Wilsonic je stále silnou ozvenou

Festival Wilsonic po pätnásty raz občerstvil bratislavskú klubovú scénu pestrými chuťami a nevzdal sa hesla prinášať nové mená a rôznorodé žánre. Headliner, londýnsky producent Boddika pre hospitalizáciu nevystúpil, ale piatková noc bola aj napriek tomu silná. Večer odštartoval setom slovenskej dídžejky Kevi Anavi. Tá vníma Wilsonic ako umeleckú alternatívu klasickej klubovej scény.

15.06.2015 11:55
Francúzske duo Nôze vie ako na publikum.... Foto:
Francúzske duo Nôze vie ako na publikum.
debata

Začínať tanečnú párty je ťažšie, nálada v klube sa rozbieha priamo úmerne s časom. "V zahraničí by už na môj set tancovali, pomalé dubové techno je tam celkom trend. Tu to ľudia berú skôr ako warm up, začiatok akcie, čo mi vlastne neprekáža, všetko má svoj čas a v tom je to čaro,” hovorí Kevi Anavi, ktorej vychádza nové EP na labeli známeho housového producenta Ramona Tapiu. "Moja hudba je menšinová, ale ľudia sa učia. Keď hrám, nerobí mi problém prispôsobiť sa parketu, pokojne pritvrdím,” uzatvára dídžejka.

Minimal techno vystriedali klavírne skladby doplnené elektronikou v podaní nemeckého dua Grandbrothers. Tí dodali festivalu koncertný rozmer. Zatiaľ čo ich vystúpenie publikum prevažne počúvalo, letnú klubovú tancovačku pomaly rozbehol set dídžeja vystupujúceho pod menom Simon/ off akka Sun People. Mladý Rakúšan šikovne naplnil význam slova disk jockey, platne striedal s prehľadom a pohotovo sa prispôsoboval nálade publika.

To sa už tešilo na svojich obľúbencov, francúzske duo Nôze, ktoré si okrem dídžejského pultu na pódiu pristavilo provizórny bar a neuveriteľne dobrú náladu. Skúsená dvojica Nicolas a Ezechiel je zohratá, presne vedia, ako na publikum. Ich prejav stojí na povestnej francúzskej charizme a vzájomnom vtipnom „dialógu“, ktorý dal ich vystúpeniu ďalší rozmer. K hudbe pristupujú s hravou ľahkosťou. Melódie si bez ostychu prepožičali od „kolotočiarskych“ hitov i cigánskych šlágrov a vo svojich úprimných textoch vyzývajú publikum na celonočné pitie a tancovanie.

Ich tvorba je aj napriek svojskému zmyslu pre humor kvalitnou alternatívou. Nôze narúšajú konvencie, nehanbia sa, sarkasticky sa pohrávajú s gýčom a robia z toho neuveriteľnú šou. Bratislavské publikum nadšene reagovalo a kapela si túto náklonnosť vychutnávala. Keď zaznel hit Remember love, Babylon sa dostal do tej správnej funky nálady. Sami priznali, že sa na Slovensko radi vracajú a nie je vylúčené, že sa tu ešte ukážu.

Čas pokročil a bláznivých Francúzov vystriedal záhadný Redshape. Mladík s červenou maskou na tvári doniesol poriadny kus koláča a pre fanúšikov kvalitnej produkcie sa stal neodmysliteľne vrcholom večera. Svojím tanečným setom preniesol Babylon do Berlína a všetko bolo jasné. Redshape ovládol klub a publikum sa odovzdalo noci. Vystúpenia dopĺňal nepretržitý živý vídžejing vizuálneho umelca Gábora Szűcsa a tí, ktorí nevládali tancovať, mohli sa nechať opantať pôsobivými animáciámi a „live“ klipmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #elektronika #Wilsonic #Kevi Anavi #Boddika