Fest Anča po prvý raz privíta aj tvorcov videohier

Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča po prvý raz privíta aj slovenských a českých tvorcov videohier. Počas dvoch dní paralelného podujatia s názvom Game Days sa predstaví 12 prezentujúcich.

28.05.2014 07:00
debata

„Cieľom Game Days je zoznámiť našich návštevníkov s domácou videohernou tvorbou. Mnohí sa totiž nazdávajú, že u nás takmer nič v oblasti hier nevzniká. Opak je však pravdou. Tvorba hier na Slovensku zažíva v posledných rokoch veľký boom. Ani v minulosti sme na tom ale neboli zle, nápady nám nikdy nechýbali,“ uviedol programový riaditeľ festivalu Maroš Brojo.

Podujatie Game Days sa bude konať 19. a 20. júna v priestoroch žilinskej Novej synagógy. Spoluorganizátorom projektu je portál Sector.sk. „Ďalším z cieľov podujatia je združovanie komunity domácich profesionálov. U nás sa síce navzájom väčšina štúdií pozná, no nie všetci tvorcovia sa stretávajú aj osobne. Boli by sme nesmierne radi, ak by sa Game Days aj v ďalších ročníkoch stalo miestom, kde budú slovenskí tvorcovia v prostredí festivalu Fest Anča diskutovať o svojej tvorbe, nadväzovať nové kontakty a prípadne aj spoluprácu,“ vyjadril sa Pavol Buday z portálu Sector.sk.

Novinky predstavia štúdiá Games Farm alebo Pixel Federation. Z Českej republiky príde napríklad zástupca Amanita Design Jaromír Plachý. Marián Ferko, spoluzakladateľ herného štúdia Cauldron, bude zas hovoriť o vyše desiatke nezrealizovaných projektov, ktorých vývoj museli z rôznych dôvodov prerušiť.

Fest Anča sa uskutoční od 18. do 22. júna v Žiline. Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na vlaňajší film Michela Gondryho Je vysoký muž šťastný? s podtitulom Animovaná konverzácia s Noamom Chomským (Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky), ale tiež na brazílsky titul Chlapec a svet (O Menino e o Mundo) z roku 2013, ktorého režisérom je Ale Abreu. V rámci podujatia premietnu aj najstarší zachovaný animák s názvom Dobrodružstvá princa Achmeda (Die Geschichte des Prinzen Achmed) z roku 1926, ktorý nakrútila Lotte Reiniger. Film bude sprevádzať naživo vlastnou produkciou slovenský hudobník Stroon. Ukrajinské avantgardné diela bude sprevádzať Karaoke Tundra z Trnavy. Dominantou festivalu bude medzinárodná súťaž animovaných filmov, do ktorej sa prihlásilo 1 076 snímok zo 70 krajín, pričom 44 je zo Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Fest Anča #videohry #Game days