Viva Musica! v znamení netradičných spojení

Festival Viva Musica! oslavuje desať rokov existencie. S cieľom priblížiť klasickú hudbu, džez aj world music širokému publiku sa podujatie opätovne uskutoční aj pod holým nebom bratislavského Starého Mesta. Program, ktorý sa začína 21.júna, ponúkne zahraničné hviezdy aj originálne umelecké spojenia.

08.06.2014 10:00
web UPIR Foto:
Známu snímku Upír Nosferatu uvedú n festivale s hudbou Vladislava Šarišského.
debata

Filharmónia a Shakespeare

Hneď v úvode predstaví podujatie na bratislavskom Hlavnom námestí spojenie činohry a orchestra. „V rámci otváracieho koncertu uvedieme v spolupráci s medzinárodným festivalom Letné shakespearovské slávnosti a podujatím Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2014 Shakespearovu romantickú komédiu Sen noci svätojánskej s rovnomennou scénickou hudbou nemeckého hudobného skladateľa Felixa Mendelssohna-Bartholdyho,“ spresňujú organizátori.

Shakespearov text ožije v podaní Sabiny Laurinovej, Oldřicha Víznera a Csongora Kassaia v sprievode Mendelssohnovej hudby interpretovanej Slovenskou filharmóniou pod vedením Leoša Svárovského. Vystúpenie o 20.30¤h bude zároveň otváracím podujatím bratislavského Kultúrneho leta a vstup naň bude bezplatný.

Nedeľa 22. júna bude už tradične patriť najmä deťom. Postará sa o to na nádvorí Primaciálneho paláca Mozartova opera Čarovná flauta v podaní pražského Národného bábkového divadla. Hlavné námestie večer rozozvučí obrovský orchester zložený z talentovaných detí z celého Slovenska s názvom Virtuoso pod vedením dirigenta Igora Dohoviča.

Horor aj opera

Program Viva Musica! sa od utorka 24. júna presunie do priestorov Starej tržnice. Pódium bude patriť súboru Quasars Ensemble dirigenta, skladateľa a klaviristu Ivana Buffu. Držitelia Krištáľového krídla v kategórii Hudba za rok 2013 si na vystúpenie zavolali špeciálneho hosťa – huslistu Dalibora Karvaya.

V stredu o 20. h privíta Bratislava hlavnú zahraničnú hviezdu podujatia, svetovo uznávaného kontratenoristu Xaviera Sabatu. Sprevádzať ho bude súbor Il pomo d’oro. „Kontratenoristi sú pokračovaním kastrátov,“ vysvetľuje hlavný organizátor Matej Drlička. „Na rozdiel do nich však svoj falzetový hlas nezískali žiadnym zákrokom, ale tvrdým tréningom. Sabata patrí medzi špičku na svete a som veľmi rád, že vystúpi na Viva musica!“

Ďalšie netradičné spojenia má na svedomí pop-rocková formácia Korben Dallas, ktorá vo štvrtok vystúpi s orchestrom Sinfonnietta. Dirigovať ich bude Braňo Kostka. Piatkový večer sa bude niesť v znamení hororu, a to vďaka známemu filmovému dielu Upír Nosferatu. K snímke sa totiž nezachovala pôvodná partitúra a z toho dôvodu sa k nej pravidelne komponujú nové skladby. Tentoraz sa na túto úlohu podujal Vladislav Šarišský, ktorého hudba bude strašidelný príbeh sprevádzať spoločne s Viva Musica! orchestrom.

Záverečné vystúpenie 28. júna nesie nálepku „premiéra“. Na jednom pódiu v Bratislavskom hrade sa totiž po prvýkrát stretnú uznávaní slovenskí operní sólisti – Adriana Kučerová, Jana Kurucová, Miroslav Dvorský, Dalibor Jenis a Štefan Kocán. V sprievode Orchestra Viva Musica! vystúpia pod taktovkou Martina Leginusa, súčasného hudobného riaditeľa a šéfdirigenta pražskej Štátnej opery.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #džez #Adriana Kučerová #Stará tržnica #Viva Musica!