Východná oslávi šesťdesiatku s osobnosťami folklóru

Keď sa začiatkom päťdesiatych rokov členovia súboru Kriváň z Východnej rozhodli zorganizovať Slávnosti piesní a tancov, málokto tušil, že prichádzajú s konceptom, ktorý bude fungovať 60 rokov. Folklórny festival Východná, ako znie názov podujatia dnes, sa stal známou značkou, ktorá ročne do hornoliptovskej obce láka tisíce priaznivcov folklóru. Jubilejný ročník najrozsiahlejšej prehliadky ľudovej kultúry na Slovensku sa začína už dnes a trvá do nedele.

03.07.2014 09:00
30 - 31 vychodna 1 Foto:
Počas festivalu žije folklórom celá obec. Podujatie ročne navštívi okolo 30-tisíc ľudí.
debata (1)

Pocta tým najslávnejším

Východná prešla počas šiestich dekád niekoľkými zmenami, podarilo sa jej však zachovať si jedinečné postavenie aj v 21.¤storočí. Každoročne na nej však vystúpi v priemere 1¤400 účinkujúcich v desiatkach pôvodných autorských programov, medzi ktorými sa prezentujú víťazi celoštátnych súťažných folklórnych prehliadok. Podobne to bude aj tento rok. Časť vystúpení pritom prinesie naživo Slovenský rozhlas.

Oslavám 60.¤výročia sa prispôsobí aj hlavný program. Jedným z jeho lákadiel bude dnešný premiérový program ľudovej hudby a speváckej skupiny Umeleckého súboru Lúčnica s názvom Vetrík veje. Ten môžu návštevníci uvidieť na Veľkej scéne o 19.¤h. „Je to unikátny počin aj v rámci bohatej histórie súboru, nakoľko tieto dve zložky ešte nikdy v samostatnom programe nevystupovali. V tomto smere ide o lúčničiarsku i svetovú premiéru,“ povedal riaditeľ programovej rady Východnej Pavol Pitoňák.

Dnes o 20.¤h sa predstaví aj unikátny projekt Poklady folklóru, ktorý vznikol práve kvôli jubileu. „Ide o hudobno-spevácky program, v ktorom účinkujú popredné osobnosti slovenského folklóru s reflexiou na 60-ročnú históriu festivalu,“ hovorí Pitoňák. Medzi účinkujúcimi nájdete Diabolské husle a Jána Berkyho Mrenicu ml., Ľudovú hudbu Miroslava Dudíka, Jána Ambróza s ĽH Borievka, Darinu Laščiakovú, Hanu Hulejovú, Angelu Vargicovú a ďalších.

„Len málokedy sa v histórii podujatia podarilo dať dohromady také silné a originálne zoskupenie interpretov ľudovej hudby a spevu, na čo sme pyšní. Týmto programom si zároveň chceme uctiť všetkých, ktorí sa zaslúžili o to, že Folklórny festival Východná stále existuje a napreduje. Je to aj vďaka nim,“ dodáva Pitoňák.

Tanec, obrazy aj tvorivé dielne

Hoci sa folklór spája väčšinou so staršou generáciou, Východná posledné roky láka aj mladých či rodiny s deťmi. „Doba sa mení a mení sa aj náš divák a tento fakt chceme rešpektovať,“ tvrdí Pitoňák. Koncept festivalu totiž vychádzal zo značnej miery z tradícií a rokmi overených kľúčov. Do nich však boli podľa Pitoňáka vsadené nové prvky. V programovej štruktúre sa tak objaví napríklad aj world music alebo etno. Vo Východnej si zahrá napríklad aj folk-rocková kapela Hrdza alebo Banda.

