Začal sa slávny festival Glastonbury

V britskom Glastonbury sa v týchto dňoch kona jeden z najvýznamnejších kultúrnych festivalov sveta. Hlavné festivalové dni od piatka do nedele ovládnu z hlavnej scény Pyramid hudobné veličiny na čele s britskou kapelou Florence and the Machine, americkým raperom Kanyem Westom a legendárny britskú rockovú skupinou The Who.

25.06.2015 07:05
FESTIVAL GLASTONBURY Foto: ,
Začal sa legendárny festival Glastonbury.
debata

Nesmierna popularita britského multižánrového festivalu sa prejavila už záujmom o lístky. V októbri sa všetkých 150-tisíc vstupeniek vypredalo za 26 minút. Vtedy ešte ani nebol známy program tohto ročníka festivalu, ktorý sa na farme Worthy v grófstve Somerset na juhozápade Anglicka koná od roku 1970.

„Glasto“ je jedným z najväčších festivalov pod šírym nebom na svete. Počas piatich festivalových dní sa okrem ohlásených hlavných hviezd predstavia ďalšie známe mená hudobného neba: Mary J. Bligeová, Motörhead, Pharrell Williams, George Ezra, The Waterboys, Texas, Ben Howard, Lionel Ritchie, Patti Smithová, Hozier, Chemical Brothers, Tricky, Bryan Adams alebo Franz Ferdinand & Sparks (FFS).

Festival, ktorý bol pôvodne zameraný na priaznivcov hnutia hippies a rockovú hudbu, sa v roku 2008 odhodlal k malej revolúcii pozvaním amerického hiphopera Jay Z, aby plnil úlohu headlinera. Tento rok podobná rola pripadla aj Kanyemu Westovi, ktorý na hlavnom pódiu vystúpi v sobotu večer. S týmto rozhodnutím sa však niektorí fanúšikovia festivalu nechceli zmieriť. Internetovú petíciu za vyradenie rapera z programu podpísalo 140.000 ľudí.

„Kanye West je urážkou priaznivcov hudby na celom svete. Minuli sme stovky libier, aby sme mohli byť na Glasto, a preto očakávame určitú úroveň zábavy,“ stojí v texte petície. Spoluorganizátorka festivalu Emily Eavisová uviedla, že sa jej dokonca vyhrážali smrťou. „Bolo to strašné a šialené. Bolo to tiež dosť skľučujúce, pretože hovoríme o niečom, čo je pre festival tak vzrušujúce, zaujímavé, osviežujúce a skvelé,“ dodala Eavisová, ktorá je dcérou teraz 79-ročného zakladateľa festivalu Michaela Eavisa.

Minulý týždeň z programu festivalu vypadli, kvôli zlomenine nohy ich frontmana Davea Grohla, americkí rockeri Foo Fighters, ktorí mali byť hlavnými hviezdami piatkového večera. Nahradí ich formácia Florence and the Machine na čele s charizmatickou speváčkou Florence Welch. Welch naposledy na Glastonbury vystúpila v roku 2010, ale tento rok sa prvýkrát predstaví na slávnej hlavnej scéne Pyramid. „Zakaždým, keď tu hrala, predviedla niečo veľkolepého a nám bolo vždy jasné, že raz bude hlavnou hviezdou Pyramídy,“ povedala Eavisová.

Prvý ročník teraz údajne najväčšieho festivalu svojho druhu pod holým nebom sa konal 19. septembra 1970 na farme neďaleko mestečka Glastonbury. Bol to deň po smrti legendárneho gitaristu a speváka Jimiho Hendrixa. Hlavnou hviezdou bol vtedy rocker Marc Bolan. Festivalu sa zúčasnilo 1500 návštevníkov a vstupenka stála jednu libru.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #festival #Kanye West #Glastonbury #Florence and the Machine