Príbeh, na ktorý by Slovensko najradšej zabudlo

V prvom transporte do Osvienčimu odvliekli v roku 1942 zo slovenského štátu so stovkami ďalších aj Hildu Hraboveckú. Hrôzy vyhladzovacieho lágru prežila. Vychádzajúc z jej spomienok napísal Viliam Klimáček hru Holokaust (Príbeh, na ktorý by Slovensko najradšej zabudlo). Kontroverzným a moderným spôsobom v nej zobrazil historické obdobie, v ktorom vznikli najhlbšie jazvy pri utváraní novodobej slovenskej spoločnosti. V premiére hru v stredu uviedlo bratislavské Divadlo Aréna.

13.12.2012 15:00
37-holokaust Dana Košická ako Róza Rozenfeldová... Foto:
Dana Košická ako Róza Rozenfeldová a Milan Ondrík ako Ambróz Králik v inscenácii Klimáčkovej hry Holokaust.
debata (2)

Holokaust je už tretia hra, ktorú Viliam Klimáček napísal pre Divadlo Aréna – po hrách Dr. Gustáv Husák – väzeň prezidentov, prezident väzňov a Komunizmus. Zároveň je súčasťou Občianskeho cyklu, ktorý sa začal inscenáciou Tiso v roku 2004 a do ktorého okrem dvoch predchádzajúcich Klimáčkových hier patrí aj hra Martina Čičváka Kukura. Všetky spomínané tituly spája politická téma a ambícia vyprovokovať prostredníctvom divadla spoločenskú diskusiu a historickú sebareflexiu.

Klimáčkov Holokaust, ktorý režijne naštudoval Rastislav Ballek, sa odohráva v dvoch priestoroch: v dobovej kaviarni a kdesi medzi nebom a zemou dávno po tom, čo sa na hrôzy holokaustu takmer zabudlo.

Po nežnej revolúcii sa Anna Králiková vracia na Slovensko s rozhodnutím zreštituovať svoj majetok. Zistí však, že jej rodina ho v skutočnosti zarizovala. „Jej príbeh tvorí rámec pre dramatické osudy ľudí, žijúcich na slovenskom území v čase, keď majoritné obyvateľstvo prežívalo materiálnu prosperitu a opájalo sa vzmachom kultúry, zatiaľ čo občania židovskej národnosti boli premiestňovaní do vyhladzovacích koncentračných táborov,“ uvádza sa v tlačovej informácii.

Scénu a kostýmy navrhla Katarína Holková. V inscenácii Holokaust hrajú Zuzana Porubjaková, Dana Košická, Rebeka Poláková, Braňo Deák, Milan Ondrík a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba