Pohoda patrila v sobotu najmä ženám

Posledný deň festivalu býva najnáročnejší. Zachrániť masu ľudí od únavy môžu slávne mená účinkujúcich. Sobotný program však headlinera nemal. Akoby sa organizátori pri Kraftwerku a Travis "vystrielali“ a hlavné pódium návštevníkov už tak nelákalo. Oveľa viac tak Pohoda získala koncertami na menších pódiách či stanoch.

13.07.2014 09:45 , aktualizované: 13:03
kirschner Foto: ,
Speváčka Jana Kirschner počas vystúpenia na festivale Bažant Pohoda.
debata

Dôležité miesto zaujali o 23.h. na hlavnom stagei Suede. Britská alternatívna formácia zažila obdobie najväčšej slávy v deväťdeiatych rokoch, strhnúť pozornosť sa im darí aj v súčasnosti. Zásluhu má na tom najmä mimoriadne pohyblivý líder Brett Anderson. Ten úspešne rozltlieskaval dav, skákal medzi ľudí, tancoval po celom pódiu aj mimo neho. Londýnčania najmä vďaka jeho charizme udržiavajú meno Suede pri živote. A čo viac, chystajú nový album a skladbu z neho predstavili aj divákom na Pohode.

Kto je fanúšikom post-rocku toho musela návšteva Škótov z Mogwai potešiť. Ako sa však ukázalo, nebola to značná časť návštevníkov. O deviatej hodine večer ste sa totiž mohli do prvého radu pred hlavné pódium dostať bez problémov. Dunivá hudba bez spevu v podaní temnej pätice bola v rámci rozhodnutia organizátorov zaradiť ju medzi najväčšie hviezdy celkom riskom. A hoci ponúkli svojim priaznivcom Mogwai dôstojné vystúpenie, nepatrilo k vrcholom festivalu ako jeho hrací čas naznačoval.

Sobotňajšia Pohoda ponúkla vo svojom programe viacero zaujímavých ženských vystúpení. Predviedla sa napríklad r'n'b diva Kelis. Keď sa objavila pred davom v obtiahnutých tyrkysových šatách, ktoré zdôraznili jej dokonalú postavu, zdalo sa, že prišla skutočná soulová dáma. Napriek vydarenému úvodu so singlom Trick Me jej vystúpenie asi v polovici prestalo gradovať. Známe skladby ako Milkshake alebo 4.th of July predviedla v nových aranžmánoch, čo im ubralo na atraktivite. Ani ona sama akoby sa na pódiu necítila úplne komfortne. V tanečnom rytme a s vydarenou kapelou však v konečnom dôsledku predviedla kvalitný koncert, ktorý jednoznačne mal na festivale svoje miesto.

Ku koncu vystúpenia Kelis sa dav jej fanúšikov zužoval. Dôvodom bola Jana Kirschner. Jedna z najúspešnejších slovenských speváčok sa vo vrcholnej forme predviedla o 20. h. na druhom najväčšom otvorenom pódiu. Po vydaní úspešného albumu Moruša Biela bolo takmer jasné, že nebude na Pohode chýbať. Jej ostatné skladby tvorili aj gro programu. V sprievode štyroch vokalistov a skupiny, v ktorej nechýbala basa ani cimbal začala svoje hodinové vystúpenie práve novinkami. Bohužiaľ, najmä zo začiatku to medzi divákmi šumelo, hudbu bolo počuť slabšie a pôsobilo to, akoby sa hudobníci stále len nazvučovali. Prelom prišiel pri singli Sama, ktorý ľudí roztancoval. Na záver nechýbali ani známe hity ako Pokoj v duši alebo Na čiernom koni.

K očakávaným vystúpeniam posledného dňa Pohody patril aj koncert britského dua Goldfrapp s charizmatickou (ale v štýle Marlene Dietrich chladnou) Alison Goldfrapp . V úvode vystúpenia ponúkla formácia snový pop na dobrú noc, neskôr však prišlo aj na tanečnejšie veci a celý koncert podopieral okrem kapely aj dobre nastavený svetelný park.

Počas Pohody to žilo aj v stanoch. Zatiaľčo na hlavnom pódiu spievala Kelis, v stane Europa stage ponúkala príjemné lo-fi popové osvieženie kanadská speváčka s ruskými koreňmi vystupujúca pod menom Chinawoman. O svoje piesne sa delila síce s menším, ale o to nadšenejším publikom. Sama poznamenala, že sú k nej poslucháči na Slovensku príliš láskaví (nebola to pravda, jej hudba si potlesk zaslúžila), vzápätí však dodala, že v nedeľu sa chystá navštíviť hrad Alžbety Báthoryovej v Čachticiach a vyzvala panny – dobrovoľníčky z publika, ktoré by jej chceli pomôcť v jej snahe o večnú mladosť, aby sa prihlásili po koncerte.

Triphopový pionier Tricky žiaril najmä v 90. rokoch. Na Pohodu prišiel v dobrej nálade. Kto od neho očakával koncert v duchu skladieb, ktorými si koncom milénia získal milióny poslucháčov na svete, mohol zostať sklamaný.

Ako Tricky prezradil novinárom v Trenčíne, zoznam skladieb, ktoré odznejú na koncerte, vyberá asi zo štyridsiatky piesní, isté je iba intro. Piesňam, ktoré zazneli na Pohode, až na výnimky, chýbala uhrančivosť a nástojčivosť jeho najslávnejších nahrávok, nepomohla ani výborná vokalistka. A nepomohlo tiež to, že hudobníci zostali takmer po celý čas ukrytí pred publikom v závoji fialového alebo červeného svetla, aj keď Trickyho silueta vlniaca sa do rytmu dunivých basov pôsobila občas efektne a mala tiež niečo do seba.

Tricky je známy svojimi vyhláseniami, že ako umelec nechce robiť kompromisy a nechce sa páčiť, ale chce robiť to, čo on považuje za dobré. Niekedy však ústretový krok k poslucháčovi môže predísť rednúcemu davu pod pódiom. Aj keď tí, ktorí odišli predčasne, môžu ľutovať, že zmeškali pôsobivé finále, počas ktorého si Tricky na pódium pozval svojich poslucháčov, aby spolu s ním ukončili koncert frenetickým tancom.

Viac ako Tricky z elekotronickej hudby zaujalo mladé britské duo Disclosure. Bratia Guy a Howard Lawrencovci, ktorí nemajú ani 25 rokov, prilákali najmä mladšie ročníky návštevníkov. Nominanti na tohtoročné Grammy sú totiž horúcim hitom sezóny. Na Pohode sa nenechali zahanbiť. V ich rytmoch sa tancovalo bez prestávky, pričom chýbať nemohli single White Noise či You and Me.

Spevák skupiny Suede Brett Anderson.
Pohoda 2014, sobota - Fatoumata Diawara a...
+13Pohoda 2014, sobota - Fatoumata Diawara a...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kirschner #leto 2014 #Suede #Tricky #Pohoda 2014 #Kelis