Pohoda vo štvrtok privíta Kraftwerk

Pripravte si svoje 3D okuliare, dnes na Pohode uvidíte šou, ktorá pred rokom oslnila Londýn, Barcelonu aj Düsseldorf. Pionieri v oblasti elektronickej hudby Kratwerk vedia po viac ako štyridsiatich rokoch na scéne stále zaujať, či už hudbou alebo prepracovanými vizuálnymi efektmi. Štvorica z Nemecka je zároveň prvým healdinerom na trenčianskom letisku. Festival trvá až do nedele.

10.07.2014 09:00
kraftwerk Foto:
Kraftwerk príde na Pohodu s 3D šou.
debata (1)

Unikátna 3D šou

„Kraftwerk je skupina, ktorú som chcel veľa rokov a v tomto roku sa otvorila nádej, že ich budeme mať,“ hovorí organizátor Pohody Michal Kaščák. „Už na začiatku októbra som pocítil, že by to naozaj mohlo vyjsť, pretože vždy od nich prichádzali veľmi rýchle a razantné odpovede: nie, a teraz to bolo inak. Sadlo to aj tým, že hrajú vo štvrtok, deň predtým si prišli spraviť setup celej tej 3D šou, všetko museli dopredu ponastavovať tak, aby to fungovalo.“

Nemci vystúpia na festivale o 23. h, pričom ich vystúpenie potrvá dve hodiny. Organizátori pripravili pre návštevníkov aj špeciálne 3D okuliare, ktoré sa budú rozdávať pri vstupe na festival a v prípade straty či odcudzenia budú k dispozícii aj v Pohoda shope priamo v areáli. Kraftwerk minulý rok hviezdili s 3D šou napríklad v londýnskej Tate Gallery. Osem koncertov bolo vypredaných v priebehu krátkej chvíle. V priereze ich tvorbou, ktorý v Tate predviedli, nechýbali skladby ako The Model, Computer Love, alebo The Robots a tie by mali odznieť aj v Trenčíne. Kapela Kraftwerk, ktorá svoje albumy vydáva dlhodobo v nemeckej aj anglickej verzii, ich však na trenčianskom letisku predvedie v nemčine.

Prídu aj Ukrajinci

Nie sú to však len Kraftwerk, ktorí lákajú návštevníkov na Pohodu. „Krásne bude už otvorenie v podaní Ukrajinskej filharmónie,“ sľubuje hovorca festivalu Mário Gešvantner. Podľa jeho slov jeden z najlepších symfonických orchestrov vo východnej Európe odohrá pod vedením dirigenta Mykolu Ďaďuru Obrázky z výstavy od ruského skladateľa Modesta Petroviča Musorgského a dielo ukrajinského autora Myroslava Skoryka Huculský triptych. „Teším sa aj z kombinácie Kraftwerk s Ukrajinskou filharmóniou. Je to stretnutie dvoch svetov, ktoré však podľa mňa majú niečo spoločné,“ dodáva Kaščák.

Okrem nich večer vystúpi aj gitarovka Tame Impala alebo slovenská formácia Kosa z Nosa. Zo sprievodných akcií dnes funguje napríklad premietanie v Bažant kinematografe alebo Literárny cirkus KK Bagalu.

V ďalších dňoch sa na Pohode predstavia tiež Travis, Goldfrapp, Kelis, Tricky, Suede, alebo Disclosure.

Nezabudnúť na pršiplášť

Slnečné počasie z minulého roku tentoraz vystrieda pravdepododne dážď. „Hrozia prehánky, ale nie je to nič extrémne. Pohoda je letný open-air festival, takže návštevníci by mali byť pripravení aj na slnko a priniesť si napríklad pokrývky hlavy, ale tiež aj na dážď a nezabudnúť na pršiplášte,“ vysvetľuje Gešvantner. Podľa jeho slov má Pohoda tím meteorológov priamo na veži v areáli, takže sú organizátori informovaní o stave podnebia celkom presne.

„Búrku sme zažili aj pred dvoma rokmi, keď sme na hodinu prerušili program a evakuovali návštevníkov. Festival však pokračoval. Sme pripravení aj na takéto scenáre,“ dodáva. Skomplikovať cestu môže pre stavbu nového mosta výluka áut v Trenčíne. Prístup na parkovisko ostáva nezmenený cez obec Opatovce. „Máme tu ľudí zo Zelenej vlny, takže stačí, ak budú ľudia počúvať rozhlas a dozvedia sa aktuálnu situáciu,“ vysvetľuje Gešvantner.

Lístky na festival sa dajú oddnes kúpiť už len na mieste v sume 119 eur. Vypredané včera v čase uzávierky novín ešte nebolo. Počet predaných vstupeniek zatiaľ organizátori nevedia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kraftwerk #Pohoda 2014 #Tame Impala