Pohoda bude krajšia a užiť si ju chce aj Manu Chao

Už o pár dní sa začne na trenčianskom letisku festival Pohoda, ktorý ponúkne mnohofarebný hudobný program plný lákavých hudobných mien ako Björk, Manu Chao či Die Antwoord, ale aj menej známych hudobníkov, ktorých sa oplatí objaviť.

03.07.2015 09:00
hudobny festival Pohoda, Foto: ,
Festival Bažant Pohoda sa koná na trenčianskom letisku už 9. - 11. júla.
debata (1)

Festival tento rok prináša novinky zvyšujúce pohodlie návštevníkov a zmeny by mali účastníci pocítiť i v prípade vizuálnej stránky festivalu aj vďaka umeleckým zásahom výtvarníkov rozosiatym po areáli festivalu.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

„Pre nás je tento čas vždy plný očakávania a takej príjemnej zvedavosti, ako všetko dopadne a samozrejme urobíme všetko preto, aby to dopadlo, čo najlepšie. Sme hrdí na program, ktorý sa nám podarilo zostaviť. Splnilo sa nám viacero umeleckých dlhoročných snov. Urobili sme niekoľko zmien v areáli a snažíme sa, aby festival, napriek tomu, že je veľký, bol čo najútulnejší. Pribudli rôzne špecifické dizajnové veci a vizuálne umenie,“ uviedol Michal Kaščák, riaditeľ festivalu Pohoda.

Pohoda aj s ničím

K tomu, aby bola Pohoda krajšia, organizátorom pomôžu víťazi súťaže Public Art Festival Contest. Jedným z projektov, ktoré sa budú na letisku realizovať, je interaktívny objekt Nič na Pohode tvorivej skupiny Lomohobby + NÉÉT – stoja za ňou výtvarníčky Zuzana Duchová, Mária Čorejová a Denisa Vološčuková. „Nič na Pohode predstavuje jedinečnú príležitosť zastať uprostred pulzujúceho, farebného a vnemami nasýteného festivalu a venovať čas sám sebe. Divákovi venujeme vzácne nič počas 5 – 15 minút. Odhlučnený tmavý priestor bez okien a kľučky umožní skoncentrovať pozornosť aj vďaka predmetu, ktorý si divák vezme so sebou. Jednoduché predmety archetypálnych tvarov otvárajú v percipientovi ďalšie kanály vnímania, nielen seba, ale aj umenia, ktorým je na festivale obklopený,“ uvádzajú výtvarníci.

Pohoda patrí vo svetovom meradle k festivalom, ktoré vynikajú práve dôrazom na komfort návštevníkov a čistotou. Tento rok pribudnú splachovacie toalety, „nabíjačkarne“, k dispozícii bude 200 prenosných nabíjačiek a kvalitnejšie pokrytie Wi-Fi. „Snažíme sa o to, aby tie tri dni, ktoré ľudia strávia na letisku, boli príjemne strávený čas. Naša festivalová filozofia je taká, ako by sme si pozvali niekoho k sebe domov,“ dodáva Kaščák.

Fastival prinesie niekoľko noviniek. Návštevníci si budú môcť oddýchnuť v naozajstnej spálni, zabaviť sa v retro pohostinstve, kde im pred vstupom bude odňatý mobilný telefón, či na ruskom kolese, ktoré bude mať vlastný bar. Ďalšou novinkou je aj originálne pražské holičstvo pre pánov a ubytovanie v chatkách, ktoré zaznamenalo u návštevníkov obrovský záujem.

Manu Chao so špeciálnou požiadavkou

Jedným z najväčších lákadiel festivalu je francúzsky hudobník a nespútaný živel Manu Chao, ktorý pricestuje na festival už v stredu. „Chce si skôr užiť festival a podať čo najlepší výkon na pódiu. Je to asi aj tým, ako na neho zapôsobil festival minulý rok. Príde ako umelec, ktorý chce zabaviť ľudí, a potom aj ako návštevník,“ prezrádza Anton Repka, PR manažér festivalu. Manu Chao odohrá viac ako dvojhodinový koncert, pričom bude závisieť aj od publika, ako dlho sa Manu na pódiu zdrží. „Prekvapil nás zvláštnou požiadavkou, ale veľmi milou. Chce bývať čo najbližšie k pohodovému tímu,“ dodal Repka.

Organizátori už avizovali rekordný júnový predaj vstupeniek. Do vypredania 19. ročníka festivalu Pohoda zostáva podľa Antona Repku posledných 1 000 vstupeniek, a tak veria, že by tento rok mohla Pohoda hlásiť vypredané.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #program #Pohoda 2015