Na Pohode pokrstia unikátne 2DVD s tvorbou Deža Ursinyho

Festival Bažant Pohoda a trenčianske letisko sa v piatok stanú dejiskom krstu 2DVD s filmovou tvorbou slovenskej hudobnej legendy Deža Ursinyho.

12.07.2013 11:30
Atmosféra na festivale Bažant Pohoda. Foto: ,
Na festivale Bažant Pohoda pokrstia v piatok 12. júla unikátne 2DVD.
debata

Dvojdiskové DVD pod názvom 6× Dežo Ursiny pripravil Slovenský filmový ústav (SFÚ). Skutočná lahôdka pre filmových fajnšmekrov ponúka prierez dokumentárnou tvorbou umelca z 80. a 90. rokov.

Šestica filmov sa venuje sociálno-etnografickej problematike, ale obsahuje aj filmy so silno humanisticky a existenciálne ladenými témami. Ursiny v nich reflektoval predovšetkým hraničné životné situácie, ktoré neustále konfrontoval s vlastnou životnou skúsenosťou.

Etnografickú problematiku prinášajú dva dokumenty – filmový portrét dvoch bratov – bačov, ktorí patria medzi významných predstaviteľov ľudovej kultúry Sanitrárovci (1980) a dokument o živote ľudového umelca Jozefa Antalíka a jeho manželky Gajdoš Antalík (1982). Ursiny na nich spolupracoval s dokumentaristom a dnes producentom Marianom Urbanom.

Po prepuknutí vážnej choroby v roku 1989, nakrútil v čase, keď s ňou bojoval, dokument O rakovine v nádeji (1991), v ktorom zachytáva pohľady a názory na túto zákernú diagnózu a hovorí aj tom, že nemusí v každom prípade znamenať koniec a je možné sa z nej vyliečiť. Rovnakou témou sa zaoberal aj v snímkach Dům matky Terezy (1993), Obrázky z výletu za plot blázinca (1994) a v poslednom filme Času je málo a voda stúpa (1997), ktorý však nestihol dokončiť. Po jeho smrti to urobil dokumentarista Ivo Brachtl.

„Na Slovensku sme celkom určite nemali umelca, ktorý by bol taký originálny a zároveň všestranný ako Dežo Ursiny. Hudobník, spevák, skladateľ, filmár – dokumentarista, ale aj textár a publicista. Tvorca, ktorý s istotou nachádzal veci, ktoré by ostatným ani nezišlo na um hľadať,“ píše v krátkej biografii na 2DVD hudobník a publicista Marian Jaslovský, autor životopisnej knihy o Dežovi Ursinym.

Krst jeho filmového 2DVD bude súčasťou koncertu Ursinyho syna Jakuba a kapely Provisorium, na Pohode vystúpia v čase od 23.00 h do 24.00 h. Menu novinkového dvojdiskového nosiča je slovenské a anglické, rovnako aj titulky.

debata chyba