Dni starej hudby rozoznejú netradičné klávesové nástroje

Festival Dni starej hudby s podtitulom Klávesy v zrkadle času v Bratislave sa začína v utorok a potrvá do 14. júna. V poradí 18. ročník festivalu sa, ako napovedá jeho podtitul, dramaturgicky zameriava na klávesové nástroje a chce jeho návštevníkom predstaviť ich mnohoraké historické podoby.

04.06.2013 09:00
debata

S klavichordom, ktorý do svojej dnes viac-menej známej podoby dospel v 18. storočí, sa návštevníci festivalu oboznámia na dnešnom koncerte vo Dvorene VŠMU na Zochovej ulici. Jeden z mála dnešných majstrov klavichordistov Miklós Spányi (Rakúsko, Maďarsko) na tomto jemnom, no zvukovo bohatom nástroji uvedie diela Carla Philippa Emanuela Bacha, Franza Paula Riglera a Wilhelma Bernharda.

Najväčším projektom Dní starej hudby 2013 je koncert v Sále ústavy Župného domu, ktorá v desaťročiach okolo prelomu 19. a 20. storočia slúžila ako významná koncertná sieň vtedajšieho Prešporka. V tejto sále sa bude 6. júna konať večer z orchestrálnej tvorby Ludwiga van Beethovena za účasti medzinárodného festivalového orchestra a špičkových hostí. Medzi hosťami je dirigent koncertu György Vashegyi (Maďarsko) a tiež svetová kapacita v hre na kladivkovom klavíri Ronald Brautigam (Holandsko).

Hudbu pre klávesové nástroje z počiatočného štádia ich vývoja uvedie 8. a 9. júna španielsky súbor Tasto solo vo Dvorene VŠMU. Ku koncertom je naplánovaná aj prednáška.

Na koncerte v Dóme sv.Martina (10. júna) vystúpi súbor Musica aeterna. Na koncerte k 40. výročiu vzniku súboru vystúpia aj hostia – v Händelových organových koncertoch bude na kópii malého dobového organu spoluúčinkovať slovensko-francúzska umelkyňa svetového mena Monika Melcová. V dvoch kantátach Johanna Sebastiana Bacha spoluúčinkuje jeden z najvýznamnejších kontratenoristov súčasnosti Carlos Mena (Španielsko).

Repertoárovým vybočením z programu bude koncert českého súboru Inégal. Bratislavské obecenstvo zoznámi s ďalším klávesovým nástrojom, v 19. storočí mimoriadne obľúbeným harmóniom. Záver festivalu bude 14. júna patriť koncertu na kópii jedného z Lisztových klavírov (značka Boisselot, 1846). Zahrá na ňom svetoznámy Alexej Zujev. Na koncerte s ním vystúpi sopranistka Eva Šušková. Viac o programe nájdete na www.earlymusic.sk.

debata chyba