Art Film Fest uvedie snímku inšpirovanú Nickom Caveom

Počas 22. ročníka Art Film Festu uvedú v slovenskej premiére niekoľko snímok z prestížnych svetových filmových festivalov. Návštevníci a návštevníčky podujatia, ktoré sa bude konať od 21. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, budú môcť takéto filmy vidieť v sekcii Európske zákutia.

03.06.2014 05:00
Nick Cave Foto:
Európske zákutia prinesú napríklad film inšpirovaný hudobníkom Nickom Caveom s názvom 20 000 dní na Zemi (20,000 Days on Earth, 2014) režisérskej dvojice Iain Forsyth a Jane Pollard.
debata

„Tento rok sa už konali festivaly v Rotterdame, Berlíne i Cannes a ich výsledky hovoria pomerne jasnou rečou – európska kinematografia si udržiava vysoký umelecký štandard i kredit. Aj v minulom roku sa na troch najprestížnejších festivaloch tešili z víťazstva iba európski tvorcovia. Nie je preto náhoda, že najpočetnejšiu sekciu na Art Film Feste tvorí práve výber európskych snímok. Som veľmi rád, že sa podarilo získať aj filmy, za ktorými nestoja zvučne mená, ale veľkú pozornosť si získali odvážnou témou, inovatívnou formou a častokrát ostrým kontroverzným vyznením,“ povedal zostavovateľ sekcie Peter Nágel.

Európske zákutia prinesú napríklad film inšpirovaný hudobníkom Nickom Caveom s názvom 20 000 dní na Zemi (20,000 Days on Earth, 2014) režisérskej dvojice Iain Forsyth a Jane Pollard. „Invenčná doku-dráma dôverne zobrazuje umelecké pôsobenie austrálskeho speváka, textára, básnika a herca, ale súčasne vytvára aj fiktívny príbeh jeho dvadsaťtisícdňového pôsobenia na našej planéte“. Na scenári filmu sa podieľal aj sám 56-ročný Cave.

Diváci a diváčky sa môžu tešiť aj na jedno z posledných diel, v ktorom si zahral už zosnulý americký herec Philip Seymour Hoffman. „V snímke Najhľadanejší muž/A Most Wanted Man slávneho holandského fotografa a režiséra Antona Corbijna stvárnil nemeckého špióna, ktorý prenasleduje podozrivého čečenského emigranta a má ho na nátlak tajných služieb zajať ako moslimského teroristu“.

V slovenskej premiére premietnu počin slávneho režiséra Romana Polanského, ktorý si v roku 2007 na Art Film Feste prevzal ocenenie Zlatá kamera. Snímka Venuša v kožuchu (La Vénus a la fourrure, 2013) vyniesla 80-ročnému filmárovi napríklad Cézara v kategórii Najlepšia réžia. V diele si zahrala aj Polanského manželka Emmanuelle Seigner či herec Mathieu Amalric.

Dokument Mr. X (2014), ktorý režírovala Tessa Louise-Salomé, prinesie „podmanivý portrét záhadného a brilantného francúzskeho filmára Leosa Caraxa, ktorý prešiel cestou od fantastického úspechu ako mladý, nezávislý filmový tvorca k povesti kontroverzného, bláznivého génia, ktorý nakrútil Holy Motors, jeden z najobľúbenejších filmov posledného obdobia“. Do programu sa dostala aj snímka z dielne Johna Michaela McDonagha s názvom Kalvária (Calvary, 2014). Ide „o príbeh kňaza, ktorému jedného dňa neznámy muž odhalí pri spovedi, že ako dieťa bol roky zneužívaný kňazom a teraz je rozhodnutý pomstiť sa“. Sekcia Európske zákutia prinesie aj už skôr ohlásený grécky film Nepovšimnuté násilie (Miss Violence, 2013) režiséra Alexandrosa Avranasa o jedenásťročnom dievčati, ktoré v deň svojich narodenín spácha samovraždu skokom z činžiaku.

Art Film Fest ponúkne celkovo dvanásť sekcií. Prísľuby z Východu predstavia výber z východoázijskej mainstreamovej produkcie. V sekcii Okolo sveta diváci a diváčky uvidia drámu Joe (2013) režiséra Davida Gordona Greena s Nicolasom Cageom v hlavnej úlohe. V programe festivalu bude aj profilová prehliadka diel zosnulého britského filmára Alana Clarka. Novinkou bude sekcia Vojna a film, v rámci ktorej predstavia klasické filmové diela nazerajúce na vojenské dejiny z rôznych strán. Nočná prehliadka zas ponúkne sedem celovečerných žánrových titulov, medzi ktorými bude aj slovenská snímka Socialistický zombi mord (2014). Slovenská sezóna prinesie v svetovej premiére Prvý slovenský horor režiséra Róberta Slováka, či diela ako Krok do tmy (2014), Všetky moje deti (2013), Slovensko 2.0 (2014) alebo Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom (2014).

debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #Nick Cave #trenčianske teplice #Európske zákutia