Festival Grape bude svetovejší

Podiel zahraničných interpretov plánujú organizátori festivalu Grape tento rok zvýšiť. Chceli by pritiahnuť 15 až 16 interpretov zo zahraničia.

04.02.2015 11:30 , aktualizované: 12:30
Triggerfinger, belgická rocková kapela Foto:
Na Grape prídu aj belgickí rockeri Triggerfinger.
debata

„Chceme dať väčší priestor zaujímavým mladým zahraničným kapelám, ktoré sa nám páčia,“ uviedol jeden z organizátorov Janči Trstenský. Medzi prvými ohlásenými účinkujúcimi, ktorí sa predstavia 14. – 15. augusta na piešťanskom letisku, je aj belgický elektronický producent a Dj Boris Daenen aka Netsky.

Elektronická hudba sa na Grape dostáva k slovu v nočných hodinách v oba festivalové dni. Po minuloročných vystupujúcich Wilkinson a Flux Pavilion organizátori vypočuli želania návštevníkov a sobotným tanečným headlinerom na hlavnom pódiu bude Netsky, ktorý sa predstaví so živou kapelou, ale odohrá aj Dj set. Medzi štvoricou ohlásených mien belgického pôvodu je aj rocková skupina Triggerfinger z Antverp. Tá sa v roku 2012 stala podľa Belgian Music Industry Awards kapelou roka a skupinou s najlepšími koncertmi, čo budú môcť posúdiť aj samotní návštevníci Grapeu.

Na piešťanskom festivale sa predstaví tiež jedna z najvýraznejších nových skupín podľa hudobného magazínu NME – Brns a indiepopoví Intergalactic Lovers. „Štvorica na čele so speváčkou Larou Chedraouiovou prinesie na letisko svieži gitarový indie-pop okorenený prvkami folku,“ uvádzajú organizátori, pre ktorých geografická zhoda pôvodu kapiel nebola prioritou. „Každý je z iného hudobného žánru. Je to veľká náhoda, že sa to takto podarilo,“ uviedol v rannej relácii Rádia FM Trstenský.

Elektronické prvky prepletené živými dychovými nástrojmi a vokálom speváčky Aminy sú charakteristické pre švajčiarsku kapelu Kadebostany. Jej koncert na Grape bude obohatený o špeciálne svetelné efekty, pričom samotné nastavenie svetiel si vyžaduje pred koncertom štvorhodinovú prípravu. Skupinu Kadebostany si ešte pred vystúpením v Piešťanoch budú môcť fanúšikovia užiť aj 26. februára v bratislavskom Nu Spirit Clube, kde mala kapela odohrať koncert už minulý rok. Kvôli zdravotným problémom však museli koncert preložiť na februárový termín.

Nové informácie o programe festivalu Grape a aj mená prvých účinkujúcich zo Slovenska a z Česka oznámia organizátori ešte tento týždeň vo štvrtok (5. februára), pričom nie je vylúčené, že prezradia aj ďalšieho zahraničného interpreta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letný festival #účinkujúci #Grape 2015 #piešťanské letisko