Konfrontácie pre zvedavých poslucháčov

V severorakúskej dedinke Nickelsdorf sa vo štvrtok 17. júla začína najstarší festival voľne improvizovanej hudby na svete Konfrontationen. Festival, ktorý oslavuje už svoj 35. ročník, potrvá do nedele.

16.07.2014 17:42
debata

Na pódiu sa od začiatku existencie Konfrontácií stretávajú nielen navzájom zohraní hudobníci (trio Graewe / Reijseger / Hemingway už spolu vystupuje 20 rokov), ale i úplne premiérové zoskupenia, utvorené špeciálne pre tento festival.

Z tohtoročných lákadiel Konfrontácií spomeňme kvarteto na čele s gitaristom Mikom Cooperom Truth in the Abstract Blues s hosťujúcim Geoffom Hawkinsom, ktoré vystúpi vo štvrtok večer, či duo Los Amargados, v ktorom pôsobí aj pražský improvizátor Petr Vrba a na festivale sa spolu s trojicou hostí predstaví v piatok. V nedeľu vystúpi trio Mergia / Majkowski / Buck. Na bicích v ňom hrá bubeník z kultovej austrálskej kapely The Necks Tony Buck, ktorá je známa fanúšikom experimentálne­ho džezu.

Okrem rôznych sprievodných soundartových výstav ponúkne festival spolu 19 koncertov s vopred nepredvídateľným priebehom/zvu­kom/atmosférou­. Názov Konfrontácie preto možno chápať skôr ako približovanie niečoho nového či slobodne tvoreného v reálnom čase pre zvedavého poslucháča.

Pokiaľ neviete, ako tráviť nasledujúci víkend v Bratislave či okolí, a zaujíma vás nová alebo voľne improvizovaná hudba, rozhodne zájdite na tento festival. Vládne tam príjemná rodinná atmosféra neporovnateľná s masovými festivalmi pre davy. Viac informácií možno získať na stránkach festivalu konfrontationen­.at.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto 2014 #Konfrontationen #soundart #improvizovaná hudba