Na Gypsy feste bude aj rómska svadba

Už siedme výročie oslavuje medzinárodný rómsky festival s názvom International Gypsy Fest. Podujatie sa uskutoční v Bratislave a jeho začiatok je naplánovaný na utorok 5. augusta. Trvať bude do soboty.

02.08.2014 14:00
gypsy Foto:
Podujatie každoročne láka aj na zahraničných interpretov.
debata

Po prvý raz sa môžu návštevníci tešiť na rekonštrukciu rómsko-nerómskej svadby. „Ľudia budú môcť spoznať tradičné rituály, ktoré v minulosti nemohli chýbať na žiadnej rómskej svadbe. Keďže International Gypsy Fest chce spájať Rómov a Nerómov, súčasťou obradu budú aj zvyky majoritného obyvateľstva. Divadelné predstavenie tak ponúkne divákom unikátny obraz o tom, ako by malo vyzerať spolunažívanie majority s minoritou,“ vysvetľujú organizátori.

Možnosť zúčastniť sa na takejto, i keď fiktívnej, svadbe majú návštevníci 5. augusta o 20. h v Koncertnej sieni Klarisky. Program bude pokračovať vo štvrtok 7. augusta, keď bude v Klariskách prezentácia tvorby módnej návrhárky Moniky Vontszemuovej. Už tradične vychytenou súčasťou festivalu je piatkový sprievod po historickom centre Bratislavy. Ten sa začína na Obchodnej ulici o 14. h. K stovke umelcov sa často pripája aj verejnosť.

V piatok večer sa môžu návštevníci na Hlavnom námestí tešiť na 16-člennú balkánsku dychovku – The Zuralia Orchestra aj koncert tradičnej rómskej hudby formácie Imer Traja Brizani zo Slovinska. Podujatie zakončí sobotný galavečer. Počas neho vystúpi napríklad Vierka Berkyová, Ján Bendig, Francúzi z Gitano Family, Gitana a Karavan familia z Maďarska.

Medzinárodné zastúpenie nie je na Gypsy feste ničím novým. V minulosti sa na ňom predstavili umelci z Indie, Brazílie, Argentíny, zo Španielska, Švédska, z Nemecka, Macedónska, zo Srbska či z Rumunska. Viac informácií o podujatí nájdete na stránke gypsyfest.eu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Róm #Gypsy fest