Nová scéna odpremiéruje Princa a Večernicu

Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) uvedie 30. novembra a 1. decembra premiéry pôvodného slovenského muzikálu Princ a Večernica. Výpravný rodinný muzikál, určený malým aj veľkým divákom, je plný farebných kostýmov, vizuálnych efektov či akrobatických kúskov. "Zvolili sme tento titul, lebo sa nám zdal atraktívny pre všetky generácie a jeho prapôvodný námet je aj v slovenskej ľudovej rozprávke. Zdalo sa nám to ako výborná pôda na vytvorenie pôvodného slovenského rodinného muzikálu," uviedol riaditeľ DNS Juraj Ďurdiak.

27.11.2012 05:00
SR kultúra muzikál Princ a Večernica premiéra... Foto: ,
Záber z muzikálu Princ a Večernica
debata

Autorom scenára a textov piesní je známy slovenský spisovateľ, prekladateľ a rozprávkar Ľubomír Feldek. “Ako pred rokom na napísanie hry, tak aj pred pár mesiacmi na jej prepísanie do prozaickej knižnej podoby ma vyzval riaditeľ Novej scény pán Juraj Ďurdiak. Kedysi totiž hral princa v českom filme režiséra Václava Vorlíčka a teraz, ako riaditeľ, ktorý musí myslieť nielen na kvalitu toho, čo ponúka javisko, ale aj na plné hľadisko, nadobudol presvedčenie, že mu napíšem hru, ktorá zabezpečí oboje. Samozrejme – ak nezmením názov. Vyhovel som mu, no určite divadelnú hru Princ a Večernica netreba porovnávať s filmom,“ prezradil.

Príbeh muzikálu vtiahne divákov do Modrého kráľovstva, v ktorom princ Slavomír hľadá lásku a šťastie u ozdoby neba – Večernice. Pritom mu pomáhajú traja švagrovia – Mesačník, Slnečník a Veterník, ktorí ho naučia, že aj obyčajný človek môže byť kráľom a že dobre vidíme iba srdcom. O 70 pestrofa­rebných kostýmov sa postarala kostýmová návrhárka Ľudmila Várossová a o scénu, ktorá sa počas predstavenia zmení 20 ráz, Pavol Andraško. „Keďže sa príbeh muzikálu odohráva aj medzi nebom a zemou, herci na javisku lietajú. Špeciálne levitačné zariadenia vynesú účinkujúcich do vzduchu 25-krát a obsluhuje ich šesť ľudí. Herci doslova v každom predstavení nastavujú svoj život, najmä keď sa spúšťajú z 25-metrovej výšky,“ povedal mladý slovenský muzikálový režisér Peter Oravec. V muzikáli diváci uvidia 280 svetelných zmien a viacero špeciálne vyrobených projekcií. Nad všetkým majú dozor dvaja inšpicienti, ktorí vydajú počas predstavenia približne 200 príkazov.

Muzikál Princ a Večernica je mixom skúsených divadelných hercov a debutujúcich konzervatoristov. V postave kráľa sa predstavia filmový princ Juraj Ďurdiak a Roman Féder, kráľovnú si zahrajú Marta Sládečková a Lucia Vráblicová a zlú Čarodejnicu Mrákavu Eva Pavlíková a Miroslava Marčeková. Titulné úlohy obsadili Mária Lechmanová, Jana Lieskovská, Patrik Vyskočil a Dárius Koči.

debata chyba