V stredu sa začne Fest Anča, úvod je venovaný deťom

V stredu 24. júna odštartuje v Žiline ôsmy ročník medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča.

23.06.2015 16:00
debata

Podujatie potrvá do nedele 28. júna a okrem projekcií animovanej tvorby ponúkne aj výstavy, súťaže, workshopy či hudobné vystúpenia. Úvodný deň organizátori venovali predovšetkým deťom.

V stredu na Stanici Žilina-Záriečie program ponúkne projekciu animovaných seriálov Angry Birds Toons (2013) a Angry Birds Stella (2014), prehliadku československej večerníčkovej tvorby 80. rokov, pásmo víťazných filmov 7. ročníka festivalu Bienále animácie Bratislava či prehliadku toho najlepšieho spomedzi animovaných filmov s názvom Svetová panoráma pre deti. Detskí diváci budú môcť navštíviť aj projekciu filmov súťažiacich v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov pre deti. Následne budú môcť vybrať víťaza, ktorý získa Anča Kids’ Award. Organizátori okrem toho pripravili dva workshopy. Kým jeden sa bude venovať výrobe odznakov, na druhom sa detskí návštevníci budú môcť naučiť fotografovať. Počas celej stredy sa na Námestí Andreja Hlinku v rámci sekcie Telka v meste uskutoční projekcia krátkych filmov. O 21:00 sa v bare na Stanici Žilina-Záriečie predstaví dídžej Zelf Bloemen.

Špecifikom ôsmeho ročníka Fest Anča bude focus na estónsku animáciu. V rámci neho sa uskutočnia sekcie venované prvenstvám estónskeho animovaného filmu, tvorbe 80. rokov či po získaní nezávislosti Estónska v roku 1991 alebo prehliadka nezávislej estónskej animácie. Podujatie navštívi aj estónsky režisér Priit Pärn a jeho manželka a spolupracovníčka Olga Pärn, ktorí predstavia svoju tvorbu.

Okrem toho podujatie privíta írskeho animátora, výtvarníka a režiséra Tomma Moora. Súčasťou festivalu bude aj výstava legendárneho českého výtvarníka a animátora Jiřího Bártu v Považskej galérii umenia v Žiline. Okrem súťažných sekcií organizátori pripravili pásmo Visegrad Animation Rallye 2015, projekciu súčasnej talianskej animácie alebo výber českej amatérskej animácie. Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť aj na polnočné projekcie, ktoré predstavia výber najšialenejších, najkratších a najnepozerateľnej­ších titulov prihlásených na festival.

Na podujatí nebude chýbať ani program pre profesionálov. Na svoje si prídu aj fanúšikovia a fanúšičky videohier, ktorí budú môcť navštíviť dvojdňové podujatie Fest Anča Game Days. Z hudobných vystúpení sa návštevníci a návštevníčky môžu tešiť na koncert formácie Nvmeri či vystúpenie estónskej hudobníčky Vul Vulpes, ktoré oživí francúzsky vizuálny umelec Desaxismundi. Na Fest Anči sa okrem spomínaného Zelfa Bloemena predstavia aj Samčo Brat Dážďoviek, Mitewort, Frankie Kimono, MöBIUS, Emilee a Karaoke Tundra. Nebudú chýbať ani živé ozvučenia nemých filmov, o ktoré sa postarajú Tentato a Voice Over Noise.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #začiatok #Fest Anča