Kežmarok ožije ľudovými remeslami a kultúrou

Dve stovky remeselníkov a tisícka účinkujúcich z rôznych krajín Európy sa od piatka do nedele stretávajú v Kežmarku. Tak ako vždy počas druhého júlového víkendu sa tu totiž koná festival Európske ľudové remeslo (EĽRO). Tak je to od roku 1991, keď sa začala písať história podujatia, ktoré cez víkend oslávi štvrťstoročnicu.

10.07.2015 06:00
Festival remesiel, EĽRO, Kežmarok, remeslo,... Foto: ,
Jubilejný ročník festivalu bude venovaný remeslám spracujúcim textil. Snímka je z minulého ročníka akcie.
debata

„Festival je špecifický tým, že sa orientuje na tradície, remeslá, remeselníkov a na propagáciu toho, čo je nám prirodzené – na našu históriu. Remeselníci na festivale predovšetkým predvádzajú svoju prácu, predvádzajú remeslá. Tým sa výnimočnosť nášho festivalu ešte zvyšuje. Aj v tomto roku privítame viac než 200 remeselníkov, ktorí budú predvádzať približne 50 remesiel,“ povedal riaditeľ podujatia a primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Najskôr treba dobyť hradby

Festival otvorí v piatok o 12.50 h sprievod mestom od mestského kultúrneho strediska až na Hlavné námestie, ktorého súčasťou budú nielen divadelné či folklórne súbory, ale aj sokoliari, skupina historického šermu a chýbať by nemali ani alegorické vozy. „Podujatiu predchádza historický sprievod mestom a slávnostné otvorenie ako za dávnych čias zabezpečuje trhový richtár s mešťanostami. Úlohou šermiarov je potom dobyť hradby a bránu, ktorá v tieto dni zdobí námestie a je vstupnou bránou do areálu,“ uvádzajú organizátori.

Hoci festival predstavuje široké spektrum remesiel, jednotlivé ročníky sa sústredia na ich konkrétne druhy. "Jubilejný, 25. ročník festivalu Európske ľudové remeslo bude venovaný remeslám spracujúcim textil, predovšetkým súkenníkom. Textil má v našom meste veľkú tradíciu. V minulosti u nás pôsobila spoločnosť Tatraľan, ktorá bola nasledovníkom prvej priemyselnej ľanárskej továrne nielen na území Slovenska, ale aj na území bývalého Uhorska, a patrila medzi najstaršie textilné továrne na Slovensku,“ povedal Ján Ferenčák. Okrem súkenníkov však predstavia aj prácu povrazníkov, klobučníkov, tkáčov ľanového plátna, gombikárov, farbiarov či krajčírov.

Okrem prezentácie remeselníkov ponúkne festival aj množstvo kultúrnych programov na štyroch pódiách. V piatok od 13.10 h až do večera sa o pestrý program na javisku pri radnici postarajú domáce folklórne súbory Magura a Šarišan, ale aj folklórne kolektívy zo zahraničia. „Počas troch dní vystúpi na štyroch pódiách viac než 20 folklórnych súborov zo Slovenska, z okolitých štátov, ale aj zo Srbska, z Bulharska, Čiernej Hory či Talianska. Ťahákom bude aj vystúpenie tanečnej skupiny MERLiN s tradičnými írskymi tancami,“ uvádzajú organizátori.

Ján Ferenčák k tomu dodáva, že tento rok sa chcú zamerať najmä na región, v ktorom sa Kežmarok nachádza – na Spiš. „Spiš predstavíme blokom vystúpení detských folklórnych súborov, prvýkrát budeme mať na festivale aj typickú hodovňu s pečeným prasiatkom či goralský dvor.“

Modus, Ďurica aj orchester v kostolíku

Piatkový večerný program na Hlavnom námestí vyvrcholí najskôr vystúpením domáceho folklórneho súboru Magura, ktorý v Kežmarku pôsobí už vyše šesť desaťročí a v repertoári má tance zo Spiša, Šariša, Zemplína, z Podpoľania aj goralské čísla. Na festivale predstaví výber z programu k 60. výročiu súboru Povesti spod Magury. Ich vystúpením sa však večer na Hlavnom námestí nekončí, o ďalšiu zábavu sa postarajú Janko Lehotský so skupinou Modus a Adam Ďurica s kapelou. Ešte predtým si fanúšikovia Nely Pociskovej a Filipa Tůmu môžu v drevenom artikulárnom kostole v Kežmarku – pamiatke UNESCO – vypočuť ich galakoncert, na ktorom vystúpia spoločne s 35-členným Komorným orchestrom Banská Bystrica pod dirigentskou taktovkou Adriána Kokoša.

V sobotu večer je na Hlavnom námestí pripravený program Kežmarok sa zabáva. Ešte predtým, než sa námestie vďaka tanečnej zábave premení na tanečný parket, budú môcť diváci od 20. h naživo sledovať semifinále a finále súťaže 5 proti 5 s moderátorom Andrejom Bičanom. V programe vystúpia aj Desmod a Samo Tomeček s Milujem Slovensko Bandom.

Organizátori nezabudli ani na deti. Už v sobotu o 10. h si môžu na hradnom nádvorí pozrieť rozprávku O víle a škriatkovi v podaní banskobystrického Divadla Tamariky, o 16. h to zase bude Utkaná rozprávka v podaní Harry Teater. Medzitým čakajú návštevníkov aj dobové scénky a tance, vystúpenie skupiny historického šermu či zábava so stredovekým šašom. A tiež módna prehliadka dobových šiat od gotiky až po súčasnosť. Kompletný program festivalu, ktorý každý rok privíta od 30– do 60-tisíc návštevníkov, nájdete na stránke elro.kezmarok.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #Európske ľudové remeslo #medzinárodný festival ľudových remesiel a kultúry