Lodenica potešila trampov aj rockerov

„Loď, ktorá sa plaví do neznáma, stratí svoj smer, ak ju opustíš...“ nieslo sa piešťanskou Lodenicou v piatkovú noc. Frontman skupiny Tublatanka vtedy určite netušil, aké posolstvo sa v týchto veršoch skrýva.

31.08.2014 15:20
Čechomor, Lodenica Foto:
Skupina Čechomor.
debata

Organizátori festivalu Lodenica, ktorý odjakživa patril milovníkom country, folkovej a trampskej hudby, sa totiž tentokrát rozhodli vykročiť do neznáma a stavili na headlinerov z trochu iného súdku.

Zatiaľ čo väčšia časť programu sa niesla v tradičnom duchu s typickými interpretmi ako sú Nezmari, Pacifik, Allan Mikušek alebo obľúbený Bukasový masív, neskoré večery patrili hudbe odlišných žánrov. Festival, ktorý sa donedávna škatuľkoval ako country, má už dnes čo ponúknuť aj priaznivcom popu alebo rocku a tiež mladším generáciám.

Piatkový večer priniesol rockové tóny

Po romantických piesňach Romana Horkého z brnianskej formácie Kamelot pódium ovládol Čechomor. Rezkými ľudovkami v rockovom aranžmá roztancovali malých aj veľkých a kto do vtedy váhal, po príchode temperamentnej poľskej divy Barbary Gąsienice a známych piesní Proměny alebo Husičky odložil všetky zábrany.

„Do tej lode nastúpime tu v Piešťanoch, v Lodenici. Poďte miláčkovia, to je country pesnička,“ zažartoval Maťo Ďurinda na účet priaznivcov country hudby. Koncert rockovej stálice si užili práve tí, ktorí ešte zažili Tublatanku z magnetofónnych kaziet. S hitmi Môj starý dobrý kabát, Matka alebo Pravda víťazí priniesli aj nostalgiu starých časov. Rockový víchor zjemnilo sláčikové kvarteto Adventure strings, doprevádzajúce kapelu napríklad pri skladbe Nekonečná pieseň, s ktorou v r. 1994 reprezentovali Slovensko na Eurovízii.

Piatkový program priniesol kvantum kvalitnej hudby, najväčší úspech ale nakoniec zožal mladý pesničkár Tomáš Klus, ktorý si už svojím charizmatickým vyžarovaním získal srdcia mnohých fanúšičiek. Opäť raz nesklamal a mladšie aj staršie publikum zabavil dávkou improvizácie, tanečných aj kaskadérskych kúskov a skvelých básnických textov. Možno môže za svoje koncertné šťastie vďačiť práve talizmanom, v podobe vonných tyčiniek či plyšových tigrov, ktoré mu na pódiu robili spoločnosť.

Český spevák Tomáš Klus. Foto: Marianna Mikešová
Tomáš Klus, Lodenica Český spevák Tomáš Klus.

Sobota v znamení humoru a retra

Kovbojské klobúky, čižmy, denim a kockované košele. Prvky country módy boli vidieť na každom kroku, poslúžili aj pri daždi, ktorým počasie návštevníkov v sobotu trochu postrašilo. S tým, ako sa obloba postupne vyjasňovala, prichádzali aj väčšie a väčšie esá hudobnej scény. V podvečer zažiarili nestarnúci František Nedvěd s kapelou Tiebreak a skladbou Banská Bystrica vzdali poctu aj slovenskému kraju. Mnohí sa dočkali hitu Devatenáct a s kapelou si ho poctivo zaspievali.

Humor a vtip sa niesol sobotným večerom hneď v niekoľkých podobách. Moderátorskými vsuvkami medzi koncertmi zabával obecenstvo Michal Hudák v roli nadporučíka Mikiho Hrica. Po celý večer sa tak Lodenica otriasala nielen hlasitými tónmi hudby, ale aj salvami smiechu. Tak ako na Jožina z bažin platí „práškovací letadlo“, na divákov platil humor Ivana Mládka a jeho kapely Banjo band. Niekoľko zo svojich komediantských čísiel predviedli aj herečky Lenka Plačková a Lenka Šindelářová.

Kto nepozná chytľavé hity zo sedemdesiatych rokov Hafanana alebo Ramaya, ako by nebol. Málokto už vie, že ich autorom je mozambický zjav Arfic Simone, ktorý mal byť jedným z hlavných trhákov programu. Energický černoch v klobúku síce priniesol trochu z horúcich afrických a kubánskych rytmov, pre mnohých však bolo jeho zaradenie do progamu krokom vedľa.

O niečo lepšej odozvy sa dočkalo dnes už trochu retro zoskupenie The Rubettes z Veľkej Británie, ktoré organizátori propagovali ako zlatý klinec festivalu. Štvorica pánov v bielych oblekoch a baretkách pravdepodobne niektorým pripomenula „tie roky sedemdesiate“, preto si ľudia z recesie zaspievali texty disco piesne Oh la la aj najznámejšieho hitu Sugar baby love, ktorým návštevníkov po celé dva dni kŕmili upútavky na veľkoplošných obrazovkách.

Tradícia ostáva

Nech už sa organizátori snažili nalákať kohokoľvek, tradične prevládali skalní fanúšikovia festivalu v klobúkoch. Jedinečnú atmosféru piešťanského autocampingu si užívali pod pódiom, v stanoch, s gitarou v ruke, ale aj s rodinou a deťmi. Tohtoročná rozlúčka s festivalovým letom priniesla opäť niečo nové a v programe si každý našiel to svoje. Lodenica však naďalej ostáva rajom trampov a country milovníkov a v neposlednom rade priaznivcov kvalitnej československej aj zahraničnej hudby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lodenica