Dni majstrov oživia slovenské tradície

Viac ako sto remeselníkov z celého Slovenska predvedie svoje umenie v centre Bratislavy už počas víkendu. Na Dni majstrov ÚĽUV čakajú návštevníkov už aj vystúpenia folklórnych súborov, tvorivé dielne, program pre deti či dokonca módna prehliadka. Hlavnou témou bude tkáčstvo.

06.09.2014 05:00
43 uluv Foto:
Krosná budú k dispozícii aj pre všetkých dospelých návštevníkov, ktorí si budú chcieť tkanie vyskúšať.
debata

Program utkaný na mieru

Slovenské remeslá a tradície nevymreli. Už takmer sedem desaťročí to dokazuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV), ktoré vykonáva a podporuje aktivity vedúce k ich zachovaniu. Centrum na záver Bratislavského kultúrneho leta opäť pripravilo podujatie, ktoré poteší nielen fanúšikov folklóru. Dni majstrov ÚĽUV ponúkajú rozmanitý program, ktorý, ako tvrdia organizátori, im bude „utkaný na mieru“.

Základom je prezentácia tradičných majstrov, okrem nich sa v bratislavskom Starom Meste predstavia aj členovia čipkárskych a tkáčskych klubov, Regionálne centrum remesiel ÚĽUV so svojimi tvorivými dielňami, ale aj mladí dizajnéri a tvorcovia etnomódy. Ako v minulosti aj tentoraz sa pozornosť festivalu upriami na vybrané remeslo. Tento rok je to tkáčstvo. Ako sľubujú organizátori podujatia, Primaciálne námestie bude skutočne zaplnené krosnami. Tkáči a tkáčky z celého Slovenska ukážu, ako sa kedysi vyrábali koberce, obrusy či tkalo plátno na oblečenie, pričom do výroby sa môžu zapojiť aj návštevníci.

Ocenia majstra

O dramaturgiu podujatia sa postaral Pavol Pitoňák, ktorý má za sebou napríklad aj tohtoročný festival vo Východnej. Počas celého víkendu sa na Hlavnom námestí a v altánku na Hviezdoslavovom námestí vystriedajú folklórne kolektívy, hudobné skupiny a jednotlivci. "Veľmi vtipný je nedeľný tanečný program s Credance a Všetečníkmi. A program Naše poklady odhalí, v čom sme my Slováci jedineční,” vyberá zo širokej ponuky Pitoňák.

Na Dňoch majstrov ÚĽUV nebude chýbať ani prepojenie tradícií so súčasnosťou. O to sa postará najmä módna prehliadka Tradícia v novom šate, kde svoju tvorbu predstavia Ina Budovská, Jana Gavalcová, Ľubica Poncik a Slovakiagift.

Uctiť si tých najväčších majstrov sa ÚĽUV rozhodol už roku 1959 a doteraz udelil až 393 čestných titulov Majster ľudovej umeleckej výroby. Jeden k nim pribudne dnes o 18.30 h počas Galaprogramu, ktorý sa uskutoční na Hlavnom námestí. "Je našou povinnosťou a zároveň aj cťou oceniť dlhoročnú prácu ľudovoumeleckých výrobcov. Vďaka ich remeselnej zručnosti a vernému vzťahu k tradíciám sa pre budúce generácie zachováva kultúrne dedičstvo, z ktorého môžeme stále čerpať a inšpirovať sa,“ hovorí generálna riaditeľka ÚĽUV Dana Kľučárová.

Pre deti sú opäť pripravené tvorivé dielne, súťaže, školička tanca, vystúpenia detských folklórnych súborov, ale aj program z dielne SĽUK-u s názvom Zvuky nie sú muky. Návštevníci neostanú hladní a gastrozóna na Rybnom a Primaciálnom námestí bude rozšírená o ďalšie tradičné jedlá. Viac o podujatí a aktivitách ÚĽUV-u nájdete na stránke www.uluv.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #folklór #remeslá #Dni majstrov ÚĽUV