Hudobné festivaly chytajú druhý dych

S príchodom augusta sa sezóna letných festivalov láme na polovicu. A hoci už majú hudobní fanúšikovia za sebou niekoľko vydarených vystúpení, stále sa majú na čo tešiť. Čaká ich Grape alebo Uprising a na svoje si prídu najmä tí, ktorí kvôli veľkým hviezdam vycestujú za hranice.

05.08.2014 16:00
32 hore shaggy Foto:
Rodák z Jamajky Shaggy spríjemní záver festival sezóny.
debata

Koniec leta v znamení reggae

Štvrtý ročník Grape festivalu sa opäť zameral na indie-rockovú a elektronickú scénu. Multižánrové podujatie, ktoré sa uskutoční 15. a 16. augusta na letisku v Piešťanoch, privíta v prvý večer Britov z Editors. Nominanti prestížnej Mercury Prize nevystúpia na Slovensku po prvý raz, ich energické koncerty si však vedia získať záujem aj opakovane. Druhý deň sa môžu návštevníci tešiť na indierockovú formáciu Klaxons a dubstepového dídžeja a producenta Flux Pavilion.

Lákavým menom na plagátoch je najmä elektro-popové duo La Roux. Dvojica Elly Jackson a Ben Langmaid by mala predstaviť skladby z očakávanej druhej štúdiovky. "La Roux sme chceli už od roku 2012, ale vždy do toho niečo prišlo. Sme radi, že sa nám to nakoniec podarilo práve teraz, keď vychádza nový album,“ povedal médiám organizátor festivalu Ján Trstenský. Slovenskú a českú scénu budú zastupovať napríklad Le Payaco, Korben Dallas, Malatala, Martina Javor, Fiordmoss alebo The Prostitutes. Útulný festival láka aj na kvalitnú gastronómiu a sprievodné podujatia.

Hudobné leto sa už tradične končí v rytmoch reggae. Dôvodom je stále obľúbenejší Uprising. Na jeho siedmom ročníku, ktorý sa uskutoční 21. až 23. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch, vystúpi aj svetoznámy spevák Shaggy. Rodák z jamajského Kingstonu má na konte hity ako Boombastic a Oh Carolina aj It Wasn't Me, Angel alebo In the Summertime. Jeho skladba Feel The Rush bola oficiálnou hymnou majstrovstiev Európy 2008 vo futbale.

Okrem charakteristického Shaggyho hlbokého hlasu sa môžu návštevníci zo zahraničných interpretov tešiť na mená ako Jimmy Cliff, The Skatalites, Collie Buddz, Gentleman's Dub Club, Lion D & Bizzarri Sound a Addis Pablo & Suns Of Dub.

Provoligové hviezdy aj obete masakru

Fanúšikovia festivalov z celej Európy sa presťahujú na jeden augustový týždeň na maďarský Ostrov slobody – Sziget. Organizátori vychyteného podujatia, ktoré sa bude konať od 11. do 18. augusta v Budapešti, postupne zverejňovali skutočne atraktívny line-up. Na 22. ročníku vystúpia napríklad Placebo, Queens Of The Stone Age, Calvin Harris, Prodigy, Imagine Dragons, Macklemore & Ryan Lewis, Bastille, Skrillex, Lily Allen alebo Jake Bugg.

Podobné mená sa objavia aj na rakúskom Frequency. Jeden z najväčších festivalov u našich západných susedov sa uskutoční od 13. do 16. augusta v meste St. Pölten, vzdialenom len necelých 150 km od Bratislavy. Svojim návštevníkom ponúka 120 vystúpení prvoligových interpretov na ôsmich scénach.

S inou festivalovou ideológiou prichádza opäť český Trutnoff Open Air festival. V termíne od 14. do 17. augusta láka najmä na nostalgiu. Ako informuje na svojej webovej stránke, podujatie je venované obetiam masakru Indiánov v Sand Creeku a ideálom 17. novembra 1989. Headlinerom je Patti Smith s kapelou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sziget #Grape #Uprising #Frequency