Najväčší folklórny festival si zaspomína na Martina Ťapáka

Viac ako 2 000 účinkujúcich, slovenský folklór, ale aj programy z Argentíny, zo Srbska, z Estónska či z Turecka sa predstavia 3. - 5. júla počas 61. ročníka folklórneho festivalu Východná.

02.07.2015 09:00
FOLKLÓR: Východná 2014 Foto:
Festival vo Východnej je vrcholnou prehliadkou tradičnej ľudovej kultúry.
debata

Predvojom festivalu je open air predstavene nitrianskeho Divadla Andreja Bagara Tisícročná včela, ktoré sa koná vo štvrtok 2. júla. Ešte pred začiatkom predstavenia sa uskutoční autogramiáda s autorom literárnej predlohy Petrom Jarošom.

„Vytvárame divadlu rovnaké podmienky, ako keby bolo na vlastnej scéne,“ hovorí o predstavení Tisícročná včela Pavol Pitoňák, riaditeľ programovej rady festivalu Východná. Tisícročnú včelu po prvýkrát uvedú pod holým nebom, takže realizácii tohto projektu predchádzala polročná príprava. Na predstavenie si musia diváci zakúpiť samostatnú vstupenku.

Slovensko – rodná zem

Pri zostavovaní programovej dramaturgie sa organizátori rozhodli vzdať poctu dvom osobnostiam slovenskej kultúry. Už v piatok uvedú na Veľkej scéne scénickú prezentáciu Medzi nebom a zemou, venovanú choreografovi Vladimírovi Urbanovi, a sobota bude patriť režisérovi a choreografovi Martinovi Ťapákovi, ktorý zomrel začiatkom roka. „Bol to prvý dotyk, nielen môj, ale možno aj celej generácie ľudí, kde videli, čo je slovenský ľudový tanec, čo je dedina, čo je tradícia, čo je história. A takýto človek si rozhodne zaslúži, aby sme na neho spomínali,“ hovorí o Martinovi Ťapákovi Pitoňák.

Práve Martinovi Ťapákovi budú venované dva programy. Jeho život predstaví scénická prezentácia Martin Ťapák – Pohľad do života a diela a jeho filmovú tvorbu – snímky Neďaleko do neba a Rodná zem, pripomenie jedenapolhodinový program Slovensko – rodná zem, ktorého autormi sú Roman Malatinec a Ľubica Mešková. „Keď sme sedeli s autormi a rozprávali sme sa o tom, čo vlastne budeme robiť, highlightom bolo spracovanie Martina Ťapáka, a zároveň bolo druhou métou, aby bol program celoslovenský, aby tam neboli len tanečné čísla z východného alebo zo stredného Slovenska. Martin Ťapák je osobnosťou, ktorá mapovala celé Slovensko. Na tomto programe je zaujímavé, že si diváci budú môcť pozrieť rôzne ukážky z filmov, ktoré budú potom pretavené do reality, čo bude zaujímavá fúzia týchto dvoch žánrov,“ rozpráva riaditeľ programovej rady festivalu Východná.

Tri v jednom

Významné, 50. výročie oslavujú tento rok folklórne festivaly Heľpa a Detva, čo nezostalo bez povšimnutia ani na Východnej. Predstavia sa s veľkými programami na Veľkej scéne a budú prezentovať to najlepšie zo svojich regiónov. „Preto tri v jednom, lebo ľudia, ktorí prídu na Východnú, sa budú chvíľočku nachádzať na Heľpe a aj na Detve,“ vraví Pitoňák, ktorý neskrýva radosť z toho, že po desiatich rokoch sa na Východnú vracajú aj umelci zo vzdialených krajín – zo Srbska, z Estónska, Turecka a z Argentíny.

Folklórny festival Východná je komplexnou prehliadkou slovenského folklóru so zameraním na všetky regióny Slovenska. Návštevníci sa môžu tešiť na množstvo tanečných domov zo Zemplína, z Horehronia či Klenovca, na jarmok majstrov remesiel a remeselnú školu, koncerty kapiel world music ako New Folk Orchestra či Družina, ale aj na tohtoročnú novinku – Etnodom, ktorý pripravila Katedra etnológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde budú prebiehať prednášky, odborné diskusie a projekcie filmov s etnologickou tematikou. Už tradične budú vo Východnej zastavovať vlaky smerujúce z Bratislavy a z Košíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Východná #účinkujúci #Martin Ťapák