„Priestor na tvorbu komponovaných programov v 60.¤ročníku sme dali rovnako mladým nádejným autorom, ako aj skúseným a renomovaným, a to tak, aby bolo všetko v rovnováhe s prihliadnutím na prirodzenú obmenu tvorcov a víziou k vychovávaniu ďalšej nastupujúcej generácie. Chceme, aby bola zachovaná istá kontinuita.“

Jubileum sa však podľa Pitoňákových slov bude oslavovať aj celkovým sprievodným programom scénického i mimoscénického charakteru. Návštevníci festivalu sa tak budú môcť učiť tancovať ľudové tance v Tanečnom humne, naživo uvidia prácu ľudových rezbárov, budú si môcť kúpiť zaujímavý suvenír na Jarmoku majstrov remesiel, ktorý pripravuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby. Špeciálny priestor vyhradila Východná pre výstavu obrazov maliarky Yvonny Hanákovej, ktorá od roku 1968 viac ako desať rokov navrhovala prezentačné materiály pre festival.

Novinky v službách

Samostatná pozornosť je v sprievodnom programe Východnej venovaná deťom a rodinám, pre ktoré sa pripravuje viacero špeciálnych programov. Patrí medzi ne napríklad Košiarik, ktorý sa uskutoční počas víkendu od 10. do 18.¤h na lúke v areáli amfiteátra. Súbory v rámci neho predstavia takmer zabudnuté pastierske hry z okolia Trenčína, ale prednesú aj rozprávanie ľudových rozprávok či bábkové divadlo. Pre deti budú pripravené aj kroje, v ktorých si rodičia môžu deti odfotiť.

Organizátori sa chcú prispôsobiť trendom z popových festivalov, a to cez rôzne novinky v rámci zlepšovania služieb. Jednou z nich bude zmena gastrocentra. „Noviniek máme hneď niekoľko. Tou prvou je pódium v gastrocentre, v ktorom sa budú striedať najpopulárnejšie ľudové hudby z celého Slovenska.“ Ďalšou novinkou bude zákaz stanovať v areáli parkoviska a nový ohradený a strážený priestor špeciálne určený na stanovanie. Nebude chýbať ani základná hygienická stanica so sociálnym zázemím a sprchami s teplou vodou.

Zaujímavosťou je, že v tomto roku si Východná pripomína hneď dve okrúhle výročia, okrem 60.¤výročia vzniku folklórneho festivalu nesúceho jej meno aj 745. výročie prvej písomnej zmienky o obci. Špeciálne jubileá môžu podľa organizátorov pritiahnuť aj viac návštevníkov. V posledných rokoch sa na festival do Východnej prišlo pozrieť v priemere okolo 30-tisíc ľudí.<pe>

Z histórie Východnej

  • Prvýkrát sa festival uskutočnil z iniciatívy východnianskej národopisnej družiny Kriváň, ktorej členovia sa po úspechu na slávnostiach v Strážnici rozhodli zorganizovať obdobné slávnosti i na Slovensku.
  • V roku 1955 sa z miestnych slávností stala okresná prehliadka. Tá o rok neskôr získala celoslovenský charakter.
  • Názov Folklórny festival Východná (FFV) sa zrodil v roku 1967 a v tom istom roku sa uskutočnil aj prvý priamy prenos Československého rozhlasu.
  • Východná bola propagovaná i prostredníctvom médií, vo vysielaní Československého rozhlasu, Československej televízie a Intervízie a prostredníctvom obsiahlych programových bulletinov a tlačovín.
  • V roku 1980 význam festivalu ocenila C.I.O.F.F. (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d’Arts Traditionnels, Medzinárodná rada organizátorov folklórnych festivalov, nevládna organizácia Hudobnej rady UNESCO) a zaradila ho do svojho systému podujatí.
  • V poslednom období novodobej histórie, najmä po roku 1989, prešiel festival niekoľkými viac či menej úspešnými etapami. K divácky najpríťažlivejším programom festivalu v tomto období patrilo spoločné vystúpenie skupiny Elán s umeleckým súborom Lúčnica v roku 1996 a predstavenie Činohry SND – muzikál Na skle maľované (v roku 2004), ktorý vo Východnej oslávil svoju tridsiatku.
  • V rokoch 1972 – 2005 sa festival konal v amfiteátri navrhnutom architektom a folkloristom Viliamom Gruskom. V roku 2007 sa po prvý raz festival konal v novopostavenom rozsiahlejšom areáli navrhnutom Igorom Karkošiakom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lúčnica #leto 2014 #folklórny festival #Východná