Fest Anča láka do animovanej ríše

Fest Anča od 24. do 28. júna prinesie tú najlepšiu a najčerstvejšiu multimediálnu tvorbu. Hlavným sídlom 8. ročníka medzinárodného festivalu animovaného filmu bude tradične Stanica Žilina-Záriečie. Anča obsadí aj Novú Synagógu, kde bude prebiehať podujatie Game days zamerané na počítačové hry a premietať sa bude aj v kine Ster Century Cinemas. Podujatie sa otvára odborníkom, laikom, deťom i dospelým a okrem filmov a videohier prinesie skvelú hudbu, workshopy, kvízy a výstavy.

18.06.2015 14:02
Na Fest Anči premietnu aj film Brendan a... Foto:
Na Fest Anči premietnu aj film Brendan a tajomstvo Kellsu špeciálneho hosťa, režiséra Tomma Moora.
debata

Svetoví hostia

Snímky súťažia v sekciách krátke filmy, videoklipy, filmy pre deti a slovenské filmy. V rámci bloku celovečerných diel premietnu nový film Jakuba Kronera Lokalfilmis aj obe snímky Tomma Moora. „Prinášame asi najrozsiahlešiu sekciu zostavenú z estónskych filmov, aká kedy bola na Slovensku prezentovaná,“ prezradil programový riaditeľ festivalu Maroš Brojo.

Zahraniční hostia predstavia rôzne programové sekcie. Diváci sa môžu tešiť na višegrádske debuty, taliansku animáciu, ale aj úspešné poľské štúdio Semafor či českú amatérsku animáciu. Polnočné premietania predstavia bizarné sekcie Anička v krajine zázrakov, extrémne krátku sekciu či blok najnepozerateľnej­ších filmov s názvom Anička v Mordore.

Hosťom festivalu bude írsky režisér Tomm Moore. Filmár nominovaný na Oscara za diela Pieseň mora a Brendan a tajomstvo Kellsu zasadne v porote, ktorá udelí Anča Award a Anča Student Award. Vzácnou návštevou budú estónski animátori, manželia Priit a Olga Pärnovci. Všetci, ktorí sa chcú o umeleckej animácii dozvedieť viac, majú možnosť zúčastniť sa masterclassov. Tie povedú hostia na budúci týždeň v piatok a v sobotu.

Nové talenty

Riaditeľka festivalu Jana Slezáková približuje Industry program zameraný na profesionálne publikum. „Tento rok sme ho doplnili o koučing slovenských a českých projektov v prípravnej fáze. Autori ich odprezentujú pred porotcami Jánom Maxom z ČT, Tiborom Búzom z RTVS, dramaturgičkou Zuzanou Gindl-Tatárovou a animátorkou Michaelou Pavlátovou. Vybraný projekt sa zúčastní Visegrad Animation Fora.“ Počas Key studies priblížia autori proces vzniku filmov Lichožrúti, Yuki Onna a zákulisie vzniku seriálu Mimi a Líza.

Prvý festivalový deň venovali najmenším. Program ponúkne to najlepšie z Bienále animácie Bratislava a retrospektívu česko-slovenských večerníčkov. Deti určite potešia aj klasické bábkové rozprávky Na povale alebo Kto má dnes narodeniny? českého režiséra Jiřího Bartu. Detská porota rozhodne o víťaznom filme v súťaži Anča Kids Award

Na výstavu Stratený svet Jiřího Bartu prináša český výtvarník a animátor filmové rekvizity, bábky, scenáre a skice priamo z vlastnej „povaly“. V Považskej galérii bude vystavený Superkomix animátorky Veroniky Kocourkovej a v galérii Plusmínusnula predstavia diela digitálneho umelca Jona Satrona, ktorý sa hrá s obsahom.

Hostí roztancuje Estónka Vul Vulpes, slovenská kapela Nvmeri, dídžej FVLCRVM, Karaoke Tundra, experimentátor Zelf Bloemen a Samčo, brat dážďoviek. Počas workshopov sa návštevníci môžu naučiť animovať krátky film v aplikácii vine a Boris Vitázek nám ukáže, ako si vytvoriť vlastné glitch artové dielo. Aj tento rok sa bude konať obľúbená súžať v dabovaní Animation Karaoke Battle. Program festivalu je na stránke www.festanca.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanica Žilina-Záriečie #Fest Anča #Nová synagóga / kunsthalle #festival animovaného filmu