Oponu zatiahnu divadlá až na svitaní

Tajomná, jedinečná, dramatická, impulzívna, hlboká, éterická, šialená aj bláznivá má byť Noc divadiel, ktorá sľubuje návštevníkom množstvo výnimočných zážitkov. Jej 3. ročník otvorí túto sobotu brány 39 divadiel v 11 slovenských mestách od Košíc cez Prešov, Zvolen, Martin a Žilinu až po Trnavu a Bratislavu. Okrem tragédií, komédií, coolnes drámy či súčasného tanca ponúkajú aj výpravy do zákulisia, koncerty, nazeranie do kuchyne klasikov i študentov, koncerty hereckých osobností, spoločné muzicírovanie aj spoločnú tvorbu. A otvorené bude do neskorej noci.

15.11.2012 09:00
36-noc divadiel lovestory Dezorzovo lútkové... Foto:
Dezorzovo lútkové divadlo uvedie počas Noci divadiel inscenáciu Lovestory - Tragédiu z Extazu.
debata

„Podujatie sa rozrastá. Divadelníci z celého Slovenska vnímajú Noc divadiel ako zaujímavú akciu, ktorá ich navzájom prepája, ale aj netradičným spôsobom spája s divákmi,“ povedala riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete. „Divadelný ústav je len koordinátor a mostík spolupráce s divadlami. Program si pripravujú a zostavujú divadlá samy,“ pokračovala riaditeľka Divadelného ústavu.

„Mlčať. Nič nepovedať. Dávame tichý súhlas. Násiliu? Ako sme mlčali kedysi, ako mlčíme dnes? A o čom?“ Týmto textom avizuje banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí program, ktorý pripravilo pre Noc divadiel. Má názov 17. november 1989 – Násilím proti divadlu, 17. november 2012 – Divadlom proti násiliu. Aj ďalšie banskobystrické divadlá pripravujú pre Noc divadiel programy reflektujúce tému 17. novembra. Noc divadiel sa totiž koná vždy tretiu novembrovú sobotu, tento rok teda 17. novembra, ktorý sa stal Dňom boja za slobodu a demokraciu. Mestské divadlo – Divadlo z pasáže uvedie inscenáciu Príbeh o nezrealizovanej revolúcii, Centrum nezávislej kultúry Záhrada happening Kľúče k demokracii, na javisku Hudobno-divadelného klubu zahrajú Joe Karafiát a Vratislav Brabenec z legendárnej skupiny Plasic People od the Universe. Len Divadlo Štúdio tanca ponúka zábavu so zimomriavkami pod názvom Ani mi NEhoror, bol to HOROR.

Najbohatším programom láka návštevníkov štrnásť bratislavských divadiel. V Slovenskom národnom divadle možno nazrieť na skúšku inscenácie Aj kone sa strieľajú, ktorá bude mať o dva týždne premiéru, či pozrieť si netradične Labutie jazero v „akváriu“. V Radošinskom naivnom divadle bude Stanislav Štepka čítať zo svojej novej hry Polooblačno a sprevádzať ho bude takmer celý súbor hudobnými a speváckymi ukážkami z pripravovanej hry o prvom polstoročí 20. storočia. Dezorzovo lútkové divadlo zabaví publikum inscenáciou Lovestory – Tragédia z Extazu. Svoje najnovšie predstavenie Dlhá noc s Viktorom Horjánom a Csongorom Kassaiom uvedie elledanse. Ticho a spol. pozýva na koncert Mariána Geišberga a diskusný večer s Agnešou Kalinovou.

„Noc divadiel sa zviditeľní spolu s Rádiom Regina, ktoré spojí divadlá s divákmi v rôznych mestách. Presne o 19. hodine zaznie vo všetkých divadlách potlesk, ktorý je od nepamäti symbolom divadla. Divadelníci a ich diváci si navzájom zatlieskajú,“ dodala Vladislava Fekete.

Podrobné informácie o programe 3. ročníka Noci divadiel sú na www.nocdivadiel.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba