominuje scénické a kostýmové riešenie. „Predtým, ako sme začali rozmýšľať o scénografii, bol som si pozrieť Notre Dame v Paríži. Je to úžasná stavba, ktorej ponurá atmosféra akoby vyjadrovala pochmúrnosť príbehu Quasimoda. Snažili sme sa to pretaviť do scény,“ uviedol scénograf Martin Černý. Kostýmy navrhol Roman Šolc.

Postavu Quasimoda alternujú Maksym Sklyar a Vasyl Sevastyanov, v postave Esmeraldy sa predstavia Eva Sklyarová, Shoko Yamada a Lyudmila K. Vasylyeva Kolimečkov.

„Pre mňa je podstatné, že človek sa nebude akoby z diaľky dívať na balet, ale divák bude v jeho vnútri, nebude môcť pred ním ujsť,“ dodal Ján Ďurovčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba