Dospelý Sziget je stále hravý. A slobodný

Organizátori 22. ročníka budapeštianskeho festivalu Sziget (Ostrov) ohlásili rekordnú účasť so 415 000 návštevníkmi. Vypredané boli nielen permanentky, o ktoré prejavili záujem najmä návštevníci zo západnej Európy, ale aj všetky kempingové miesta. Podľa organizátorov festivalu prispel k tomu zrejme aj posun termínu festivalu na neskorší čas. Najviac ľudí prišlo vo štvrtok, keď účasť dosiahla najvyššiu povolenú hranicu 85 000 návštevníkov (na ilustráciu, Žilina ma 80 000 obyvateľov).

18.08.2014 16:19
Hungary Sziget Festival Foto:
Jednou z hviezd vypredaného štvrtkového večera bola Britka Lilly Allen
debata

Hlavnými hviezdami vypredaného štvrtkového večera boli Britka Lilly Allen a neskôr Macklemore and Ryan Lewis z USA, podľa mnohých dočasných "obyvateľov“ Ostrova slobody aj podľa jeho zakladateľa Károlya Gerendaiho to bolo jedno z najlepších vystúpení na festivale. Obrovský záujem v ten istý večer bol aj o koncert Belgičana Stromae, ktorý však bol pre organizátorov nepríjemným testom bezpečnosti. Koncert sa konal v stane s kapacitou 10-tisíc miest a aj napriek vizuálnym upozorneniam, že stan je plný, sa dav tlačil ďalej dnu a skupinka ľudí uviazla v panike a tlačenici. Niekoľko ľudí museli ošetriť zdravotníci.

Slnečné sobotňajšie popoludnie po daždivej piatkovej noci odštartovali ako prví na hlavnom pódiu Briti Bombay Bicycle Club s takmer identickým koncertom, aký zahrali v piatok na piešťanskom letisku Grape. Nasledovali Punnany Massif, jedna zo štyroch maďarských skupín, ktoré sa dostali okrem ďalších troch na hlavné pódium. Skupina minulý rok nahrala hymnu pre Sziget festival (Szabadon). Hlavné pódium patrilo neskôr hravým Madness a energickí Prodigy už tradične vytiahli na ostrov aj domácich päťdesiatnikov s rodinami.

Posledný deň bolo najočakávanejším koncertom vystúpenie americkej hip-hopovej dvojice OutKast, ktorá po dvanástich rokoch ohlásila turné pri príležitosti 20 rokov ich vzniku. Dav s nefalšovanou radosťou na tvári spieval hity ako Ms. Jackson, Hey Ya! či Roses. Párty, ako sa na záver veľkého festivalu patrí, doslova odpálil laserovou šou a plameňometmi z konštrukcie hlavného pódia škótsky DJ Calvin Harris, po ňom nasledoval krátky ohňostroj a ďalšie koncerty a párty až do skorých ranných hodín.

Ostrov slobody osídlili tento rok najmä Holanďania, aj napriek tomu, že v tom istom čase sa konal najznámejší holandský festival Lowlands a belgický Pukkelpop. Tradične prišlo veľa Talianov, Francúzov, Španielov i Nemcov.

Maďarčinu bolo počuť o niečo častejšie ako za posledné roky, ale domáci boli stále v menšine a zatiaľ čo prišli iba na vybrané dni, zahraniční návštevníci si trvanie festivalu chvália: "Oplatí sa prísť na celý festival, ste síce trochu unavení, ale aspoň stihnete všetko. Je tu úžasná, neopísateľná energia, dobré jedlo a čisto. Môžete tu byť čímkoľvek, hoci aj žirafou alebo zombie. Ostrov je veľký a je tu plno zábavných zákutí, nie je to len o hudbe. A keď si chcete pozrieť aj mesto, tak 5 dní je akurát dosť,“ hovorí mladá Holanďanka Anneke.

Pre návštevníkov Szigetu organizátori už tradične pripravili v spolupráci s mestom týždňové a dvojdňové Sziget-Budapest Citypassy, s ktorými máte možnosť neobmedzene cestovať, navštíviť kúpele alebo získať vstupenky do múzeí a galérií s výraznou zľavou. "My letíme domov zajtra, ale pre niektorých z našej veľkej partie sa zábava v Maďarsku nekončí, presúvajú sa len o 90 km ďalej na B.myLake festival na Balatone. Uvidíme sa o rok, asi nás bude zase viac. Sziasztok,“ dodáva spokojná Holanďanka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lilly Allen #leto 2014 #Sziget festival #reportáž