Divadlo v noci doslova donaha...

Všetky tri umelecké súbory Slovenského národného divadla sa aj tento rok zaujímavo zúčastnili na Noci divadiel, ktorej koordinátorom bol Divadelný ústav v Bratislave.

20.11.2012 14:00
labutie jazero v akv A  riu     002 Noc... Foto:
Noc divadiel v SND - Labutie jazero
debata

Atraktívny program prilákal v sobotu večer do SND desiatky divákov, ktorí mali iba tejto noci unikátnu možnosť nazrieť zadnými dvierkami do „kuchyne“ našej prvej divadelnej scény a byť svedkami v mnohom takého komplikovaného procesu tvorby a prípravy predstavenia. Každý mal šancu spýtať sa na to, na čo je najviac zvedavý. Zatiaľ čo sa podvečer 17. novembra na niektorých námestiach demonštrovalo, v novej budove SND nedočkaví fanúšikovia divadla vyčkávali pri bočnom vchode pri pokladniciach, kde ich hostesky usmerňovali k vstupom do činohry, baletu alebo na besedy o opere.

Menej ako dva týždne pred očakávanou bratislavskou premiérou hry amerického dramatika Horace Mc Coya – Aj kone sa strieľajú sa prišli mnohí školáci, gymnazisti, ale aj ich rodičia, pozrieť na dve mimoriadne skúšky činoherného súboru pod vedením režiséra Martina Hubu. Pokiaľ ste videli rovnomenný, slávny americký film, v hlavnej úlohe s Jane Fondovou, už dávno viete, že toto predstavenie bude zobrazovať tanečný maratón, kde sa tancuje nielen o podenkovú slávu, porozumenie, priateľstvo, lásku a peniaze, ale doslova aj o život. Ak hovoríme v tejto hre o príprave hercov na špičkové tanečné výkony, tak v sále nemohol chýbať ani tanečník Peter Modrovský, ktorý má ich choreografiu na starosti. A tak možno budúci študenti VŠMU v hľadisku mohli okrem režiséra Hubu obdivovať nielen Ľuba Kostelného, Tomáša Maštalíra, ale aj Zuzku Fialovú, Petru Vajdovú, Gabiku Dzúrikovú, Ondreja Kovaľa či Vlada Kobielskeho, ktorým nezostáva príliš veľa času, aby do decembrovej premiéry náročného predstavenia doladili všetky drobné detaily do dokonalosti.

Fanúšikovia opery však v činohre príliš neobsedeli, pretože sa museli poponáhľať na stretnutie s riaditeľom Opery SND Friedrichom Haiderom, dramaturgmi Slavomírom Jakubekom a Martinom Bendíkom a publicistom Vladimírom Zvarom, moderované Jaroslavom Blahom. Viacerí prišli nielen preto, že si mohli vypýtať autogram od opernej divy svetového formátu Adrieny Kučerovej, ale najmä preto, že im záleží na slovenskej opere a mohli vedeniu opery pokojne položiť aj osobnejšie otázky, smerujúce k tomu, ako bude v roku 2013 vyzerať ďalší život našej prvej opernej scény. A pýtali sa viacerí!…

V akváriu, teda veľkej skúšobnej sále Baletu SND, kde vznikajú všetky predstavenia baletu a kde tanečníci strávia určite najviac pracovného času, bolo „vypredané“ …!

Početné publikum, ktoré sa do sály skoro nezmestilo, sa tu mohlo presvedčiť o tom, ako vyzerá špičkové baletné umenie z tej najintímnejšej blízkosti. Tí najmenší pri úryvkoch z Labutieho jazera, keď nežné baletky v zovretých šíkoch len pár ladnými skokmi pritancovali skoro pred ich stoličky a temer sa ich dotkli, ani nedýchali. Všetci si po pár minútach mohli všimnúť, že to na javisku tak elegantne, čarovne a ľahko pôsobiace umenie je v prvom rade nikdy sa nekončiacou drinou, plnou potu, ťažkého tréningu a mimoriadnej fyzickej námahy.

V prestávkach medzi jednotlivými úryvkami, keď zadýchaní tanečníci oddychovali, herec Ján Galovič pripomenul vďačnému publiku, ktoré predtým každé číslo baletných majstrov odmeňovalo veľkým potleskom, genézu najslávnejšieho klasického baletu sveta. Čajkovského tóny napokon dozneli a tanečníci sa stratili kdesi v jagavých zrkadlách, ktorými je sála obklopená. No mnohí mladší ešte zostali chvíľku sedieť. Možno z očarenia hudbou, tancom, či blikotavým jasom svetiel, čo sa odrážali v zrkadlách, alebo aj preto, lebo sa v duchu pýtali sami seba, či skutočne majú na to, splniť si svoj skrytý sen. Stať sa skvelým tanečníkom, hercom, tenorom, režisérom, či choreografom. Nebudú to mať ľahké… Veď ani ich rodičia by im neprezradili, čo im ich idoly radšej nepovedia. Umenie totiž nikdy nebolo len o sláve a potlesku, ale najmä o nikdy sa nekončiacom zápase s talentom, ktorý je podmienený aj tým, akí sme silní a pripravení na prekážky, priekopy, pády a protivenstvá, ktorými je cesta k zázraku skutočného kumštu doslova vydláždená.

Noc divadiel v SND - Quo vadis opera
Noc divadiel v SND - Quo vadis opera
+5Noc divadiel v SND - Labutie jazero
debata chyba