Nova Rock desiaty raz privíta špičku tvrdej hudby

Nova Rock sa na svoj jubilejný, desiaty ročník prichystal poctivo aj s dávkou recesie. Do areálu nickeldorfského Pannoniafields¤II asi 40 km od Bratislavy fanúšikov tvrdej hudby pritiahnu najväčšie hviezdy hard and heavy - Iron Maiden, The Prodigy, Black Sabbath, Limp Bizkit, Soundgarden, ale aj dve thrashové legendy z takzvanej veľkej štvorky - Anthrax a Slayer. Megadeth svoj koncert na festivale zrušil pred tromi týždňami a štvrtá z nich, Metallica, zatvárala na Nova Rocku pred dvomi rokmi grandióznym koncertom.

12.06.2014 07:00
Black Sabbath Foto:
Traja z pôvodnej štvorčlennej zostavy kapely Black Sabbath.
debata

Dokopy sa od 13. do 15. júna na troch pódiách predstaví 70 kapiel. Nova Rock je už dlhšie najväčší rockový festival v strednej Európe a môže si dovoliť aj riadnu dávku recesie. Dokazuje to napríklad záver sobotného programu: po hviezdach najväčšej veľkosti Iron Maiden večer ukončí americký herec a spevák David Hasselhoff. V piatok 13. júna však festival o 14.¤h otvoria dve vystúpenia. Na červenom pódiu vystúpi americká glammetalová kapela Buckcherry, na hlavnom modrom pódiu to bude mexický ska súbor Panteón Rococó.

Počas večera vystúpi aj brazílska Sepultura, pravda, bez bratov Cavalerovcov. Vrcholom dňa však bude štvorica Limp Bizkit, Slayer, Volbeat a The Prodigy. Americké skupiny Limp Bizkit a Slayer už v Nickelsdorfe (viackrát) hrali a vždy to bola udalosť. Dánska kapela Volbeat prinesie európske poňatie rockovej hudby a britská The Prodigy obohatí žánrovo rozmanitý program o tvrdú elektronickú muziku.

So sobotného programu treba vypichnúť najmä vplyvnú thrashmetalovú ikonu Anthrax, švédsku deathmetalovú úderku Amon Amarth a britských priekopníkov heavy metalu Iron Maiden. Železná panna pred tromi rokmi odohrala na Nova Rocku skvelý koncert, vtedy s novinkou The Final Frontier. Nové skladby prekladala starými hitmi, čo je recept na dobrý koncert, ktorý iste dodrží aj tento rok.

V nedeľu si určite treba pozrieť punk-rockovú skupinu The Bad Religion, hardcorovú kapelu Hatebreed alebo originálneho muzikanta Roba Zombieho. Všetci spomínaní prídu z USA, aj silné meno novej vlny amerického metalu Avenged Sevenfold či kultová formácia žánru grunge Soundgarden. Skupina s lídrom Chrisom Cornellom sa na veľké potešenie fanúšikov dala po vyše 12-ročnej prestávke opäť dokopy.

Americkú hegemóniu naruší len najväčšia hviezda večera a celého festivalu Black Sabbath. Veteráni metalu Ozzy Osborne, Tommi Iommi a Geezer Butler sú práve na koncertnej šnúre po Európe a rodnom Anglicku. Bude lahôdka sledovať, ktoré hity zo svojej vyše 45-ročnej kariéry vytiahnu z rukáva.

Nova Rock, ktorý už tradične navštevujú aj tisíce Slovákov, prinesie počas troch dní do strednej Európy to najlepšie z oblasti rocku a metalu. Predpoveď počasia je tiež dobrá, desiaty ročník Nova Rocku má veľkú šancu prekonať predchádzajúce ročníky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Black Sabbath #Nova Rock #Iron Maiden #Soundgarden #THe Offspring